Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen
Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen vaihtoi pakastepizzat ja irtokarkit raakaruokaan. Sittemmin ruokatottumukset ovat höllentyneet. Yksi ei kuitenkaan muutu: – Olen herkuttelija.

Lounaaksi tonnikalaa suoraan purkista, kasoittain irtokarkkeja, pakastepizzoja ja piippaava palohälytin. Virpi Mikkonen haaveili myös napista, joka ruokkisi painalluksella, sillä ruuanlaitto ja syöminen tuntuivat vaivalloiselta.

Siitä kaikesta on kuusi vuotta. Nyt Virpi on julkaissut kaksi keittokirjaa, saanut kirjankustannussopimuksen Yhdysvaltoihin ja kutsuu itseään reseptitaiteilijaksi.

– Kavereita välillä naurattaa, mutta muutos tuli pakon edessä.

Syynä oli se, että Virpi kärsi jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

"Teen ruokaa, josta tulee freesi olo."

– Tulin pisteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain. Koska olen ääripääihminen, muutin kaiken kertaheitolla. Jätin valkoisen sokerin, prosessoidun ruuan, maitotuotteet ja gluteenin. Söin puoli vuotta melkein pelkkää raakaruokaa.

Alkuvimman jälkeen ruokatottumukset ja asenteet höllentyivät. Kyläillessä Virpi syö kakkua ja makeanhimossa poikkeaa lähikauppaan ostamaan salmiakkikaloja. Pussiakaan vehnäjauhoja tai valkoista sokeria kotiin ei kuitenkaan enää osteta.

– Teen ruokaa, josta tulee freesi olo. En halua antaa ravitsemuksellisia neuvoja muille, vaan pikemminkin tarjota inspiraatiota parempaan oloon herkullisen ruuan kautta.

Virpin ensimmäinen blogi Kiitos hyvää oli hyvinvointiblogi. Virpi korosti jo tuolloin, että puhuu vain siitä, mikä on tehnyt itselle paremman olon. Nyt hän on jättänyt terveysneuvot kokonaan pois. Ensimmäiset kirjoitukset naurattavat jälkeenpäin.

– Tuhruisia kuvia raakasuklaasta hyvinvointiherännäisen idealistisella tunteenpalolla höystettynä, Virpi summaa.

Kirja itselle

Ensimmäisen keittokirjansa Virpi teki kunnianosoitukseksi blogilleen. Nimeksikin tuli Kiitos hyvää, ja resepteiksi valikoituivat blogin rakkaimmat herkut.

– Olen herkuttelija. Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla. Ensimmäisessä kirjassa on kakkuja, karkkeja ja muita makeita ruokia.

Sitten Virpi lopetti bloginsa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Puolessatoista vuodessa Virpi on aloittanut oman sivustonsa Vaneljan, kirjoittanut ja kuvannut kaksi keittokirjaa, voittanut kansainvälisessä blogigaalassa kauneimman blogin tittelin, saanut kaksi kustannussopimusta Yhdysvalloista ja julkaissut e-kirjan.

"Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla."

– Aina ei arjessa riitä ideoita, eikä sama ruoka maistu joka päivä, joten päätin koota kirjan, joka ratkaisee perheemme ruokaongelmat. Niin syntyi Kiitos hyvää pikaruokaa -keittokirja.

Lopputulos oli juuri se, mitä Virpi toivoi: nykyään Virpin mies Finn löytyy yhä useammin hellan ääreltä. Perheen arkiruokiin on tullut lisää vaihtelua ja makuja.

– En ole nipo siitä, mitä tyttäreni saa syödä ja mitä ei, mutta päiväkodissa hän on kasvissyöjä, koska siellä ei ole mahdollisuutta luomulihaan tai riistaan. Alva tietää, ettei kiusattuja eläimiä saa syödä.

Tee se itse, kaikki

Ruokakirjailijana Virpi tekee kaiken itse: ideoi, testaa reseptit, kokkaa, kuvaa ja kirjoittaa.

– Olemme jättäneet tyttäremme huoneen valkoiseksi. Käytän sitä studiona, kun kuvaan annoksia.

Yhdysvalloissa julkaistavaa Kiitos hyvää -kirjaa varten kannen visuaalisuutta on pitänyt hieman muuttaa. Siinä missä Suomessa toimii yksinkertainen ja riisuttu kauneus, Jenkeissä arvostetaan runsasta ja rönsyilevää.

– Tällaiselle minimalismin ystävälle kompromissit ovat välillä meinanneet kirpaista. Olen pyrkinyt pitämään kiinni omasta pelkistetystä tyylistäni, joka on kuitenkin tavaramerkkini.

Työnjäljestä saa näkyä se, että kyseessä on yhden naisen firma. Virpiä ei haittaa, vaikka sama kummilusikka vilkkuisi useastikin.

– Haaveilen siitä, että Vanelja kasvaisi isoksi ja voisin pian palkata ihmisiä töihin.


Vihanneshyllyllä Virpi etsii luomua. Usein mukaan tarttuu kaalipäiden lisäksi ruotsalaisia salmiakkikaloja tai vadelmakarkkeja.

Kolmen raaka-aineen suklaakakku ja moussea

6 annosta

Valmistusaika 25 min

+ paistoaika 25 min

kakku

10–15 tuoretta taatelia

4 luomukananmunaa

1 ½ dl (raaka)kaakaojauhetta

suklaamousse

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

pähkinärouhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 17 cm:n irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja.

2. Poista taateleista kivet. Suosi tuoreita taateleita.

3. Lisää kaikki kakkuainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat kakun vuoasta. Pinta laskeutuu, kun kakku jäähtyy.

4. Valmista suklaamousse. Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja, ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Kokeile myös kanelia tai vaniljaa!

5. Levitä kakkupohjan päälle. Viimeistele pähkinärouheella.

VINKKI! Voit tarjota kakun ilman suklaamoussea ja kasata päälle kookoskermavaahtoa, marjoja tai banaanisiivuja.

Kookos-kaurasämpylät

(voi tehdä vegaanisesti)

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

3 rkl chiansiemeniä

+ 1 dl vettä

(tai 2 kananmunaa)

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita tai kaurajauhoja

1 dl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumkuitujauhetta

½ tl merisuolaa

3,5 dl kauramaitoa

tai muuta maitojuomaa

noin 50 g luomuvoita

tai vajaa 1 dl kookosöljyä

1 tl kookossiirappia

tai kotimaista

luomuhunajaa

½ tl omenaviinietikkaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.

2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.

3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.

4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Rommirusina-suklaajäätelö

(vegaaninen)

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

3 pakastettua banaania

2 rkl mantelilikööriä

5 rkl rommia

3 rkl luomurusinoita

1 ½ rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)

(2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)

3 rkl raakakaakaonibsejä

1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.

2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.

3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Virpi Mikkonen

35-vuotias helsinkiläinen ruokakirjailija.

Sai Vanelja-blogistaan Blog Saveur Awardsissa New Yorkissa parhaan ulkoasun palkinnon.

Tehnyt kaksi keittokirjaa: Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.