Lorraine Elliottin vuonna 2007 perustaman blogin nimi (suomeksi ”Ei ihan Nigella”) viittaa brittiläiseen julkkiskokkiin Nigella Lawsoniin, joka on vieraillut blogissa ja kehunut sen nimeä.
Lorraine Elliottin vuonna 2007 perustaman blogin nimi (suomeksi ”Ei ihan Nigella”) viittaa brittiläiseen julkkiskokkiin Nigella Lawsoniin, joka on vieraillut blogissa ja kehunut sen nimeä.

Australian suosituin ruokablogi hehkuttaa kansallisleivonnaistamme ja näyttää, miten rypytetään. 

Suomi-keittiön lippulaiva, karjalanpiirakka, saa lisää ansaitsemaansa kansainvälistä huomiota Australian suosituimmassa ruokablogissa Not Quite Nigellassa, jolla on kuukausittain 350 000 lukijaa.

Postauksessa sydneyläinen Lorraine Elliott hehkuttaa karjalanpiirakan ihanuutta ja näyttää videolla, miten piirakka tehdään.

– Aviomieheni on puoliksi suomalainen ja hyvin ylpeä suomalaisista juuristaan. Hänen äitinsä Leena ja äidin sisko Päivi ovat opettaneet minua tekemään suomalaisia ruokia, Lorraine valaisee sähköpostitse Suomi-kytköstään.

”Olen opetellut tekemään rosollia sekä peruna- ja porkkanalaatikkoa.”

Karjalanpiirakkapostauksessa Lorraine kertoo, kuinka Leena ja Päivi (postauksen tekstissä nimillä "Tuulikki" ja "Sisko") saapuivat Australiaan 1970-luvulla, ja Päivi on ylläpitänyt suomalaista ruokakulttuuria maapallon toisella puolella.

– Päivin luona olen opetellut tekemään rosollia sekä peruna- ja porkkalaatikkoa, Lorraine kertoo – ja muuten kirjoittaa kaikkien ruokien nimet oikein.

– Olen myös tehnyt verilettuja, joihin sain oikeanlaisen lettupannunkin lainaan.

Päivi ja Leena ovat myös opettaneet Lorrainelle Suomi-vitsin, jonka hän kertoo postauksessaan englanniksi:

– Suomalainen ja ruotsalainen menevät baariin ja tilaavat kaljat. Ruotsalainen nostaa tuopin ja sanoo skål. Suomalainen kysyy, ollaanko tänne tultu puhumaan vai juomaan.

Muita Lorraine Elliottin suomalaisia suosikkiruokia ovat lihapiirakka, munkki ja leipäjuusto. 

– Tykkään myös todella paljon suomalaisista herneistä ja mansikoista.

”Joo, mämmi!”

Ja sitten se pakollinen ja tällä kertaa jopa ajankohtainen Suomi-ruokakysymys:

Lorraine, tiedätkö, millaista on suomalainen pääsiäisjälkiruoka mämmi?

”Mämmissä on mukava rakenne eikä se ole liian makeaa.”

– Joo, mämmi! Olen maistanut sitä Suomi-festivaaleilla. Se näyttää suklaakakulta tai -vanukkaalta, mutta onkin ihan erilaista. Siinä on mukava rakenne eikä se ole liian makeaa, mikä on hyvä asia.

Teillä alkaa Sydneyssä pian syksy, mutta meille on tulossa kevät. Vinkkaa joku keväinen suosikkireseptisi.

– Keväässä parasta on, kun luonto puhkeaa kukkaan. Siksi suosikkireseptini on tämä värikäs, keväinen kakku.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15