Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Viini-lehden raati valitsi vuoden parhaaksi viiniksi portugalilaisen ”kyykkyviinin”.

Nyt tulee kiire Alkoon, jos aiot maistella vuoden parhaaksi valittua viiniä. Viini-lehden Vuoden viini -tittelin sai tällä kertaa portugalilainen punaviini Quinta das Setencostas 2010. Perinteisesti tittelin saaneella viinillä on ollut kova kysyntä, ja samaa voi olettaa nytkin, sillä viini maksaa alle kympin. Se löytyy Alkon hyllyiltä keskitasolta, minkä takia sitä kutsutaan ”kyykkyviiniksi”.

Valinta ei varsinaisesti yllätä, koska ravintola Savoyn sommelier Antti Uusitalo valitsi kyseisen viinin parhaiden alle kympin viinien joukkoon jo viime vuonna Me Naisissa.

– Portugalilaisten viinien valikoimasta löytää usein edullisia ja persoonallisia viinejä. Tämä perinteisistä portugalilaisista rypälelajikkeista valmistettu punainen on miellyttävän hedelmäinen, maanläheinen ja sopivasti hapokas esimerkiksi hitaasti hautuneen lihapadan rinnalle, Antti Uusitalo arvioi.

Viinibloggaaja Ilkka Sirén kertoi aiemmin, ettei Alkon keski- ja alahyllyjä kannata ohittaa. Tosin alle kympin viineistä helmiä pitää etsiä pidempään kuin kalliimmissa viineissä.

– Mutta sitä paremmalta tuntuu, kun se oikea löytyy. Euroopan parhaat edulliset viinit tehdään Etelä-Italiassa ja Portugalissa. Chile ei ole suosikkini, vaikka sen viinit ovatkin hyvin tehtyjä ja joukosta löytyy herkullisiakin hedelmävetoisia juomia. Edullista etsivän kannattaakin väistellä tunnetuimpia viinialueita kuten Ranskan Bordeaux’ta, Ilkka Sirén sanoi.

Viini-lehden raatiin kuuluivat Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund. He arvioivat sokkona kaikki Alkon perusvalikoimaan kuuluvat viinit, yhteensä 1694 viiniä.

Lue myös:

Parhaat alle kympin viinit – ammattilaiset arvioivat

Viiniasiantuntija valitsi 15 parasta alle kymmenen euron viiniä