Jäätelöä aamupalaksi? Miksei! Kuvat: Me Naisten arkisto
Jäätelöä aamupalaksi? Miksei! Kuvat: Me Naisten arkisto

Riko rutiinit ja vaihda aamupalasi uuteen! Tässä ideoita luovempiin aamuhetkiin.

Heräsitkö väärällä jalalla? Jottei päivä menisi mönkään, tilanne on vielä korjattavissa – missäpä muualla kuin keittiössä. Hyvä aamiainen tuo heränneen olon lisäksi pirteän mielen ja auttaa jaksamaan aamupäivän. Kokeile näitä reseptejä ainaisen kaurapuuron ja voileipien tilalle.

Resepteistä tulee aamiainen yhdelle, ellei toisin mainita.

1. Meksikolaiset aamiaistortillat

Alle maissitorilla, väliin papusalsaa ja päälle paistettu kananmuna. Näin syntyy huevos rancheros, tortilla-aamiainen meksikolaiseen tapaan. Tee papusalsa valmiiksi jo edellisenä iltana, niin aamuksi jää vain munien paistaminen. Tämä pitää nälän loitolla pitkälle päivään! Katso resepti täältä.

2. Täyttävä smoothie

Maitorahkaan tehty smoothie saa ravitsemusasiantuntijalta paljon kehuja, sillä siinä on proteiinia ja hiilihydraatteja sopivassa suhteessa. Se pitää paremmin nälkää kuin pelkistä hedelmistä tehty smoothie. Sokerin voi jättää poiskin.

purkki maitorahkaa (250 g)
loraus maitoa
banaani
(pakaste)mansikoita
leseistä ja/tai hiutaleita oman maun mukaan 
ripaus sokeria

Laita ainekset blenderiin ja surauta smoothieksi. Nauti.

3. Tuorepuuro

Klassikko, joka ei petä. Sen resepti on pääpiirteissään tämä: 1 dl kaurahiutaleita + 1 dl nestettä + 1 dl massaa + 1 rkl makua + tekeytymään yön yli jääkaappiin = tuorepuuro. Katso täältä tarkat ohjeet, kuinka kokoat juuri oman makusi mukaisen tuorepuuron.

4. Aamujäätelö

Kyllä, aamun voi aloittaa myös jäätelöllä. Kermaisimpia ja sokerisimpia herkkuja kannattaa välttää, jotta olo pysyisi pidempään virkeänä, mutta tämä banaanipohjainen "jäätelö" sopii myös aamun aloitukseen. Lisää joukkoon makusi mukaan pakastemarjoja, hedelmiä tai vaikka maapähkinävoita. Tarjoile pähkinöiden, kookoslastujen tai granolan kera. Resepti Kulinaristi ja kokitar -blogista.

1 banaani
1 ½ dl mustikoita
ripaus kardemummaa

Viipaloi kuorittu banaani pakasterasiaan ja laita pakastimeen jäätymään jo edellisenä iltana.

Nosta aamulla banaaniviipaleet ja (jäiset) mustikat huoneenlämpöön muutamaksi minuutiksi ennen jäätelön valmistamista. Laita banaanit, mustikat ja kardemumma tehosekoittimeen ja anna pyöriä, kunnes massa on tasaista. Jos blenderi ei jaksa pyörittää kohmeisia raaka-aineita, lisää joukkoon pieni tilkka vettä tai maitoa. Kaavi jäätelö kulhoon, lisää pinnalle esimerkiksi granolaa ja nauti. Jos haluat jäätelön rakenteesta kovemman, siirrä valmis jäätelömassa pakkaseen 15 minuutiksi ennen tarjoilua.

5. Salihirmulle

Kuntosalilla viihtyvän aamuun sopii proteiinipitoinen munakas. Resepti täältä.

3 munaa

rasvatonta raejuustoa

suolaa

mustapippuria myllystä

tilkka öljyä

lisäksi salaattia tai yrttejä

Sekoita munat, raejuusto ja mausteet kulhossa. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kaada munakasmassa kypsymään. Kun munakas on kypsä, tarjoile se esimerkiksi salaatin tai yrttien kanssa.

6. Avokadotoastit

Tv-kokki Nigella Lawson ei ihan turhaan esitellyt kohua herättänyttä avokadoleipäreseptiään ohjelmassa, koska se on oikeastaan aika mainio ruokalaji. Jos et vielä tiennyt, kannattaa kokeilla, esimerkiksi tällä Soppa365-sivuston reseptillä.

2 viipaletta paahtoleipää
voita tai margariinia
1 rkl pestoa
puolikas kypsä avokado
(sitruunamehua)
suolaa
pippuria
2 rkl paahdettuja pinjan- tai auringonkukan siemeniä
voita tai margariinia paistamiseen

Voitele paahtoleipäviipaleet ensin voilla tai margariinilla ja sen jälkeen pestolla. Kuori ja viipaloi avokadot, ja pirskota pinnalle halutessasi sitruunamehua, joka estää avokadoa tummumasta. Pane avokadoviipaleet toiselle paahtoleipäviipaleelle. Ripottele päälle siemenet. Nosta toinen leipä kanneksi. Paista kerrosleivät keskilämpöisellä parilalla tai paistinpannulla molemmilta puolilta rapeaksi.

7. Avokadoa ilman leipää

Täytetty, uunissa paistettu avokadonpuolikas sopii myös hyvin aamiaispöytään. Halkaise avokado pitkittäin ja poista kivi. Suurenna tarvittaessa kiven jättämää koloa. Purista puolikkaalle limetin mehua ja riko koloon kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä uunissa 225 asteessa, kunnes valkuainen on hyytynyt. Kodin Kuvalehden resepti löytyy täältä.

8. Rahkaletut

Perinteinen herkku, joka aina unohtuu. Lettutaikinan voi tehdä edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin odottamaan, ja paistaa aamulla letuiksi. Tarjoile marjojen kanssa. Resepti täältä. Ohjeesta tulee lettuja kolmelle, yhteensä noin 10 kappaletta.

2 kananmunaa
125 g (puoli rasiaa) pehmeää maitorahkaa
2 rkl vehnä- tai spelttijauhoja
1/4 tl suolaa
paistamiseen 2–3 rkl pullomargariinia

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon rahka, jauhot ja suola. Kuumenna lettupannu, lisää koloihin rasvaa ja paista taikina letuiksi.

9. Krapulaiselle

Jos aamulla syystä tai toisesta heikottaa, ja keho huutaa rasvaa ja sokeria, suklaapatukkatoastit tuovat hetkessä hyvän mielen. Toimivat myös jälkkärinä! Resepti täältä.

puolikas suklaapatukkaa (esimerkiksi Mars tai Geisha)
2 siivua paahtoleipää
voita voiteluun

Kuumenna voileipägrilli tai vohvelirauta. Pilko suklaapatukka siivuiksi. Täytä toinen leipä suklaasiivuilla, voitele toinen leipä, käännä voipuoli alaspäin ja nosta kanneksi suklaapuolen päälle. Grillaa voileipägrillissä tai vohveliraudan välissä.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.