Saimi Hoyer on itsekin tunnustautunut sienihulluksi. Kuva: Andreas Janett
Saimi Hoyer on itsekin tunnustautunut sienihulluksi. Kuva: Andreas Janett
VUODEN KEITTOKIRJA Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä & ihmisiä, Tammi 2014.
VUODEN KEITTOKIRJA Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä & ihmisiä, Tammi 2014.
VUODEN LEIVONTAKIRJA Elina Jyväs: Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset, Tammi 2014.
VUODEN LEIVONTAKIRJA Elina Jyväs: Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset, Tammi 2014.
VUODEN ULKOMAINEN KEITTOKIRJA Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimi: The Cookbook, Ten Speed Press 2013.
VUODEN ULKOMAINEN KEITTOKIRJA Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimi: The Cookbook, Ten Speed Press 2013.

Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden parhaat keittokirjat.

Glorian Ruoka & Viini valitsi Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan teoksen Sieniä & Ihmisiä vuoden keittokirjaksi sen hurmaavan, palavaa intohimoa pursuavan otteen vuoksi.

Kirjassa ääneen pääsee sienihullujen heimo koko kirjossaan. Yksi on kerännyt autotalliin yli 500:n geeliin upotetun sienen näyttelyn, toinen Suomen kattavimman sienikirjakokoelman. Ensin käydään metsässä, ja sen jälkeen sienten ystävät kokoontuvat pöytään sieniruokien äärelle.

Vuoden leivontakirjan titteli meni ruokatoimittaja Elina Jyväksen kirjalle Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset. Leivontaopuksesta löytyy herkkuja jokaiseen juhlaan, ja lisäksi kirja ihastuttaa kauniilla ruokakuvillaan.

Ulkomaiseksi ruokakirjaksi kannattaa hankkia Yotam Ottolenghin The Cookbook – ja oikeastaan hyllyyn kannattaa haalia myös lontoolaisen keittiömestarin aiemmatkin teokset, kasvisruokakirja Plenty sekä suurmenestys Jerusalem. Arkikokkaaminen nousee näiden kolmen opuksen avulla uudelle tasolle.

Vuoden ruokakirjat:

Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä & ihmisiä, Tammi 2014.

Elina Jyväs: Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset, Tammi 2014.

Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimi: The Cookbook, Ten Speed Press 2013.

Lue lisää Soppa365:stä:

Nyt paukutellaan ylenpalttisella popcorn-kakulla

Monipuolinen kananmuna on vuoden 2014 paras raaka-aine

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät täältä

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.