Lehtikaali tuunaa tutut viikonloppuherkut terveellisiksi!

Lehtikaali eli tuttujen kesken Kale on tällä hetkellä vegemaailman muodikkain tyyppi. Kalen kunniaksi ilmestyi juuri kirjakin, ruokakirjailija Salla Korpelan kokoama Kale – kaikkea hyvää lehtikaalista (Paasilinna).

Siinä superterveellinen lehtikaali yllättää monipuolisuudellaan; se taipuu niin smoothieksi, pastan kaveriksi, lettuihin ja säilöttäväksi. Poimimme Sallan resepteistä parhaat viikonloppuherkut. Näitä voi nyt vedellä hyvällä omallatunnolla!

LEHTIKAALI-PEKONIPASTA

1rkl voita

nippu kevätsipulia varsineen

400g lehtikaalia

150g pekonia

3dl kermaa

suolaa

rouhittua mustapippuria

200g pastaa (spagettia tai tagliatellea)

parmesaania

persiljaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo lehtikaali, poista ruodit ja silppua ne sekä sipuli. Pilko pekoni. Pane pannulle voi ja pekoni ja paista, kunnes pekonista on irronnut rasvaa. Vähennä lämpöä ja kuullota sipuli ja lehtikaalisilppu rasvassa. Lisää joukkoon kerma, mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua hiljalleen poreillen kymmenen minuuttia. Tarjoa pastan kanssa, ripottele pinnalle parmesaania ja tuoretta persiljasilppua.

LEHTIKAALISIPSIT

200gr lehtikaalia

2–3rkl oliiviöljyä

suolaa oman maun mukaan

Uunissa: Lämmitä uuni noin 150 asteeseen. Pese lehtikaalit ja kuivaa ne hyvin – kosteina niistä ei tule rapeita. Poista lehtiruoti. Revi kaalista suurehkoja paloja, laita ne kulhoon, kaada päälle oliiviöljy ja suola. Sekoita käsin, kunnes kaikki palat kiiltävät öljystä.

Asettele öljyiset lehtikaalin palat uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman väljästi. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kääntele lehtiä paiston puolivälissä. Tarkkaile, etteivät sipsit ruskistu liikaa. Niiden tulee saada vain hieman väriä reunoihin.

Tai tee sipsit kuivurissa: Levitä lehdet kuivurin tasolle ja kuivata 40 asteen lämmössä viisi tuntia tai kunnes lehdet ovat aivan rapeita.

LEHTIKAALIRISOTTO (lisukkeeksi)

nokare voita

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

2dl risottoriisiä

4dl kanalientä

2dl valkoviiniä

100g lehtikaalia

1dl parmesaaniraastetta

1dl ruokakermaa (tai enemmän)

suolaa ja mustapippuria

Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli, Kuullota niitä paksupohjaisen kattilan pohjalla muutama minuutti voissa. Lisää riisi ja kuullota muutama minuutti lisää. Kaada kuumaa kanalientä ha valkoviiniä kattilaan vuorotellen vähän kerrallaan ja sekoittele. Puhdista lehtikaali, poista ruoti ja silppua. Kun riisi on melkein kypsää, lisää lehtikaalit joukkoon ja anna kypsyä vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi parmesaani ja kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Viimeistele parmesaanilastuilla.

KALESPYDÄRI ELI LEHTIKAALIPYTTIPANNU

2 sipulia

2–4 valkosipulin kynttä

2rkl öljyä

200g lehtikaalia

1pkt / 400g mausteista grillimakkaraa

Maustepippuria, persiljaa

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja silppua lehtikaalit, poista ruodit. Viipaloi makkara. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla hetken, siirrä ne sitten toiseen astiaan odottamaan. Lisää pannulle öljyä ja kuullota silputtua lehtikaalia noin viisi minuuttia, lisä pannulle tilkka vettä nopeuttamaan kypsymistä. Siirrä pehmennyt lehtikaalisilppu pois pannulta ja ruskista siinä seuraavaksi makkarat. Nosta lopuksi kuullotettu sipuli ja lehtikaali takaisin pannulle ja sekoita. Ripottele päälle mustapippuria ja persiljasilppua. Tarjoa hyvän leivän ja esimerkiksi raikkaan jogurttikastikkeen kera.

Sen ohje löytyy kirjasta Kale – kaikkea hyvää lehtikaalista

LEHTIKAALIPITSA

Mausteinen chorizo-herkkusieni-lehtikaalitäyte

6 valkosipulin kynttä

3 rkl oliiviöljyä

1tl chilirouhetta

1 rasia herkkusieniä

200g lehtikaalia

200g chorizomakkaraa ohuina siivuina

250g mozzarellaa ohuina siivuina

parmesaaniraastetta

Käytä valmista pitsapohjaa tai leivo oma pitsataikina. Sen ohjeen löydät Kale - kaikkea hyvää lehtikaalista -kirjasta. Näin valmistat herkullisen täytteen pitsaan:

Hienonna valkosipuli ja murskaa morttelissa chilirouhetta. Laita 1-2rkl oliiviöljyä pannulle ja paista siinä miedolla lämmöllä valkosipuli ja chilirouhe.

Viipaloi herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja silppua huuhdottu lehtikaali ilman lehtiruotia. Laita toiselle paistinpannulle loput oliiviöljystä ja paista siinä ensin herkkusieniä, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää pannulle lehtikaalisilppu ja jatka paistamista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä ja lehtikaali on pehmeää.

Levitä paistetut sienet, lehtikaali ja chorizo tasaisesti pitsojen päälle. Levitä päällimmäiseksi mozzarella ohuina siivuina ja ripottele pinnalle parmesaania.

Paista 250 asteessa noin 7 minuuttia tai valmistaikinaa käyttäessä paketin ohjeen mukaisesti.

Lehtikaalissa on paljon rautaa ja C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia ja proteiineja. Se kuuluu ravintoarvoiltaan superruokien luokkaan.

Ruokakirjailija Salla Korpelan Kale - kaikkea hyvää lehtikaalista ilmestyi juuri. Salla löysi Kalen jo kymmenen vuotta sitten. Toinen tunnettu lehtikaalin puolestapuhuja on Yhdysvaltojen ykkösnainen rouva Michelle Obama, joka viljelee lehtikaalia Valkoisessa Talossa.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Suomalainen kaura erottuu kansainvälisessä kilpailussa edukseen raikkaan ja rikkaan makunsa, mitättömien myrkkymäärien ja puhtaan pohjaveden ansiosta.

Sauna, sisu ja... kauralastut? Suomesta ponnahtaa maailmalle jatkuvasti uusia innovaatioita, ja nyt maailmaa valloittaa uusi naposteltava.

Real Snacks Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja tuotekehityspäällikkö Mirva Liukko toivat kauppoihin vuoden alussa Oatis-kaurasnacksit eli suolaiset kauralastut. Idea kauralastuihin syntyi vähän vahingossa keskustelun sivujuonteena.

– Yhteistyökumppanimme kysyi, olemmeko miettineet tekevämme kaurasta jotain, ja meillä oli tarvittava teknologia olemassa. Siitä lähdimme työstämään ideaa eteenpäin, Kastarinen ja Liukko kertovat.

”Idea kaurasnackseihin syntyi vähän vahingossa.”

Molemmat naiset ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Panda-makeisten ja Taffel-sipsien tuotekehityksessä ja viennissä. He tiesivät, että suomalainen kaura on maailmalla kovassa nosteessa ja päättivät kehittää tuotteensa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen makuun sopivaksi.

Suomessa tuote lanseerattiin alkuvuodesta, ja jo joulukuussa merkittävä brittiläinen tavarataloketju Selfridges otti kaurasnacksit valikoimiinsa. Lisäksi sitä on viety Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kuwaitiin. Keskusteluja käydään parhaillaan myös muualla Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

– Suomessa ollaan usein vaatimattomia viennin suhteen, mutta pienemmänkään toimijan ei kannata hävetä. Jos tuote on hyvä, se puhuu puolestaan. Kaurasnacksilla on ollut paljon kysyntää, siitä on tiedusteltu meiltä spontaanisti ilman, että olemme edes itse tarjonneet tuotetta eteenpäin. Parhaillaan rakennamme uutta konekantaa, että pystymme vastaamaan kysyntään, Kastarinen huomauttaa.

Raikas ja puhdas suomikaura

Myös nyhtökaura yrittää parhaillaan maailmanvalloitusta ja on laajentanut syksyn aikana tarjontaansa Ruotsiin. Mirva Liukon mukaan suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla, koska täällä kasvatettu kaura on niin puhdasta.

– Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Kesäaikana auringonvaloa on paljon enemmän kuin etelämmässä, siksi kauraan kehittyy rikas mutta raikas aromi. Maultaan se onkin rikkaampaa kuin ulkomainen kaura, Liukko listaa.

”Talven ansiosta meillä on puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset.”

– Talven ansiosta meillä on myös puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset. Kasvinsuojeluaineita tarvitaan siis hyvin vähän. Meillä on myös puhtaat pohjavedet. Nämä kaikki tukevat viennissä suomalaisen kauran mainetta.