Mainio lounassalaatti syntyy yhdistämällä raikkaita vihreälehtisiä, avokadoa ja fetaa. Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould
Mainio lounassalaatti syntyy yhdistämällä raikkaita vihreälehtisiä, avokadoa ja fetaa. Kuva: Sanoma-arkisto / Piia Arnould

Rasvainen avokado on hedelmäkunnan kruunu.

Avokado on jo pitkään keikkunut trendihedelmien kärjessä, eikä suotta. Rasvainen ihanuus taipuu niin leivänpäälliseksi, pastaan täydentäjäksi, suklaavanukkaaksi kuin herkulliseen guacamoleen.

Jotkut terveysekspertit jaksavat kuitenkin muistuttaa, että avokadon hedelmäliha on erittäin rasvainen. Hedelmä sisältää myös paljon kaloreita. Sadassa grammassa avokadoa on energiaa noin 200 kilokaloria.

Lue myös: Himoitsetko näitä rasvaisia ruokia? Hyvä, ne tekevät sinusta älykkäämmän

Uusi tutkimus todistaa, ettei kalorimäärää pidä tuijottaa liikaa. Avokado on nimittäin todellista terveysruokaa, jota nyt kehotetaan syömään päivittäin.

Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 129 avokadoon pureutunutta tutkimusta. Uuden koosteen mukaan avokadon syöminen auttaa tehokkaasti hillitsemään metabolista oireyhtymää.

Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Resepti löytyy jutun lopusta! Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Resepti löytyy jutun lopusta! Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Salaisuus piilee avokadon sisältämässä hyvässä rasvassa, joka laskee kolesterolia ja veren triglyseridipitoisuutta. Erään tutkimuksen mukaan yksi avokado päivässä kuuden viikon ajan pudottaa jopa painoa.

Hedelmä ei kuitenkaan ole kaikista yksinkertaisimmasta päästä. Siksi listasimme parhaat niksit, vippaskonstit ja muut, joilla nouset sen käyttämisen mestariksi:

Miten valitsen kaupasta kypsän yksilön?

Avokadoja on runsaasti eri lajikkeita. Yleisin kaupoista löytyvä on Hass. Se on kypsänä väriltään lähes musta. Näin valinta onnistuu:

  1. Katso ensin, että se on päällisin puolin kolhuton ja kauniin värinen.
  2. Purista hedelmää hellästi: kypsä yksilö tuntuu kiinteältä, mutta antaa hiukan periksi. Jos avokado joustaa sormen alla runsaasti, se on auttamatta liian kypsä. Kivikova rakenne kielii raakuudesta.
  3. Kokemuksen rintaäänellä tämä vinkki toimii usein kaikista varmimpana kypsyyden mittarina: Kokeile irrottaa avokadon niin sanottu napa eli kanta. Täydellisen hedelmän kannan alta paljastuu kauniin vaaleanvihreä hedelmäliha. Jos kanta on tiukassa, avokado on vielä raaka. Jos kannan alta paljastuu ruskeaa, se on ylikypsä.

Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Resepti löytyy jutun lopusta! Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen
Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Resepti löytyy jutun lopusta! Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Voiko kypsymistä nopeuttaa?

Usein kaupoissa näkee edukkaammalla hinnalla isohkoja avokadopusseja. Niiden hedelmät ovat monesti vielä raakoja. Prosessia voi jouduttaa parilla kikalla:

  1. Avokadon voi yrittää kypsyttää nopeammin laittamalla sen paperipussiin omenan tai tomaatin kanssa. Niiden vapauttama etyliinikaasu kypsyttää avokadon nopeammin.
  2. Myös tätä 10 minuutin superkypsytyskikkaa voi kokeilla. Ota kuitenkin huomioon, että se vaikuttaa avokadon makuun.

Miten kuoriminen ja leikkaaminen hoituu?

Moni leikkaa avokadon keskeltä halki, ottaa kiven veitsen avulla veks ja lusikoi hedelmälihan kuoresta ulos.

Avokadoa ei kuitenkaan kannattaisi lusikoida. Suurin osa sen ravinteista on kuorta lähellä olevassa hedelmälihassa. Siksi hedelmä kannattaisi kuoria hellävaraisesti.

Lisäksi hedelmä kannattaisi leikata aina poikittaissuunnassa, jolloin kivi irtoaa huomattavasti helpommin. Lue lisää täältä.

Kun avokado on tarpeeksi kypsä, kiven saa hivutettua irti pelkästään puristelemalla puolikasta kevyesti hieman eri suunnista. Kuva: Marjut Laukia
Kun avokado on tarpeeksi kypsä, kiven saa hivutettua irti pelkästään puristelemalla puolikasta kevyesti hieman eri suunnista. Kuva: Marjut Laukia

Leikkaamiseen on monta kekseliästä tapaa, jos ei halua tyytyä pelkkään veitsellä halkomiseen.

Munaleikkuri

Kuka olisi arvannut, että munaleikkurin avulla avokadosta voi leikata tasapaksuja viipaleita todella helposti?

Pehmeästä koostumuksesta huolimatta kuorittu avokado menee leikkurin läpi näppärästi. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Pehmeästä koostumuksesta huolimatta kuorittu avokado menee leikkurin läpi näppärästi. Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Lue lisää: Testasimme: HK Sininen Lenkki + 9 muuta ruokaa, jotka voi nerokkaasti siivuttaa kananmunaleikkurilla

Kuorimaveitsi

Tasaisen ohuita eli niin sanotusti sheivattuja siivuja saa kätevimmin kuorimaveitsen avulla. Ohuista siivuista voi rullata kauniita ruusukkeita. Katso video-ohje avokadon sheivaamiseen täältä.

Sheivattu avokado koristaa parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Sheivattu avokado koristaa parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Ruusukkeeksi pyöräyttäminen

Avokadosta voi pyöräyttää kauniita ruusuja ihan tavallisella veitsellä. Ota tästä PopSugarin videosta mallia:

Miten estää tummuminen?

Lorauta avokadon päälle sitruunamehua tai säilö jääkaapissa sipulipedillä.

Mitä avokadosta kannattaa valmistaa?

Vaikka mitä! Näitä ihanuudet ovat takuuhittejä:

1. Avokado-suklaamousse – Herkullista, terveellistä ja helppoa!

2. Avokadojäätelö – Myös tämä ET:n herkullinen avokadojälkkäri taltuttaa makeanhimon, vaikka ei olekaan äkkimakea.

3. Kananmunalla täytetyt avokadot – Proteiinia ja hyviä rasvoja sopivassa suhteessa! Soppa365:n resepti on täydellinen lisä brunssipöytään.

4. Grillatut avokadot – Tämä herkku sopii erityisen hyvin kesään, mutta kyllä avokadoja kelpaa myös näin keväällä grillata.

5. Vuohenjuustoguacamole – Yllättävä yhdistelmähän tämä on, mutta toimii.

6. Avokadopesto – Ihana avokadon ja basilikan kohtaaminen hellii makunystyröitä. Loistavaa erityisesti pastan kaverina!

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.