Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen
Virpi Mikkonen haaveilee ruokamatkoista Meksikoon ja Balille. ”Meksikon maut innostavat juuri nyt, Balilla taas tuoreet hedelmät ovat ihanan maukkaita.” Kuvat: Anna Huovinen

Ruokakirjailija-bloggaaja Virpi Mikkonen vaihtoi pakastepizzat ja irtokarkit raakaruokaan. Sittemmin ruokatottumukset ovat höllentyneet. Yksi ei kuitenkaan muutu: – Olen herkuttelija.

Lounaaksi tonnikalaa suoraan purkista, kasoittain irtokarkkeja, pakastepizzoja ja piippaava palohälytin. Virpi Mikkonen haaveili myös napista, joka ruokkisi painalluksella, sillä ruuanlaitto ja syöminen tuntuivat vaivalloiselta.

Siitä kaikesta on kuusi vuotta. Nyt Virpi on julkaissut kaksi keittokirjaa, saanut kirjankustannussopimuksen Yhdysvaltoihin ja kutsuu itseään reseptitaiteilijaksi.

– Kavereita välillä naurattaa, mutta muutos tuli pakon edessä.

Syynä oli se, että Virpi kärsi jatkuvista vatsavaivoista ja iho-ongelmista.

"Teen ruokaa, josta tulee freesi olo."

– Tulin pisteeseen, jossa oli pakko tehdä jotain. Koska olen ääripääihminen, muutin kaiken kertaheitolla. Jätin valkoisen sokerin, prosessoidun ruuan, maitotuotteet ja gluteenin. Söin puoli vuotta melkein pelkkää raakaruokaa.

Alkuvimman jälkeen ruokatottumukset ja asenteet höllentyivät. Kyläillessä Virpi syö kakkua ja makeanhimossa poikkeaa lähikauppaan ostamaan salmiakkikaloja. Pussiakaan vehnäjauhoja tai valkoista sokeria kotiin ei kuitenkaan enää osteta.

– Teen ruokaa, josta tulee freesi olo. En halua antaa ravitsemuksellisia neuvoja muille, vaan pikemminkin tarjota inspiraatiota parempaan oloon herkullisen ruuan kautta.

Virpin ensimmäinen blogi Kiitos hyvää oli hyvinvointiblogi. Virpi korosti jo tuolloin, että puhuu vain siitä, mikä on tehnyt itselle paremman olon. Nyt hän on jättänyt terveysneuvot kokonaan pois. Ensimmäiset kirjoitukset naurattavat jälkeenpäin.

– Tuhruisia kuvia raakasuklaasta hyvinvointiherännäisen idealistisella tunteenpalolla höystettynä, Virpi summaa.

Kirja itselle

Ensimmäisen keittokirjansa Virpi teki kunnianosoitukseksi blogilleen. Nimeksikin tuli Kiitos hyvää, ja resepteiksi valikoituivat blogin rakkaimmat herkut.

– Olen herkuttelija. Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla. Ensimmäisessä kirjassa on kakkuja, karkkeja ja muita makeita ruokia.

Sitten Virpi lopetti bloginsa ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Puolessatoista vuodessa Virpi on aloittanut oman sivustonsa Vaneljan, kirjoittanut ja kuvannut kaksi keittokirjaa, voittanut kansainvälisessä blogigaalassa kauneimman blogin tittelin, saanut kaksi kustannussopimusta Yhdysvalloista ja julkaissut e-kirjan.

"Ruokavalion muututtua korvasin irtokarkit taateleilla."

– Aina ei arjessa riitä ideoita, eikä sama ruoka maistu joka päivä, joten päätin koota kirjan, joka ratkaisee perheemme ruokaongelmat. Niin syntyi Kiitos hyvää pikaruokaa -keittokirja.

Lopputulos oli juuri se, mitä Virpi toivoi: nykyään Virpin mies Finn löytyy yhä useammin hellan ääreltä. Perheen arkiruokiin on tullut lisää vaihtelua ja makuja.

– En ole nipo siitä, mitä tyttäreni saa syödä ja mitä ei, mutta päiväkodissa hän on kasvissyöjä, koska siellä ei ole mahdollisuutta luomulihaan tai riistaan. Alva tietää, ettei kiusattuja eläimiä saa syödä.

Tee se itse, kaikki

Ruokakirjailijana Virpi tekee kaiken itse: ideoi, testaa reseptit, kokkaa, kuvaa ja kirjoittaa.

– Olemme jättäneet tyttäremme huoneen valkoiseksi. Käytän sitä studiona, kun kuvaan annoksia.

Yhdysvalloissa julkaistavaa Kiitos hyvää -kirjaa varten kannen visuaalisuutta on pitänyt hieman muuttaa. Siinä missä Suomessa toimii yksinkertainen ja riisuttu kauneus, Jenkeissä arvostetaan runsasta ja rönsyilevää.

– Tällaiselle minimalismin ystävälle kompromissit ovat välillä meinanneet kirpaista. Olen pyrkinyt pitämään kiinni omasta pelkistetystä tyylistäni, joka on kuitenkin tavaramerkkini.

Työnjäljestä saa näkyä se, että kyseessä on yhden naisen firma. Virpiä ei haittaa, vaikka sama kummilusikka vilkkuisi useastikin.

– Haaveilen siitä, että Vanelja kasvaisi isoksi ja voisin pian palkata ihmisiä töihin.


Vihanneshyllyllä Virpi etsii luomua. Usein mukaan tarttuu kaalipäiden lisäksi ruotsalaisia salmiakkikaloja tai vadelmakarkkeja.

Kolmen raaka-aineen suklaakakku ja moussea

6 annosta

Valmistusaika 25 min

+ paistoaika 25 min

kakku

10–15 tuoretta taatelia

4 luomukananmunaa

1 ½ dl (raaka)kaakaojauhetta

suklaamousse

1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

pähkinärouhetta

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 17 cm:n irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja.

2. Poista taateleista kivet. Suosi tuoreita taateleita.

3. Lisää kaikki kakkuainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat kakun vuoasta. Pinta laskeutuu, kun kakku jäähtyy.

4. Valmista suklaamousse. Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja, ja vatkaa tasaiseksi mousseksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Kokeile myös kanelia tai vaniljaa!

5. Levitä kakkupohjan päälle. Viimeistele pähkinärouheella.

VINKKI! Voit tarjota kakun ilman suklaamoussea ja kasata päälle kookoskermavaahtoa, marjoja tai banaanisiivuja.

Kookos-kaurasämpylät

(voi tehdä vegaanisesti)

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

3 rkl chiansiemeniä

+ 1 dl vettä

(tai 2 kananmunaa)

4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita tai kaurajauhoja

1 dl kookosjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl psylliumkuitujauhetta

½ tl merisuolaa

3,5 dl kauramaitoa

tai muuta maitojuomaa

noin 50 g luomuvoita

tai vajaa 1 dl kookosöljyä

1 tl kookossiirappia

tai kotimaista

luomuhunajaa

½ tl omenaviinietikkaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.

2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.

3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.

4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Rommirusina-suklaajäätelö

(vegaaninen)

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

3 pakastettua banaania

2 rkl mantelilikööriä

5 rkl rommia

3 rkl luomurusinoita

1 ½ rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)

(2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)

3 rkl raakakaakaonibsejä

1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.

2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.

3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Virpi Mikkonen

35-vuotias helsinkiläinen ruokakirjailija.

Sai Vanelja-blogistaan Blog Saveur Awardsissa New Yorkissa parhaan ulkoasun palkinnon.

Tehnyt kaksi keittokirjaa: Kiitos hyvää ja Kiitos hyvää pikaruokaa.

Me Naiset julistaa Helsingin uudeksi aamiaispääkaupungiksi. Joko löysit listalta oman suosikin?

Helsingin helmet

Kahvila Blossom. Blossom on Punavuoressa sijaitseva yhden naisen kahvila, jonka jokainen annos vaatii kuvan ottamista. Annokset ovat eittämättä kaupungin kauneimpia – katso vaikka jutun pääkuvaa. Tilaa Blossomissa suolainen tai makea vohveli ja tee itsesi onnelliseksi.

Green Hippo Café. Nopeasti suursuosion saavuttanut virtahepokahvila sijaitsee Ravintola Torin entisissä tiloissa Punavuoressa. Brunssi tarjoillaan sunnuntaisin, mutta aamupalaa joka päivä. Brunssi koostuu erilaisista lautasannoksista, joiden väliltä kukin saa valita suosikkinsa – on munakokkelia, pannareita ja avokadoleipää paikan omalla twistillä. Istu kesällä viihtyisälle terassille, joka sijaitsee Fredrikintorilla.

Green Hippo Cafésta löydät ihastuttavat smoothie bowlit. Kuva: Sanoma-arkisto.

Bergga. Karhupuiston Bergga on kalliolaisten oma olohuone, joka hurmaa mutkattomuudellaan. Arkisin tarjolla on aamiaista, sunnuntaisin yltäkylläinen brunssi. Berggan tiskiltä löytyvät leivonnaiset saavat herkuttelijan palaamaan takaisin. Myös vegaanit on huomioitu.

Levain. Punavuoressa ja Töölössä sijaitseva Levain on ravintolan ja leipomon kombo, jossa valmistuvat kulmien ylistetyimmät leivät. Tarjolla aamiaista ja brunssia. Maista paikan kiviarinauunissa paistettavaa hapanjuurileipää tai egg sandwichia, joka muistuttaa hampurilaista.

Levain tarjoilee lauantaibrunssiaan kello 15 saakka, jotta me aamu-unisetkin ehdimme herkuttelemaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Sidney's. Sidney's on Vallilan sydämessä sijaitseva kortteliravintola ja alueen todellinen kruunu. Tunnelmallinen bistro tarjoaa viikonloppuisin brunssia ja on potentiaalinen kandidaatti kaupungin viihtyisimmäksi brunssipaikaksi. Muutamasta pöydästä koostuva terassi on ihastuttava!

Story. Helsingin Vanhassa kauppahallissa ja Kampin Korttelissa sijaitsevan Storyn runsaalla aamiaislistalla on kaikkea, mitä ihminen toivoa saattaa. Aamiaista on tarjolla arkisin ja lauantaisin. Tyylikkäät ravintolat huokuvat kansainvälisyyttä ja luksusta.

Kauppahallin Storyssa asiakkaita naarataan kattoon ripustetuilla katiskoilla. Kuva: Sanoma-arkisto

Eurooppalaistyyliset aamupalalautaset

Early bird. Kolmannella linjalla sijaitseva pikkuriikkinen kahvila on rento vaihtoehto perinteisille brunsseille. Tarjolla on eri kokoisia aamupalalautasia, jotka koostuvat tarkkaan valituista, maukkaista herkuista. Early birdin rapea juustoleipä dipattuna munakasvaahtoon on herkullisin innovaatio kautta aikain.

Kuuma. Punavuorelaisen Kuuman aamiaistarjottimen saa koostaa vapaavalintaisista herkuista. Täältä löydät ehkäpä kaupungin herkullisimmat avokadotoastit (ja instaystävällisimmät annokset), ihanaa! Kauniisti sisustetussa kahvilassa viihtyisi vaikka koko päivän.

La Torrefazione. Huhu kertoo, että La Torrefazionen kahviloista saa kaupungin parasta kahvia. Sen voi selvittää jokainen itse, mutta kohtuuhintaisen annoksen saa reilulla kympillä. Ketjukahviloita sijaitsee ympäri Helsinkiä.

Starttaa arkipäivä La Torrefazionen herkkulautasella. Kuva: Sanoma-arkisto

Kasvissyöjän suosikki

Ravintola Tanner. Kalliossa sijaitseva uutuusravintola haastaa Helsingin suosikkibrunsseja. Perinteiset avokadotoastit on korvattu omaperäisillä versioilla, ja ravintolan puuroannos sai Nyt.fi-ravintolakriitikon ”haukkomaan henkeään”. Kaikista annoksista tarjolla myös vegaaniversio.

Tannerin aamiainen tarjoillaan sydämellisellä palvelulla. Kuva: Sanoma-arkisto

Roots Helsinki. Vaasankadulla sijaitsevasta vegaanisesta ja maidottomasta ravintolasta löydät saman katon alta raakakakkuja, joogaa, koko päivän tarjoiltavan aamupalan ja erinomaiset tilat etätyöskentelyyn. Paikan kauralatte lienee tipahtanut taivaasta.

Good Life Coffee. Pikkuriikkinen, mutta sielukas kahvila paahtaa Helsingin parhaat kahvit ja tarjoilee aamiaista koko päivän. Listalta löytyy vegaanivaihtoehtoja, sekä ylistetty munakasannos. Rauhaisan kahvilan aurinkoinen terassi on vertaansa vailla – piipahda tänne aamukahville!

Good Life Coffeessa tiedetään, miltä kahvin todella kuuluu maistua. Kuva: Sanoma-arkisto

Rupla. Alakulttuuria henkivä Rupla tarjoaa itämaisista mauista koostuvan vegaanibrunssin lauantaisin. Sunnuntaina tarjolla on lihavaihtoehtoja. Sopii kaveriporukan rentoon hengailuun ja taiteen fiilistelyyn, sillä Ruplan seiniä koristaa tasaisin väliajoin vaihtuva näyttely.

Goodio Cafe. Fiksu tilaa Goodiossa smoothie bowlin, sillä ne ovat kaupungin parhaimpia. Katajannokalla sijaitseva sympaattinen kahvila seisoo laadun ja hyvän olon ruuan takana.

Ihan kuin olisi Balilla! Kuva: Sanoma-arkisto

Onda. Kalliolaisten ylpeys Siltanen notkuu joka lauantai perulaisia makuja. Onda ottaa menussaan huomioon aivan kaikki: tarjolla on herkkuja sekaaneille, vegaaneille, sekä myös gluteenittomille. Ondaan mahtuu vaikka koko suvun voimin, kiitos massiivisten ruokapöytien. Parkkeeraa kesällä terassille, joka on yksi kaupungin parhaista.

Roots Kitchen. Hakaniemen kauppahallissa sijaitseva Roots Kitchen tarjoaa mieletöntä vegebrunssia. Itsetehtyjä tahnoja sekä rajattomasti hyvää vihreää teetä. Pieni paikka vilkkaalla paikalla, joten kannattaa mennä ajoissa.

Kauppahallissa on tunnelmaa viikonloppuaamuisin. Kuva: Sanoma-arkisto

Perinnebrunssit kunniaan!

Löyly. Haluatko tietää salaisuuden täydelliseen viikonloppuaamuun? Löylyn viikonloppubrunssi, aamusauna ja pulahdus meressä. Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian keidasta on ylistetty maailmalla saakka eli muista pöytävaraus (ja simmarit).

Sandro. Tällä brunssilla pärjäät pitkälle iltaan saakka. Marokkolaisia makuja tarjoileva Sandro on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin parhaimpien (ja yltäkylläisempien) brunssien joukossa. Croisanttien ja munakokkelien sijaan tarjolla on esimerkiksi talon hummusta ja tabboulehaa. Sandroja löydät Eirasta, Kalliosta, Kampin Korttelista ja Espoon Tapiolasta. Pöydästä tekee mieli maistaa vähän kaikkea, joten varo ruokaähkyä. Sen uhka on todellinen.

Sandron marokkolainen keittiö tarjoilee ruokaähkyjä. Kuva: Sanoma-arkisto

Café Engel. Senaatintorin laidalla seisova Engel sijaitsee yhdessä Sunnin talossa, joka on Helsingin vanhimpia rakennuksia. Aamiaista tarjoillaan viiden perinteisen eri lautasen muodossa – täältä löydät muna-pekoniaamiaiset seka aidon ranskalaisen aamiaisen. Helsinkiläiset rakastavat tätä kahvilaa, joten kuhinaa riittää koko päiväksi.

Karl Fazer Café. Ikivihreä perinnebrunssi tarjoillaan noutopöydästä päivittäin Helsingin keskustassa. Arkisin tarjolla on edullisempi aamupala, jonka hinta-laatusuhde on todellakin kohdallaan. Viikonloppuna tarjoiltu brunssi on tarkkaan hiottu kokonaisuus, joka tarjoilee aivan kaikkea. Kukapa ei rakastaisi Fazeria? Syömään mahtuu isompikin seurue. 

Fazerin brunssin jälkiruokakakut taltuttavat sokerinhimon. Kuva: Sanoma-arkisto

SIS. Deli + Café. Sympaattiset sissikahvilat tarjoilevat herkullista, terveellistä ja trendikästä ruokaa. Mutkaton aamiainen sopii loistavasti arkipäivien aamiaistreffeille, sillä noutopöydän hinta ei päätä huimaa. Kahviloita löydät ympäri Helsinkiä.

IPI Kulmakuppila. Valoa tulviva IPI on keidas, joka sopii etätyöskentelijälle ja luovaan ajatustyöskentelyyn. Kallion Karhupuiston laidalla sijaitseva Ipi tarjoilee päivittäin aamiaista, sekä lauantaisin runsasta brunssia. Rakastettava kahvila tekee tärkeää työtä työllistäessään kehitysvammaisia ihmisiä.

Läppäri mukaan! Ipissä on arkisin rauhaisaa ja paljon tilaa, joten se sopii etätyöskentelijälle. Kuva: Sanoma-arkisto.

Juhlapäivän brunssi

Trattoria Sogno. Töölöläisravintola kattaa italialaisen brunssin joka lauantai, ja paikan erikoisuus on viikottain vaihtuva pääruoka-annos, joka tarjoillaan juhlavasti pöytiin. Hiljattain listalta on saanut valita esimerkiksi villisikaragua, savusimpukkapastaa ja rochetta-punajuuritartellettia. Maistuisi varmaan sinullekin! Tilaa annosten kylkeen limoncelloa tai mimosa.

Kämp Brasserie. Pohjois-Esplanadilla sijaitsevan Kämpin brunssi on tyyris fine dine -kokemus, mutta hintansa arvoinen. Sunnuntaibrunssi on silkkaa luksusta: suussasulavat alkupalat haetaan noutopöydästä, pääruoka tilataan listalta ja jälkiruokapöydän edessä tekee mieli puhjeta kyyneliin. Kahvin pöytiin tarjoilun, huomaavaisen palvelun ja muiden yksityiskohtien vuoksi asiakas tuntee itsensä erityiseksi. Suuntaa tänne, jos haluat yllättää sinulle jonkun tärkeän henkilön. Pöytä kannattaa varata etukäteen lasikatetulta terassilta, josta on mukava seurata ydinkeskustan kuhinaa.

Kämpin brunssi tarjoaa perinteisten herkkujen lisäksi ylellisyyttä hönkiviä erikoisuuksia. Kuva: Sanoma-arkisto

El Fant. Senaatintorin kulmalla Torikorttelissa sijaitseva kahvila on erikoistunut pienpaahtimokahveihin ja taideteoksia muistuttaviin annoksiin. Jokainen annos on huoliteltu, ylellinen kokonaisuus – listalta tekee mieli maistaa aivan kaikkea. Täältä löydät Helsingin kauneimman (ja taatusti herkullisimman) vohvelin. Brunssi tarjoillaan pöytiin.

Ekberg Café. Pala Pariisia Helsingin bulevardilla! Ekberg mainostaa itseään ylpeästi Helsingin parhaana brunssina, joten väitteessä on oltava jotain perää. Hyvin perinteisen viikonloppubrunssin kruunaa leipomon käsinleivotut leivät ja kahvilan taivaalliset leivokset. Kruunaa kokonaisuus skumpalla. Pöytävaraus kannattaa muistaa.

Mitä sanasta brunssi tulee mieleen? Bulevardin Ekberg tietysti. Kuva: Sanoma-arkisto

Eikö lempipaikkasi löytynyt listalta? Kerro kommenteissa, mikä aamupala on hehkuttamisen arvoinen.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen