Älä hiilesty vaan ratkaise lettuongelmasi näillä konsteilla.

Kokkareita taikinassa?

Sekoita jauhot ensin pieneen määrään nestettä ja lisää loppu nesteestä vasta viimeisenä.

Älä hermostu: Ensimmäinen lettu epäonnistuu miltei aina.

Savolaisten lettu

Ohut pitsireunainen muurinpohjalettu paistetaan isossa rautapannussa. Lettujen taikinaan lisätään ohrajauhoja antamaan rapeutta, väriä ja täyteläistä makua. Alun perin Iisalmesta kotoisin olevat muurinpohjaletut ovat nykyisin markkinoiden perusherkku joka puolella Suomea.

Muurinpohjalettu onnistuu, kun...

* Pannu on tarpeeksi kuuma.

* Taikinassa on oikeat ainessuhteet.

* Rasva on kuumentunut vaahdoksi ennen taikinan lisäämistä.

* Levität taikinan ohueksi kerrokseksi lastalla.

* Annat letun hyytyä keskeltä ennen kääntämistä.

Erityisletut

* Ilman munaa

Laita nesteeksi soijamaitoa tai korvaa osa jauhoista maitojauheella tai soijajauholla. Lisää jauhojen määrää (3 1/2 dl jauhoja puoleen litraan nestettä).

* Gluteenittomat

Käytä gluteenitonta jauhoseosta.

* Vegaaniletut

Vaihda nesteeksi soija-, kaura-, kookos- tai riisimaito. Jätä munat pois.

Hyvät välineet

Vispilä: teräksinen lankavispilä toimii sekoittamisessa parhaiten.

Pannu: valurautainen pannu on kestävä, ja se paistaa lettuihin kauniin pinnan. Pannun haittapuoli on sen hoito – rautaa kun ei saa pestä pesuaineella ja pannu on muistettava kuivata. Pinnoitetussa pannussa letut paistuvat vähemmällä rasvalla ja kevyttä pannua on helppo nostella. Letut kääntyvät helpoiten, kun pannun reuna on matala.

Lasta: ohut ja taipuisa muovi- tai teräslasta on kätevä lettujen kääntämisessä. Laadukkaat pinnoitetut pannut kestävät nykyisin metallisia välineitä.