Intialaisen ruokaorgasmin salat selvitettiin. N-A-M! Kuva: Shutterstock
Intialaisen ruokaorgasmin salat selvitettiin. N-A-M! Kuva: Shutterstock

Tutkimustulos on helpotus kotikokeille, jotka haluavat soveltaa eivätkä luottaa tuttuun ja turvalliseen.

Kardemummaa, cayennepippuria, tamarindia, jeeraa eli juustokuminaa, inkivääriä, neilikkaa, fenkolia, kanelia, tähtianista... Näistä on intialaisen keittiön maut tehty. Ei siis mikään ihme, että maistuu niin herkulliselta. Eksoottiset mausteet ovat jotain ihan muuta kuin suomalainen suola ja pippuri perunan ja jauhelihan kanssa.

Intialainen ruoka on niin herkullista intialaisten itsensä mielestä, että Jodhpurin teknologiainstituutin tutkijat selvittivät 2000 reseptin avulla, miksi heidän ruokansa maistuu niin persoonalliselta.

Maulla ei yllättäen ollut mitään tekemistä käytettyjen mausteiden kanssa, vaan sen, miten niitä ja raaka-aineita yhdisteltiin ruuanlaitossa. Valtavan tiedonlouhinnan, matemaattisten kaavioiden ja molekyylitason selvittelyn jälkeen tutkijat pääsivät tulokseen, joka kuuluu yksinkertaistettuna jotakuinkin näin: intialaisessa ruuassa käytetyt raaka-aineet ovat makumaailmaltaan keskenään täysin erilaisia ja tästä syntyy täydellinen, maukas ruoka.

Jos sääntöä haluaa soveltaa kotikeittiössä, voi sen tehdä näin: valitse ruuanlaitossa raaka-aineet, jotka eivät mauiltaan muistuta mitenkään toisiaan, niin kokonaisuus onnistuu.

Ehkä. Käytännössä tämä kuulostaa kauhean suurelta riskiltä poropeukalokokille. Onneksi Washington Postin juttu asiasta tarjosi esimerkiksi makuja, joita ei yleensä ole yhdessä ruuassa samaan aikaan. Esimerkiksi jos ruuassa on cayennea, garam masalaa, korianteria tai vihreä paprikaa, siinä ei ole todennäköisesti ole muuta raaka-ainetta, joka maistuu samalta. Intialainen ruoka sisältää selvityksen mukaan keskimäärin noin seitsemää eri raaka-ainetta.

Vesi nousi kielelle! Täältä löydät klassisen pohjoisintialaisen palak paneerin eli pinaattimuhennoksen reseptin.

Lähde: Washington Post

Lue myös:

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Tämän takia syöt epäterveellisesti, vaikka tiedät ettei pitäisi

Yllättävän helppoja! Näitä ruokia ei kannata ostaa valmiina

Terveysguru: "Superruoka oli viedä terveyteni"

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.