Älä yritä Sydneyn ravintoloihin ilman pöytvarausta, Tomi Björck muistuttaa. Kuva: Reuters ja Martiina Woodson
Älä yritä Sydneyn ravintoloihin ilman pöytvarausta, Tomi Björck muistuttaa. Kuva: Reuters ja Martiina Woodson

Australian Sydney on huippukokki Tomi Björckille kuin toinen kotikaupunki. Tomi listasi Sydneyn tämän hetken kiinnostavimmat ravintolat.

Quay
"Quay on valittu Australian parhaaksi ravintolaksi useasti. Olen ollut töissä siellä, ja onhan se kokemuksen arvoinen. Meren äärellä sijaitsevasta ravintolasta on hienot näkymät oopperatalolle. Jos hintataso hirvittää, kannattaa Quayssa piipahtaa lounaalla. Silloin hinta-laatusuhde on erinomainen."

Chat Thai
"Aasialainen ruoka on vahvasti esillä Sydneyssä ja Thainatownissa sijaitseva Chat Thai on sen eliittiä. Ravintolassa on vaikea kuluttaa rahojaan, koska se on niin halpa. Ihan kuin olisi Bangkokissa, mutta ruoka on vieläkin parempaa."

Cafe Paci
"Ystäväni Pasi Petäsen pitämä paikka aloitti alun perin pop up -ravintolana. Pasin ruoka on kekseliästä fine diningia, esimerkiksi karjalanpiirakkatacoja. Viime Sydneyn-reissullani kävin Cafe Pacissa neljästi kuuden viikon aikana."

Rockpool Bar and Grill
"Vanhaan holvipankkiin perustettu ravintola on niin näyttävä, ettei Suomesta löydy vastaavaa. Sieltä saa kaikkea huokeammista pihveistä kokonaiseen hummeriin. Kerran kaverin synttäreillä maistoin 90 vuotta vanhaa portviiniä, koska sitä sai ostaa 2 cl kerrallaan."

Surry Hillsin alue: Nomad, Toko ja Kim

Nomad: "Alueella on monta hyvää ravintolaa. Nomadissa on argentiinalainen grilli, jossa avotulella voidaan grillata kerralla kokonainen eläin. Olen syönyt siellä muun muassa herkullisen lampaan pään."

Toko: "Jos japanilainen ruoka houkuttaa, kannattaa piipahtaa Tokossa. Siellä käytetään upeita raaka-aineita, kuten vastapyydystettyä kalaa."

Kim: "Korealainen keittiö on nyt pinnalla, ja ravintola Kim on elämys. Omistajat ovat aina paikalla ja tekevät kaiken alusta lähtien itse. He tarjoilevat vanhoja perinnereseptejä uudella tavalla toteutettuna. Hinnatkin ovat huokeat."

Käytännön vinkki! "Sydneyn ravintolat ovat suosittuja ja usein täyteen buukattuja. Kannattaakin tehdä pöytävaraus aina etukäteen netissä."

Lue myös:

Tomi ja Minka Björck: "Tieto halkiovauvasta oli sokki"

Mikä toisessa ärsyttää, Tomi ja Minka Björck?

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.