Älä hiilesty vaan ratkaise lettuongelmasi näillä konsteilla.

Kokkareita taikinassa?

Sekoita jauhot ensin pieneen määrään nestettä ja lisää loppu nesteestä vasta viimeisenä.

Älä hermostu: Ensimmäinen lettu epäonnistuu miltei aina.

Savolaisten lettu

Ohut pitsireunainen muurinpohjalettu paistetaan isossa rautapannussa. Lettujen taikinaan lisätään ohrajauhoja antamaan rapeutta, väriä ja täyteläistä makua. Alun perin Iisalmesta kotoisin olevat muurinpohjaletut ovat nykyisin markkinoiden perusherkku joka puolella Suomea.

Muurinpohjalettu onnistuu, kun...

* Pannu on tarpeeksi kuuma.

* Taikinassa on oikeat ainessuhteet.

* Rasva on kuumentunut vaahdoksi ennen taikinan lisäämistä.

* Levität taikinan ohueksi kerrokseksi lastalla.

* Annat letun hyytyä keskeltä ennen kääntämistä.

Erityisletut

* Ilman munaa

Laita nesteeksi soijamaitoa tai korvaa osa jauhoista maitojauheella tai soijajauholla. Lisää jauhojen määrää (3 1/2 dl jauhoja puoleen litraan nestettä).

* Gluteenittomat

Käytä gluteenitonta jauhoseosta.

* Vegaaniletut

Vaihda nesteeksi soija-, kaura-, kookos- tai riisimaito. Jätä munat pois.

Hyvät välineet

Vispilä: teräksinen lankavispilä toimii sekoittamisessa parhaiten.

Pannu: valurautainen pannu on kestävä, ja se paistaa lettuihin kauniin pinnan. Pannun haittapuoli on sen hoito – rautaa kun ei saa pestä pesuaineella ja pannu on muistettava kuivata. Pinnoitetussa pannussa letut paistuvat vähemmällä rasvalla ja kevyttä pannua on helppo nostella. Letut kääntyvät helpoiten, kun pannun reuna on matala.

Lasta: ohut ja taipuisa muovi- tai teräslasta on kätevä lettujen kääntämisessä. Laadukkaat pinnoitetut pannut kestävät nykyisin metallisia välineitä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.