Parhaat kesädrinkit ja -boolit ovat kylmiä, raikkaita ja helppoja tehdä.

Marjatarhabooli

20 annosta

1 plo (3/4 l) viinaa (esimerkiksi Koskenkorva)
1 plo (1/2 l) De Kuyper Sour Rhubarb -raparperilikööriä
1 l karpalomehua
1 plo (1 1/2 l) Fanta metsämarja -limua
1 plo (1 1/2 l) Fanta appelsiini -limua
2 limetin mehu
koristeeksi pakastemarjoja ja appelsiinin siivuja

Jäähdytä ainekset yön yli jääkaapissa. Viinan voit jäähdyttää pakastimessa. Sekoita viina, likööri ja mehu boolikulhossa. Lisää limut ja koristeet juuri ennen tarjoilua.

Hiirenkorvabooli

20 annosta

1 l viinaa (esimerkiksi Koskenkorva)
1 l omenamehua
1 1/2 l Jaffa lime-verigreippi light -limua
1 1/2 l vihreää smurffilimua
koristeeksi vihreää omenaa lohkoina ja limettiviipaleita

Jäähdytä kaikki ainekset yön yli jääkaapissa. Viinan voit jäähdyttää pakastimessa. Sekoita viina ja mehu boolikulhossa. Lisää limonadi ja koristeet juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Käytä jäänä pakastettua omenamehua.

2 X Helppo drinkki

Leppäkerttu

1 annos

6–10 kpl vadelmia
2–3 tl sokeria
4 cl viinaa (esimerkiksi Koskenkorva)
1/2 limetin mehu
Schweppes russchian -juomaa
koristeeksi vadelmia ja koivunlehtiä tai basilikaa
lisäksi jäitä

Laita vadelmat ja sokeri pitkän lasin (noin 3 dl) pohjalle. Mittaa päälle viina ja limetin mehu. Murskaa vadelmat haarukalla. Sekoita aineksia noin 10 sekuntia. Täytä lasi jäillä ja russchianilla, sekoita vielä lopuksi. Koristele juoma vadelmilla ja koivunlehdillä tai basilikalla.

Maailman helpoin mansikkamargarita

1 annos

2 cl tequilaa
8 cl (vajaa desi) mansikalla maustettua kuohuviiniä (esimerkiksi Fresita)
noin 1 dl appelsiinilimua
1 tl limetin mehua
koristeeksi mansikka

Mittaa lasiin tequila. Lisää mansikkakuohari ja limu. Purista sekaan limetinmehu. Sekoita varovasti. Koristele juoma mansikalla.

Vinkki! Voit vaihtaa tequilan vaaleaan rommiin tai vodkaan.

Vinkki! Mittaa alkoholi yskänlääkelasilla. Yksi mitta on 4 cl. Älä koskaan mittaa alkoholia käsivaralla.

Jäähdytä kunnolla

Lämpimällä maistuu kylmä, mutta kuinka juomat saa viilennettyä?

Anna juomien, myös viinien, jäähtyä pakastimessa lähelle jäätymispistettä. Kuohuviinipulloakin uskaltaa pitää pakkasessa kolme tuntia. Laatikkovalkkarin jäähtyminen kestää vielä pidempään. Juomat eivät jäädy helposti, koska niissä on alkoholia.

Jos kuljetat juomia, pakkaa ne kylmälaukkuun tai kääri sanomalehteen. 

Mökillä pullot voi upottaa järveen, mereen tai kaivoon. Mitä syvemmälle ne saat, sen parempi. Katiska on kätevä baarikaappi.

Booli jäähtyy tehokkaimmin isolla jääpalalla. Pakasta kokonainen mehutölkki, revi pahvi jäätyneen mehun ympäriltä ja nosta kalikka juomaan.

Lue myös:

Mestarin boolivinkit

Mojito vai kossuvissy? Osallistu keskusteluun ja kerro, millä kesädrinkillä sinä hemmottelet itseäsi!

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.