Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen
Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen vaihtoi pakastepizzat ja irtokarkit raakaruokaan. Sittemmin ruokatottumukset ovat höllentyneet. Yksi ei kuitenkaan muutu: – Olen herkuttelija.

Lounaaksi tonnikalaa suoraan purkista, kasoittain irtokarkkeja, pakastepizzoja ja piippaava palohälytin. Virpi Mikkonen haaveili myös napista, joka ruokkisi painalluksella, sillä ruuanlaitto ja syöminen tuntuivat vaivalloiselta.

Siitä kaikesta on kuusi vuotta. Nyt Virpi on julkaissut kaksi keittokirjaa, saanut kirjankustannussopimuksen Yhdysvaltoihin ja kutsuu itseään reseptitaiteilijaksi.

– Kavereita välillä naurattaa, mutta muutos tuli pakon edessä.

Syynä oli se, että Virpi kärsi jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

"Teen ruokaa, josta tulee freesi olo."

– Tulin pisteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain. Koska olen ääripääihminen, muutin kaiken kertaheitolla. Jätin valkoisen sokerin, prosessoidun ruuan, maitotuotteet ja gluteenin. Söin puoli vuotta melkein pelkkää raakaruokaa.

Alkuvimman jälkeen ruokatottumukset ja asenteet höllentyivät. Kyläillessä Virpi syö kakkua ja makeanhimossa poikkeaa lähikauppaan ostamaan salmiakkikaloja. Pussiakaan vehnäjauhoja tai valkoista sokeria kotiin ei kuitenkaan enää osteta.

– Teen ruokaa, josta tulee freesi olo. En halua antaa ravitsemuksellisia neuvoja muille, vaan pikemminkin tarjota inspiraatiota parempaan oloon herkullisen ruuan kautta.

Virpin ensimmäinen blogi Kiitos hyvää oli hyvinvointiblogi. Virpi korosti jo tuolloin, että puhuu vain siitä, mikä on tehnyt itselle paremman olon. Nyt hän on jättänyt terveysneuvot kokonaan pois. Ensimmäiset kirjoitukset naurattavat jälkeenpäin.

– Tuhruisia kuvia raakasuklaasta hyvinvointiherännäisen idealistisella tunteenpalolla höystettynä, Virpi summaa.

Kirja itselle

Ensimmäisen keittokirjansa Virpi teki kunnianosoitukseksi blogilleen. Nimeksikin tuli Kiitos hyvää, ja resepteiksi valikoituivat blogin rakkaimmat herkut.

– Olen herkuttelija. Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla. Ensimmäisessä kirjassa on kakkuja, karkkeja ja muita makeita ruokia.

Sitten Virpi lopetti bloginsa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Puolessatoista vuodessa Virpi on aloittanut oman sivustonsa Vaneljan, kirjoittanut ja kuvannut kaksi keittokirjaa, voittanut kansainvälisessä blogigaalassa kauneimman blogin tittelin, saanut kaksi kustannussopimusta Yhdysvalloista ja julkaissut e-kirjan.

"Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla."

– Aina ei arjessa riitä ideoita, eikä sama ruoka maistu joka päivä, joten päätin koota kirjan, joka ratkaisee perheemme ruokaongelmat. Niin syntyi Kiitos hyvää pikaruokaa -keittokirja.

Lopputulos oli juuri se, mitä Virpi toivoi: nykyään Virpin mies Finn löytyy yhä useammin hellan ääreltä. Perheen arkiruokiin on tullut lisää vaihtelua ja makuja.

– En ole nipo siitä, mitä tyttäreni saa syödä ja mitä ei, mutta päiväkodissa hän on kasvissyöjä, koska siellä ei ole mahdollisuutta luomulihaan tai riistaan. Alva tietää, ettei kiusattuja eläimiä saa syödä.

Tee se itse, kaikki

Ruokakirjailijana Virpi tekee kaiken itse: ideoi, testaa reseptit, kokkaa, kuvaa ja kirjoittaa.

– Olemme jättäneet tyttäremme huoneen valkoiseksi. Käytän sitä studiona, kun kuvaan annoksia.

Yhdysvalloissa julkaistavaa Kiitos hyvää -kirjaa varten kannen visuaalisuutta on pitänyt hieman muuttaa. Siinä missä Suomessa toimii yksinkertainen ja riisuttu kauneus, Jenkeissä arvostetaan runsasta ja rönsyilevää.

– Tällaiselle minimalismin ystävälle kompromissit ovat välillä meinanneet kirpaista. Olen pyrkinyt pitämään kiinni omasta pelkistetystä tyylistäni, joka on kuitenkin tavaramerkkini.

Työnjäljestä saa näkyä se, että kyseessä on yhden naisen firma. Virpiä ei haittaa, vaikka sama kummilusikka vilkkuisi useastikin.

– Haaveilen siitä, että Vanelja kasvaisi isoksi ja voisin pian palkata ihmisiä töihin.


Vihanneshyllyllä Virpi etsii luomua. Usein mukaan tarttuu kaalipäiden lisäksi ruotsalaisia salmiakkikaloja tai vadelmakarkkeja.

Kolmen raaka-aineen suklaakakku ja moussea

6 annosta

Valmistusaika 25 min

+ paistoaika 25 min

kakku

10–15 tuoretta taatelia

4 luomukananmunaa

1 ½ dl (raaka)kaakaojauhetta

suklaamousse

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

pähkinärouhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 17 cm:n irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja.

2. Poista taateleista kivet. Suosi tuoreita taateleita.

3. Lisää kaikki kakkuainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat kakun vuoasta. Pinta laskeutuu, kun kakku jäähtyy.

4. Valmista suklaamousse. Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja, ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Kokeile myös kanelia tai vaniljaa!

5. Levitä kakkupohjan päälle. Viimeistele pähkinärouheella.

VINKKI! Voit tarjota kakun ilman suklaamoussea ja kasata päälle kookoskermavaahtoa, marjoja tai banaanisiivuja.

Kookos-kaurasämpylät

(voi tehdä vegaanisesti)

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

3 rkl chiansiemeniä

+ 1 dl vettä

(tai 2 kananmunaa)

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita tai kaurajauhoja

1 dl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumkuitujauhetta

½ tl merisuolaa

3,5 dl kauramaitoa

tai muuta maitojuomaa

noin 50 g luomuvoita

tai vajaa 1 dl kookosöljyä

1 tl kookossiirappia

tai kotimaista

luomuhunajaa

½ tl omenaviinietikkaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.

2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.

3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.

4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Rommirusina-suklaajäätelö

(vegaaninen)

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

3 pakastettua banaania

2 rkl mantelilikööriä

5 rkl rommia

3 rkl luomurusinoita

1 ½ rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)

(2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)

3 rkl raakakaakaonibsejä

1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.

2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.

3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Virpi Mikkonen

35-vuotias helsinkiläinen ruokakirjailija.

Sai Vanelja-blogistaan Blog Saveur Awardsissa New Yorkissa parhaan ulkoasun palkinnon.

Tehnyt kaksi keittokirjaa: Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa.

Nämä herkut sopivat myös kananmunaa ja laktoosia vältteleville.

Vaniljasolmut

20 pullaa

valmistusaika 30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min

½ l hasselpähkinämaitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

13–15 dl vehnäjauhoja

150 g margariinia

Täyte

1 prk vaniljavanukasta (esim Alpro)

½ dl hasselpähkinärouhetta

Kristallipinta

150 g margariinia

2 dl erityishienoasokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja rauhallisemmin käsin, kunnes taikina on kimmoisan pehmeä. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi suiroiksi. Kierrä suiroja pituussuunnassa ja solmi jotakuinkin solmuksi. Nostele pellille leivinpaperille. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 min. Tee sillä välin loput taikinasta kierteiksi.

3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan noin 10 minuuttia.

4. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Suklaabrownie

10 palaa

valmistusaika 15 min + paisto 25 min

200 g tummaa suklaata

100 g margariinia

¾ dl aquafabaa

1 dl sokeria

½ dl siirappia

1 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl cashewpähkinöitä

Koristeluun

kaakaojauhetta

1. Valuta aquafaba eli kikhernesäilykkeen liemi talteen. Paloittele suklaa kulhoon ja mittaa joukkoon margariini. Sulata mikrossa varovasti useammassa pätkässä ja sekoita välillä.

2. Yhdistä kulhossa aquafaba, sulatettu suklaa, sokeri ja siirappi. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pähkinät. Sekoita.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomuttamalla pintaan kaakaojauhetta.

Puutarhan marjapiirakka

10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 20 min

Pohja

100 g margariinia

½ dl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

Täyte

500 g soijajugurttia

¾ dl sokeria

2 dl vadelmia

1 dl viinimarjoja

1 vaniljatanko

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita margariini ja sokeri puuhaarukalla hyvin sekaisin. Mittaa jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Voitele ja jauhota vuoka. Taputtele taikina vuokaan ja esipaista 10 minuuttia.

2. Sekoita sokeri jugurtin joukkoon. Levitä jugurtti piirakkapohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa, jotta täyte hyytyy.

Kinuski-marjatäytekakku

12 annosta

valmistusaika 1 t

Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

200 g margariinia

3 banaania

4 dl vichyä tai mehua

Vegaaninen kinuski

2,5 dl kaurakermaa

2,5 dl fariinisokeria

Kermatäyte

2 prk soijavispiä

1 dl tomusokeria

1 sitruuna

Lisäksi

2 banaania

1 l mansikoita

1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmis.

3. Vispaa kylmä soijavispi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja ⅔ mansikoista.

4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunan kuorella.

 

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.