Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen
Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen vaihtoi pakastepizzat ja irtokarkit raakaruokaan. Sittemmin ruokatottumukset ovat höllentyneet. Yksi ei kuitenkaan muutu: – Olen herkuttelija.

Lounaaksi tonnikalaa suoraan purkista, kasoittain irtokarkkeja, pakastepizzoja ja piippaava palohälytin. Virpi Mikkonen haaveili myös napista, joka ruokkisi painalluksella, sillä ruuanlaitto ja syöminen tuntuivat vaivalloiselta.

Siitä kaikesta on kuusi vuotta. Nyt Virpi on julkaissut kaksi keittokirjaa, saanut kirjankustannussopimuksen Yhdysvaltoihin ja kutsuu itseään reseptitaiteilijaksi.

– Kavereita välillä naurattaa, mutta muutos tuli pakon edessä.

Syynä oli se, että Virpi kärsi jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

"Teen ruokaa, josta tulee freesi olo."

– Tulin pisteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain. Koska olen ääripääihminen, muutin kaiken kertaheitolla. Jätin valkoisen sokerin, prosessoidun ruuan, maitotuotteet ja gluteenin. Söin puoli vuotta melkein pelkkää raakaruokaa.

Alkuvimman jälkeen ruokatottumukset ja asenteet höllentyivät. Kyläillessä Virpi syö kakkua ja makeanhimossa poikkeaa lähikauppaan ostamaan salmiakkikaloja. Pussiakaan vehnäjauhoja tai valkoista sokeria kotiin ei kuitenkaan enää osteta.

– Teen ruokaa, josta tulee freesi olo. En halua antaa ravitsemuksellisia neuvoja muille, vaan pikemminkin tarjota inspiraatiota parempaan oloon herkullisen ruuan kautta.

Virpin ensimmäinen blogi Kiitos hyvää oli hyvinvointiblogi. Virpi korosti jo tuolloin, että puhuu vain siitä, mikä on tehnyt itselle paremman olon. Nyt hän on jättänyt terveysneuvot kokonaan pois. Ensimmäiset kirjoitukset naurattavat jälkeenpäin.

– Tuhruisia kuvia raakasuklaasta hyvinvointiherännäisen idealistisella tunteenpalolla höystettynä, Virpi summaa.

Kirja itselle

Ensimmäisen keittokirjansa Virpi teki kunnianosoitukseksi blogilleen. Nimeksikin tuli Kiitos hyvää, ja resepteiksi valikoituivat blogin rakkaimmat herkut.

– Olen herkuttelija. Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla. Ensimmäisessä kirjassa on kakkuja, karkkeja ja muita makeita ruokia.

Sitten Virpi lopetti bloginsa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Puolessatoista vuodessa Virpi on aloittanut oman sivustonsa Vaneljan, kirjoittanut ja kuvannut kaksi keittokirjaa, voittanut kansainvälisessä blogigaalassa kauneimman blogin tittelin, saanut kaksi kustannussopimusta Yhdysvalloista ja julkaissut e-kirjan.

"Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla."

– Aina ei arjessa riitä ideoita, eikä sama ruoka maistu joka päivä, joten päätin koota kirjan, joka ratkaisee perheemme ruokaongelmat. Niin syntyi Kiitos hyvää pikaruokaa -keittokirja.

Lopputulos oli juuri se, mitä Virpi toivoi: nykyään Virpin mies Finn löytyy yhä useammin hellan ääreltä. Perheen arkiruokiin on tullut lisää vaihtelua ja makuja.

– En ole nipo siitä, mitä tyttäreni saa syödä ja mitä ei, mutta päiväkodissa hän on kasvissyöjä, koska siellä ei ole mahdollisuutta luomulihaan tai riistaan. Alva tietää, ettei kiusattuja eläimiä saa syödä.

Tee se itse, kaikki

Ruokakirjailijana Virpi tekee kaiken itse: ideoi, testaa reseptit, kokkaa, kuvaa ja kirjoittaa.

– Olemme jättäneet tyttäremme huoneen valkoiseksi. Käytän sitä studiona, kun kuvaan annoksia.

Yhdysvalloissa julkaistavaa Kiitos hyvää -kirjaa varten kannen visuaalisuutta on pitänyt hieman muuttaa. Siinä missä Suomessa toimii yksinkertainen ja riisuttu kauneus, Jenkeissä arvostetaan runsasta ja rönsyilevää.

– Tällaiselle minimalismin ystävälle kompromissit ovat välillä meinanneet kirpaista. Olen pyrkinyt pitämään kiinni omasta pelkistetystä tyylistäni, joka on kuitenkin tavaramerkkini.

Työnjäljestä saa näkyä se, että kyseessä on yhden naisen firma. Virpiä ei haittaa, vaikka sama kummilusikka vilkkuisi useastikin.

– Haaveilen siitä, että Vanelja kasvaisi isoksi ja voisin pian palkata ihmisiä töihin.


Vihanneshyllyllä Virpi etsii luomua. Usein mukaan tarttuu kaalipäiden lisäksi ruotsalaisia salmiakkikaloja tai vadelmakarkkeja.

Kolmen raaka-aineen suklaakakku ja moussea

6 annosta

Valmistusaika 25 min

+ paistoaika 25 min

kakku

10–15 tuoretta taatelia

4 luomukananmunaa

1 ½ dl (raaka)kaakaojauhetta

suklaamousse

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

pähkinärouhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 17 cm:n irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja.

2. Poista taateleista kivet. Suosi tuoreita taateleita.

3. Lisää kaikki kakkuainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat kakun vuoasta. Pinta laskeutuu, kun kakku jäähtyy.

4. Valmista suklaamousse. Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja, ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Kokeile myös kanelia tai vaniljaa!

5. Levitä kakkupohjan päälle. Viimeistele pähkinärouheella.

VINKKI! Voit tarjota kakun ilman suklaamoussea ja kasata päälle kookoskermavaahtoa, marjoja tai banaanisiivuja.

Kookos-kaurasämpylät

(voi tehdä vegaanisesti)

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

3 rkl chiansiemeniä

+ 1 dl vettä

(tai 2 kananmunaa)

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita tai kaurajauhoja

1 dl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumkuitujauhetta

½ tl merisuolaa

3,5 dl kauramaitoa

tai muuta maitojuomaa

noin 50 g luomuvoita

tai vajaa 1 dl kookosöljyä

1 tl kookossiirappia

tai kotimaista

luomuhunajaa

½ tl omenaviinietikkaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.

2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.

3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.

4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Rommirusina-suklaajäätelö

(vegaaninen)

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

3 pakastettua banaania

2 rkl mantelilikööriä

5 rkl rommia

3 rkl luomurusinoita

1 ½ rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)

(2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)

3 rkl raakakaakaonibsejä

1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.

2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.

3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Virpi Mikkonen

35-vuotias helsinkiläinen ruokakirjailija.

Sai Vanelja-blogistaan Blog Saveur Awardsissa New Yorkissa parhaan ulkoasun palkinnon.

Tehnyt kaksi keittokirjaa: Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa.

Pakkasesta ja eineshyllyltä löytyy vaikka mitä hyvää, kunhan osaa valikoida oikein.

Aina ei ehdi, jaksa, halua tai viitsi – tehdä ruokaa nimittäin. Koska nälkä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin hiipii mahaonteloon, jotain murua rinnan alle on saatava. Silloin moni meistä tarttuu valmisruokaan. Eikä siinä ole mitään hävettävää.

– Usein ajatellaan, että kaikki valmisruuat ovat huonoa ja laadutonta ruokaa. Se ei pidä paikkaansa, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi totesi Me Naisille taannoin.

Valmisruokahyllyltä voi löytää perin terveellisiäkin vaihtoehtoja, kunhan hieman tarkastelee ravintosisältöjä. Lue Marniemen vinkit terveellisen eineksen valintaan tästä:

Mikäli valmisruuan valinta on pelkästä mausta kiinni, suosittelemme lukemaan tämän listauksen. Toimituksemme valitsi maun perusteella valmisruokien kärkiyksilöt. Näihin tuotteisiin luotamme kauppareissusta toiseen.

Pakkasesta puolivalmista

1. Oolannin perunamuusi (400 g, 2,09 €) on sataprosenttisesti perunaa. Se toimii hyvin minkä tahansa lisukkeen kanssa.”

2. ”Pinaattikeitto kelpaa koko perheelle. Kananmunapuolikkaan ja leivän kanssa muistuttaa jo ateriaa. Apetitin pinaattikeitto (400 g, 2,49 €) on omien kokeilujeni perusteella paras.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo
Kuva: Sanoma-arkisto / Joonas Salo

3. Dr. Oetkerin Tradizionale-kiviuunipitsoissa (395 g, 3,95 €) on todella hyvä pohja. Erityistä kiitosta tämä pizzasarja saa hyvistä kasvisvaihtoehdoista. Mozarella- ja pinaatti–ricotta-pizzat ovat loistavia.”

4.Pyttipannu! Löytyy monelta eri valmistajalta ja on aina hyvä. Pirkan kilon pussista (3,99 €) riittää syötävää pitkäksi aikaa. Spydärin kanssa ei tarvitse kikkailla kummempia. Kunhan lorauttaa päälle ketsuppia, niin kiirepäivä on pelastettu.”

Keittämällä paras

5. Tortelliinit lienee perheemme yleisin ruoka. Erityisen hyviä ovat Pirkan (250 g, 1,99 €) ja Ranan (250 g, 4,65 €). Kun torteliinien kylkeen lisää kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja basilikaa niin annos on aivan huippu.”

6. Maman katkarapunuudelit Tom Yum mausteella (55 g, 0,69 €) eivät ole mitään terveysruokaa, mutta maku on loistava. Jos sekaan rikkoo kananmunan ja pakastettua lehtikaalisilppua, niin sehän alkaa jo olla aivan kelvollista ravintoa.”

Pyöryköistä ja plätyistä pikanteimmat

7. Kivikylän Palvarin lihapyörykät (350 g, 2,99 €) ovat eineslihapullien parhaimmistoa. Reilu lihapitoisuus ja makukin jotain muuta kuin ihan perusmättöä. Koostumus ei muistuta harmaata aivoainetta, kuten monissa muissa vastaavissa tuotteissa.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Jonne Heinonen

8. Kokkikartanon lihapullat (300 g, 5,49 €). Katoavat nopeasti jääkaapista. Muistuttavat itse tehtyjä.”

9.Kruunu Herkun pinaattiohukaiset (350 g, 4,99 €) ovat todella maukkaita. Aika kalliita toki, mutta jos arvostaa luomua ja syö näitä harvakseltaan, niin kyllähän tuo vielä menee.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

10. HK:n Samirin falafelpyörykät (200 g, 1,99 €) ovat parhaita valmiskasvispyöryköitä koko maailmankaikkeudessa. Suosittelen kokeilemaan sinapin kera!”

Ansiokkaimmat annosateriat

11.Felixin pakasteateriat Coconut Bean Curry (380 g, 3,79 €) ja Halloumi Hotpot (370 g, 3,79 €) ovat tosi hyviä. Niissä on sopiva annoskoko ja oivallinen maku. Maustamiseen on käytetty vähän mielikuvitusta, mutta ruuat eivät ole liian tulisia. Ovat toki vähän kalliita, mutta muuten todella hyvä kasvisvaihtoehto thaikuutioille.”

12. ”Ostan aina Saarioisten spagettilihavuoan (350 g, 2,85 €). Maistuu hyvältä sellaisenaan ja riittää juuri sopivasti kahteen ruokailuun. Kovalla nälällä menee kokonaan.”

13. Atrian eat & go papu-couscoussalaatti (250 g, 3,29 €) on näppärä ja oikeasti maukas valinta silloin, kun ei ole aikaa lämmitellä ruokaansa.”

Loistokkaat laatikot

14. ”Monet Kokkikartanon laatikot ovat tosi hyviä. Erityisesti kyseisen merkin lohikiusaus (700 g, 6,99 €) on kodissamme kestosuosikki, kun kaksi kertaa viikossa kalaa -paineet nakuttavat takaraivossa, mutta ei ole aikaa nyppiä taaperon lautaselta ruotoja.”

Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

15. Saarioisen lihaperunasoselaatikko (350 g, 2,95 €) toimii aina. Kaipaa rinnalleen porkkanaraasteen ja raejuuston, koska opiskeluaikana asuntolanaapurini Antti söi usein tällaisen setin ja luotin hänen makuunsa.”

16. Kokkikartanon lihakaalilaatikko (300 g, 3,09 €). Parempaa kuin itse tehty. Varsinkin jos paistaa eli lämmittää pannulla.”

Keittojen (ja yhden puuron) viemää

17. Jalostajan perinteinen hernekeitto (520 g, 1,39 €) on tietty klassikko. Viidessä minuutissa helppo ja herkullinen. Käytössä meillä vähintään kerran kuussa. Satunnaisesti ostetaan muitakin merkkejä, mutta yleensä tuo tarttuu kaupasta käteen. On sopivan paksua.”

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

18.Atrian samettinen punajuuri-vuohenjuustokeitto (300 g, 1,85 €). Ei maistu ollenkaan einekselle. Plussaa siitä, että tuote on tehty suomalaisista kasviksista ja juustosta. Saman sarjan tomaatti-leipäjuustokeitto ei yllä samalle tasolle.”

19. Valion tomaatti-vuohenjuustokeitto (5 dl, 4,09 €) on uusin valmisruokalöytöni. Kätevästi annosteltava tölkkipakkaus. Sekaan laitan vähän raejuustoa, niin pitää nälän pitkään poissa. Suorastaan maukas!”

20. Kokkikartanon lohikeitto (400 g, 4,55 €). Paras lohikeitto, mitä on.”

21.HoviRuuan Vege-riisipuuro (300 g, 1,55 €) on herkkua, kun siihen lisää vaikka kanelia tai mehukeittoa. Ei tarvitse itse keittää, ja saa täsmäannoksen suoraan kaupasta.”

Tuotteiden hinnat saattavat vaihdella. Tässä jutussa mainitut hinnat ovat peräisin K-Ruoka-sivustolta, kun valintana oli Espoon Ison Omenan K-Citymarket.

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen