Petollisen herkullinen kidneypapu. Kuva Shutterstock
Petollisen herkullinen kidneypapu. Kuva Shutterstock

Jos haluat säästyä vatsanväänteiltä, vältä näitä ruoka-aineita väärin valmistettuna.

Suloisen pulleat ja vaaleat limanpavut eli voipavut eivät ole aivan niin viattomia miltä näyttävät. Voipavut sisältävät linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena syaanivetyhappoa. Samaa löytyy muuten myös pellavansiemenistä. Ei huolta, oikeanlaisen kypsennyksen jälkeen voipavut eivät ole haitallisia elimistölle.

Mitkä muut arkiset ruoka-aineet ovat myrkyllisiä?

1. Punainen kidneypapu

Sisältää: Lektiiniä.

Mahdollinen vaikutus: Ruokamyrkytyksen kaltaiset oireet.

Oikea valmistustapa: Kiehuvassa vedessä yli 10 minuutin kuumennus.

2. Muskottipähkinä

Sisältää: Myristiiniä.

Mahdollinen vaikutus: Myristiinillä on huumaavia vaikutuksia ja se voi aiheuttaa suurina määrinä nautittuna myös päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia ja hallusinaatioita.

Oikea käyttötapa: Älä käytä liikaa. Pieni määrä mausteena ei tee hallaa.

3. Karvasmanteli

Sisältää: Amygdaliinia.

Mahdollinen vaikutus: Amygdaliinin hajotessa syntyy syaanivetyhappoa, josta saatu myrkytys ilmenee oksenteluna, mahakipuna, nopeutuneena hengityksenä ja sydämentykytystä. Aikuisten myrkytykset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Oikea käyttötapa: Kypsennä.

Lähteet: Huffington Post, Evira

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.