Ei ole sama, mitä palleroita syö. Moni hoitaa PMS-oireitaan suklaalla. Kuva: Shutterstock
Ei ole sama, mitä palleroita syö. Moni hoitaa PMS-oireitaan suklaalla. Kuva: Shutterstock

Hyvä ruokavalio on yksi parhaista keinoista hoitaa PMS-oireita.

Ärsyttää. Mieli on matalalla. Tekee mieli raivota. Välillä on maailman ihaninta, elämä hymyilee. Keskittymiskyky on hakoteillä. Väsyttää, mutta uni ei oikein tule. Ei ole nälkä. Päätä särkee. Näppyä puskee. Rinnat aristaa. Vatsaa turvottaa.

Sehän on se aika kuusta, PMS-oireiden aika. Suuri osa naisista kärsii niistä, eli kuukautisia edeltävistä ja koko normaalin elämän horjuttavista premenstrual dysphoric disorder -vaivoista. Muutama prosentti naisista taas kärsii vaikeista PMS-oireista. Sellaisista, joiden aikana mistään ei tule mitään, elämä on yhtä tuskaa.

Kun tähän mennessä PMS-oireita vastaan on pitänyt kamppailla esimerkiksi ehkäisypillereillä, stressittömyydellä, liikunnalla ja jopa mielialalääkkeillä, bostonilainen nainen, Tania Green, on keksinyt jotain uutta. Herkullista. Hänen ratkaisunsa PMS:n hoitoon ovat herkkupallerot.

Tania julkaisi helmikuussa Kickstarterissa joukkorahoituskampanjan, jolla hän kerää rahoitusta uudelle tuotteelleen, joka kulkee nimellä PMS Bites. Tania uskoo, että 60 kilokalorin vegaaniset ja gluteenittomat herkkupallerot auttavat hoitamaan PMS-oireita terveellisemmin kuin suklaan tai muun epäterveellisen herkun ahmiminen. Hän ei väitä, että PMS-pallot parantavat oireet simsalabim, mutta uskoo oikeanlaisen ruokavalion voimaan. Ja siinä Tania on oikeilla jäljillä.

Yksi keino hoitaa PMS-oireita on oikenlainen, hyvä ruokavalio. Hänen palleronsa sisältävät kauraa, kaakaota ja yrttejä, kuten kamomillaa, voikukkaa, ginseng-juurta. Mutta ei oireitaan hoitavan tarvitse juuri niitä syödä, mikä tahansa terveellinen ja tasapainoinen riittää. Suositun Hormonidieetti-kirjan kirjoittaja Kaisa Jaakkola kertoo blogissaan, miten kuka tahansa voi vaikuttaa ruokavaliollaan PMS:ään. Lue ohjeet täällä.

Lue myös:

Näillä vinkeillä taltutat PMS-hirviön

Kuukautiskivut vaikuttavat älykkyyteen

Kokeile: ruuasta apu PMS-oireisiin

Mikä auttaisi kuukautiskipuihin? Kokeile näitä

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.