Laadukkaita tönikkäviinejä ja kohtuuhintaisia kuohareita. Kokosimme hyväksi havaitut ja asiantuntijoiden kehumat juomat, jotka sopivat loistavasti juhannukseen.

 

Kuohuviinit

1. Monistrol Winemakers Slect Cava Brut 2011 

9,99 €, Espanja

”Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen yleiskuohari, joka sopii spontaaniin kippistelyyn, laituripiknikile tai vaikka kesähäiden jatkojuomaksi. Kuivan ja lempeän hedelmäisen cavan makumaailmassa on sitrushedelmiä ja kypsää omenaa. Jäkimaun mausteisen paahteisuuden ansiosta kestää myös lohikaloja sekä broileri- ja possuruokia”, viiniasiantuntija Tuomas Tanttu arvioi hiljattain Glorian Ruoka- ja viini -lehdesä.

2. Jaume Serra Cava Brut

8,59 €, Espanja

Tämä cava on menestynyt hyvin monissa testeissä. Helsingin Sanomien cavatestissä sitä verrattiin jopa vuosikertacavoihin.

3. Parés Baltà 'b' Cava Brut

10,98 €, Espanja

Loistava hinta-laatusuhde: raikas ja kuiva luomukuohari.

4. André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut

29,90 €, Ranska

Harkitsetko kuoharin sijaan kuitenkin samppanjaa? Tämä kohtuuhintainen samppanja ei tuota pettymystä. Ranskalainen samppanja voitti myös vuonna 2015 HS:n samppanjatestin. 

”Maku on tasapainoinen, hyvä happoisuus ja hedelmäisyys. Viehättävä kuplarakenne. Erityisen pitkä ja herkullinen jälkimaku”, maistelijat kehuivat.

Lue myös: Parhaat alle 12 euron kuohuviinit

Edulliset samppanjat testissä: katso voittaja

Laatikkoviinit

5. 50° Riesling 2014 

25,90 € 2 litran hanapakkaus, Saksa

Tyylikäs pakkaus, jonka kehtaa viedä vaikka mökkituliaiseksi.

”Kypsän hedelmäinen, mutta hieman hillitty, puhdaspiirteinen tuoksu tuo mieleen persikan, tuoreen aprikoosin ja sitrushedelmät. Kuiva maku toistaa tuoksun puhdaspiirteiset aromit. Eloisa hapokkuus tekee suutuntumasta varsin terhakkaan ja nostaa jälkivaikutelmassa miellyttävästi veden kielelle”, Viini-lehden arviossa kuvaillaan.

6. Matua Sauvignon Blanc 2015

22,90 € 1,5 litran hanapakkaus, Uusi-Seelanti

Sopii erityisesti kalapöytään ja salaattien kanssa.

"Hedelmäinen sauvignon blanc on kuin tehty kesäpöytään. Maku on raikkaan hapokas, herukkainen ja kypsän limettinen", Glorian Ruoka ja viini -lehdessä on arvioitu..

7. Steinschaden Selektion Grüner Veltliner 2015

20,80 € 1,5 litran hanapakkaus, Itävalta

”Kokonaisuus on varsin ryhdikäs. Siitä pitää huolen reilu hapokkuus, joka kantaa makua hennosti suuta supistavaan jälkivaikutelmaan, Viini-lehdessä on arvioitu.

8. Tommasi Graticcio Appasionato 2014

34,90 € 3 litran hanapakkaus, Italia

”Tummanpunainen, hieman kehittynyt viini, jonka tuoksussa on mansikka, kirsikkaa, nahkaa ja yrttisyyttä. Mehevä, täyteläinen, hedelmäinen ja pehmeätanniininen maku vastaa tuoksua. Pitkä jälkimaku”, raati arvioi viime vuonna vuoden viinit -kilpailussa kakkoseksi sijoittunutta viiniä.

Lue lisää arvioita: Viiniasiantuntija: Tässä ovat juhannuksen parhaat laatikkoviinit

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15