Muodikkaasti popcornilla täytetyn ja koristellun kakun ohjeen löydät Me Naisten numerosta 21/2013. Kuva Piia Arnould
Muodikkaasti popcornilla täytetyn ja koristellun kakun ohjeen löydät Me Naisten numerosta 21/2013. Kuva Piia Arnould

Trendikäs täytekakku tähyilee nyt korkeuksiin, saa päälleen kasan leivoksia tai kätkee jujunsa yksinkertaisen ulkoasun alle. Listasimme yhdeksän kevään kuuminta kakkutrendiä.

1. Monta pientä

Kuppikakkujen suosio heijastuu juhlakakkuihin. Yhden ison kakun sijaan leivotaan muutama pienempi tai iso liuta minikokoisia yksittäisannoksia.

2. Päälle kukkia ja leivoksia

Unohda "ei torttua tortun päälle" -sääntö. Nykykakku koristautuu vaikka kasalla värikkäitä macaron-leivoksia. Myös elävät kukat, värjätyt popcornit ja hattarakeot ovat suosiossa.

3. Raakana, kiitos

Raakaruokainnostus näkyy myös kakuissa. Raakailijan kakkupohja syntyy kuivatuista hedelmistä, kookosjauheesta, pähkinöistä ja manteleista, ilman uunia. Kermavaahdon korvaa esimerkiksi hunajalla maustettu avokado-pähkinätahna.

4. Kasvimaan kautta

Kasvimaan kaunottaret maustavat ja mehevöittävät moderneja juhlakakkuja. Porkkana on jo vanha tuttu, mutta myös punajuuri, kesäkurpitsa ja palsternakka ovat astuneet makeaan herkkupöytään.

5. Yllätys sisällä

Nyt on muodikasta tehdä riisutun näköinen, jopa aivan koristeeton kakku. Mutta kun kakun leikkaa, sen sisältä paljastuu jännittäviä raitoja, ruutuja tai muita kuvioita jopa sateenkaaren kaikissa väreissä.

6. Tosi makeeta

Marjaisat ja sitruksiset kakut raikastivat juhlatarjottavat 90-luvulla, mutta tällä hetkellä voi ja sokeri maistuvat taas. Tuhdit kreemit ovat palanneet ja saaneet rinnalleen supermakeat sokeri- ja vaahtokarkkimassat.

7. Yhä ylemmäs

Trendikakku tähyää korkeuksiin. Jos ennen kakussa oli kolme kerrosta, nyt niitä on jopa kahdeksan. Halkaisijaltaan kakut ovat usein pienempiä kuin aiemmin. Jos korkea kakku huimaa, saavutat ylvään vaikutelman pitkien tikkujen tai pillien päähän viritetyillä koristeilla.

8. Ei gluteenia

Viljattomat herkut kiinnostavat nyt muitakin kuin keliakiaa sairastavia. Manteli-, pähkinä- ja kookosjauhoja myydään entistä suuremmissa pakkauksissa, ja gluteenittomia kakkuohjeita jaetaan ahkerasti.

9. Kyljet komeina

Muodikas kakku uskaltaa jättää kerrokset näkyviin. Joskus se kääriytyy silkkinauhaan tai kerää ympärilleen näyttävän reunuksen sikarimaisista keksirullista tai litteistä kissankielikekseistä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.