Vaaniiko viikatemies kahvikupissa? Kuva: Shutterstock
Vaaniiko viikatemies kahvikupissa? Kuva: Shutterstock

Montako kuppia kahvia juot päivässä?

Kahvin hyödyistä ja vaaroista on kiistelty pitkään. Mutta kuinka paljon kahvia pitäisi juoda, jotta sen sisältämästä kofeiinista aiheutuisi välitön hengenvaara?

Kohtalokas annos on noin 150–200 mg kofeiinia per elopainokilo. Noin 70 kiloa painavalle ihmiselle 14 000 mg kofeiinia voi aiheuttaa tappavan yliannostuksen, kertoo Science of us -sivusto.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Yksi kupillinen kahvia sisältää noin 150 mg kofeiinia, joten yli 70 kupillista kahvia voi mahdollisesti tappaa 70 kiloisen ihmisen.

Se on kerralla juotuna melkoinen määrä nestettä. Kahvia juomalla on käytännössä mahdotonta saada kohtalokasta kofeiinin yliannostusta, koska kenenkään vatsaan tuskin mahtuu kerralla 70 kupillista kahvia.

Lähde: Science of us, Factors affecting caffeine toxicity

Lue myös:

HS: Kahvi on suorastaan terveysjuoma

Juotko kahvia aamulla? Ei kannattaisi

Kahvinjuonnista on turha tuntea syyllisyyttä

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.