Koska kinkku sulamaan? Milloin kauppa olikaan kiinni? Tämä lista helpottaa joulustressiä.

Tarkista tämä lista ja suuntaa hyvin mielin kohti joulua!

1. Tyhjennä jääkaappi

Jouluruuat täyttävät jääkaapin. Aloita jääkaapin tyhjennys hyvissä ajoin. Viskaa puolikkaat oliivipurkit pastan sekaan ja anna juureslaatikon asukeille kyytiä sosekeitossa.

2. Hyödynnä joulumarkkinat

Monet koulut ja järjestöt pitävät joulumyyjäisiä, joista kannattaa bongata joululeivät ja maustekakut. Ne säilyvät hyvin pakastimessa. Itse tehty voi toisinaan olla jonkun toisenkin kädenjälkeä.

3. Ennakoi pakastimeen

Jos tykkäät tehdä etukäteen, aloita jouluruokien teko laatikoista. Ne säilyvät hyvin pakastimessa. Myös sinapit, sillit ja hillot voi tehdä hyvissä ajoin.

4. Jaa vastuuta

Älä yritä tehdä kaikkea itse, vaan anna jouluvieraille selvät tehtävät. Tumpeloinkin serkkupoika osaa tehdä joulutorttuja tai ostaa glögiä.

5. Onko kauppa auki?

Kaupat ovat auki vielä jouluaattona 12:een asti. Silloin ehdit vielä hyvin tehdä ostoksia, ja käytävillä on väljää. Jotkut pieniet kaupat ja huoltoasemat ovat auki koko pyhien ajan. Tapanina osa kaupoista on auki 12–18. Normaalit aukiolot jatkuvat 27.12.. Alko on kiinni jouluaatosta tapaninpäivään.

6. Kinkku sulamaan

Ison kinkun sulamisessa menee parikin päivää. Jos paistat kinkun aaton vastaisena yönä, riennä kinkkukaupoille viimeistään maanantaina. Tuoreen, pakastamattoman kinkun voit ostaa vielä aatonaattona.

7. Puolivalmistele

Kaupan valmiista jouluruuista saa pienellä tuunauksella omannäköistä. Koristele kaupan piparit sokerikuorrutteella tai mausta valmisglögi omilla mausteilla. Jos et halua valmislaatikoita, mutta porkkanoiden ja lanttujen kuoriminen tuntuu isolta urakalta, nappaa kaupan vihanneshyllystä valmiit soseet.

8. Vähän vähemmän tiskiä

Yksi joulun suurimmista urakoista on tiski. Entä jos hetkeksi vaihtaisit kertiksiin? Näyttäviä kertakäyttöastioita on hyvin saatavilla, ja esimerkiksi banaaninlehdistä tehdyt jämäkät lautaset tuntuvat juhlavilta. Myös aterimistä löytyy tukevia malleja, jotka eivät katkea kinkkua leikatessa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.