Me Naiset
|
Jenni Junkala
Yhdistele, kokeile, etsi makuja, sushituntija kannustaa. Kuva: Shutterstock
Yhdistele, kokeile, etsi makuja, sushituntija kannustaa. Kuva: Shutterstock

Menetkö lounaalla sushibuffetiin? Sushiasiantuntijan mukaan ei kannattaisi. Hän valmistaa sushiateriansa mieluummin vaikka raa'asta porosta.

Helsingin yliopiston Japani-tutkija ja sushikirjan kirjoittanut Miika Pölkki ei lähtisi  sushibuffetiin edes maanittelemalla.

– Ne ovat suomalainen erikoisuus. Ruoka on tehty ties milloin, ja siinä ne sushipalat sitten kököttävät. Ymmärrän, että on kivaa, kun ruokaa saa paljon ja halvalla, mutta sushin seisottaminen aiheuttaa kylmiä väreitä. Eihän se pilalle mene, mutta buffetit rikkovat koko ajatuksen sushin syömisessä eli siinä, että sushikokki valmistaa sushin suoraan asiakkaalle.

Sitä paitsi buffetien järjetön sushimeri puistattaa Pölkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sushilautasen annos on miellyttävän ja herkullisen kokoinen ja näköinen, mutta buffetpöytä yllyttää mättämään ja korostaa määrän voittoa laadusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pölkin mukaan hyvän sushikokin suositus on parempi kuin oma valinta, eikä sushibuffetin äärellä saa tällaisia suosituksia.

– Buffet korostaa valinnan mahdollisuutta, mutta kuinka moni osaa valita oikein? hän kysyy.

Töölön aarteet, Helsingin parhaat sushiravintolat

Kun Pölkki lähtee ravintolaan syömään sushia, hän suuntaa Helsingin Töölöön. Sieltä löytyvät Japanissa syntyneen mutta Suomessa asuvan miehen lempiravintolat: Runeberginkadun Sushi wagocoro ja Pohjoisen Hesperiankadun Umeshu.

– Wagocorossa japanilainen sushikokki valmistaa sushia, joka on niin hyvää, että jopa Japanissa ravintolaan jonotettaisiin. Umeshussa voi istua tiskillä ja nauttia erinomaisesta tunnelmasta ja sushista, hän perustelee.

Niille, jotka haluavat ravintolaruuan sijasta syödä kotisushia, Pölkki suosittelee avointa asennetta. Hänen mukaansa sushissa ei kuulu käyttää orjallisesti vain tiettyjä aineksia.

– Käytä kotimaisia raaka-aineita. Kaloja, joita ei joka sushipaikka tarjoa. Erilaisia kasviksia. Raakaa lihaa, hän kannustaa.

– Yhdistä kaikkea, mitä löydät, ja etsi makuyhdistelmiä, joista pidät.

Pölkin keittiössä sushista löytyy esimerkiksi raakaa poroa, jonka päälle on sipaistu seesamiöljyä tai wasabia.

Näillä sushiresepteillä pääset alkuun:

Tee itse lohisushit – helpot ohjeet

Unohda rullaus – superhelpot palasushit

Sisältö jatkuu mainoksen alla