Jäätelöä aamupalaksi? Miksei! Kuvat: Me Naisten arkisto
Jäätelöä aamupalaksi? Miksei! Kuvat: Me Naisten arkisto

Riko rutiinit ja vaihda aamupalasi uuteen! Tässä ideoita luovempiin aamuhetkiin.

Heräsitkö väärällä jalalla? Jottei päivä menisi mönkään, tilanne on vielä korjattavissa – missäpä muualla kuin keittiössä. Hyvä aamiainen tuo heränneen olon lisäksi pirteän mielen ja auttaa jaksamaan aamupäivän. Kokeile näitä reseptejä ainaisen kaurapuuron ja voileipien tilalle.

Resepteistä tulee aamiainen yhdelle, ellei toisin mainita.

1. Meksikolaiset aamiaistortillat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle maissitorilla, väliin papusalsaa ja päälle paistettu kananmuna. Näin syntyy huevos rancheros, tortilla-aamiainen meksikolaiseen tapaan. Tee papusalsa valmiiksi jo edellisenä iltana, niin aamuksi jää vain munien paistaminen. Tämä pitää nälän loitolla pitkälle päivään! Katso resepti täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Täyttävä smoothie

Maitorahkaan tehty smoothie saa ravitsemusasiantuntijalta paljon kehuja, sillä siinä on proteiinia ja hiilihydraatteja sopivassa suhteessa. Se pitää paremmin nälkää kuin pelkistä hedelmistä tehty smoothie. Sokerin voi jättää poiskin.

purkki maitorahkaa (250 g)
loraus maitoa
banaani
(pakaste)mansikoita
leseistä ja/tai hiutaleita oman maun mukaan 
ripaus sokeria

Laita ainekset blenderiin ja surauta smoothieksi. Nauti.

3. Tuorepuuro

Klassikko, joka ei petä. Sen resepti on pääpiirteissään tämä: 1 dl kaurahiutaleita + 1 dl nestettä + 1 dl massaa + 1 rkl makua + tekeytymään yön yli jääkaappiin = tuorepuuro. Katso täältä tarkat ohjeet, kuinka kokoat juuri oman makusi mukaisen tuorepuuron.

4. Aamujäätelö

Kyllä, aamun voi aloittaa myös jäätelöllä. Kermaisimpia ja sokerisimpia herkkuja kannattaa välttää, jotta olo pysyisi pidempään virkeänä, mutta tämä banaanipohjainen "jäätelö" sopii myös aamun aloitukseen. Lisää joukkoon makusi mukaan pakastemarjoja, hedelmiä tai vaikka maapähkinävoita. Tarjoile pähkinöiden, kookoslastujen tai granolan kera. Resepti Kulinaristi ja kokitar -blogista.

1 banaani
1 ½ dl mustikoita
ripaus kardemummaa

Viipaloi kuorittu banaani pakasterasiaan ja laita pakastimeen jäätymään jo edellisenä iltana.

Nosta aamulla banaaniviipaleet ja (jäiset) mustikat huoneenlämpöön muutamaksi minuutiksi ennen jäätelön valmistamista. Laita banaanit, mustikat ja kardemumma tehosekoittimeen ja anna pyöriä, kunnes massa on tasaista. Jos blenderi ei jaksa pyörittää kohmeisia raaka-aineita, lisää joukkoon pieni tilkka vettä tai maitoa. Kaavi jäätelö kulhoon, lisää pinnalle esimerkiksi granolaa ja nauti. Jos haluat jäätelön rakenteesta kovemman, siirrä valmis jäätelömassa pakkaseen 15 minuutiksi ennen tarjoilua.

5. Salihirmulle

Kuntosalilla viihtyvän aamuun sopii proteiinipitoinen munakas. Resepti täältä.

3 munaa

rasvatonta raejuustoa

suolaa

mustapippuria myllystä

tilkka öljyä

lisäksi salaattia tai yrttejä

Sekoita munat, raejuusto ja mausteet kulhossa. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kaada munakasmassa kypsymään. Kun munakas on kypsä, tarjoile se esimerkiksi salaatin tai yrttien kanssa.

6. Avokadotoastit

Tv-kokki Nigella Lawson ei ihan turhaan esitellyt kohua herättänyttä avokadoleipäreseptiään ohjelmassa, koska se on oikeastaan aika mainio ruokalaji. Jos et vielä tiennyt, kannattaa kokeilla, esimerkiksi tällä Soppa365-sivuston reseptillä.

2 viipaletta paahtoleipää
voita tai margariinia
1 rkl pestoa
puolikas kypsä avokado
(sitruunamehua)
suolaa
pippuria
2 rkl paahdettuja pinjan- tai auringonkukan siemeniä
voita tai margariinia paistamiseen

Voitele paahtoleipäviipaleet ensin voilla tai margariinilla ja sen jälkeen pestolla. Kuori ja viipaloi avokadot, ja pirskota pinnalle halutessasi sitruunamehua, joka estää avokadoa tummumasta. Pane avokadoviipaleet toiselle paahtoleipäviipaleelle. Ripottele päälle siemenet. Nosta toinen leipä kanneksi. Paista kerrosleivät keskilämpöisellä parilalla tai paistinpannulla molemmilta puolilta rapeaksi.

7. Avokadoa ilman leipää

Täytetty, uunissa paistettu avokadonpuolikas sopii myös hyvin aamiaispöytään. Halkaise avokado pitkittäin ja poista kivi. Suurenna tarvittaessa kiven jättämää koloa. Purista puolikkaalle limetin mehua ja riko koloon kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä uunissa 225 asteessa, kunnes valkuainen on hyytynyt. Kodin Kuvalehden resepti löytyy täältä.

8. Rahkaletut

Perinteinen herkku, joka aina unohtuu. Lettutaikinan voi tehdä edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin odottamaan, ja paistaa aamulla letuiksi. Tarjoile marjojen kanssa. Resepti täältä. Ohjeesta tulee lettuja kolmelle, yhteensä noin 10 kappaletta.

2 kananmunaa
125 g (puoli rasiaa) pehmeää maitorahkaa
2 rkl vehnä- tai spelttijauhoja
1/4 tl suolaa
paistamiseen 2–3 rkl pullomargariinia

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon rahka, jauhot ja suola. Kuumenna lettupannu, lisää koloihin rasvaa ja paista taikina letuiksi.

9. Krapulaiselle

Jos aamulla syystä tai toisesta heikottaa, ja keho huutaa rasvaa ja sokeria, suklaapatukkatoastit tuovat hetkessä hyvän mielen. Toimivat myös jälkkärinä! Resepti täältä.

puolikas suklaapatukkaa (esimerkiksi Mars tai Geisha)
2 siivua paahtoleipää
voita voiteluun

Kuumenna voileipägrilli tai vohvelirauta. Pilko suklaapatukka siivuiksi. Täytä toinen leipä suklaasiivuilla, voitele toinen leipä, käännä voipuoli alaspäin ja nosta kanneksi suklaapuolen päälle. Grillaa voileipägrillissä tai vohveliraudan välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla