Mokkapalat saavat jauhopeukalot syyhyämään vuosikymmenestä toiseen.

Leivontamuoti vyöryttää uutuuksia, mutta mokkapalojen asema ei horju. Vaikka netistä etsitään ahkerasti brownie-  ja kuppikakkuohjeita, mokkapaloja googletellaan niihin verrattuna moninkertainen määrä. Jopa korvapuustin, kääretortun ja tiikerikakun kaltaiset klassikot jäävät hakukoneissa suosikin varjoon.

Kaakaon ja kahvin maustamat ruudut menestyvät muuallakin kuin tietoverkoissa. Mokkapalat löytyvät takuuvarmasti niin myyjäispöydästä kuin junioriurheilijoiden buffetistakin. Kuinkahan paljon joukkueiden matkakassat ohenisivatkaan, jos vanhemmat jättäisivät erätauoilla ostamatta toisten vanhempien leipomat mokkaruudut?

Mokkapalat syntyivät Ruotsissa. Niiden resepti ilmestyi länsinaapurin Keskon, ICAn, koekeittiön Sju sorters kakor –kirjassa, jota myös ruotsalaisten leivontaraamatuksi kutsutaan. Siksi meillä puhutaan ruotsinparhaista ja Ruotsin hyvästä. Tosin herkkua kutsutaan myös suklaaneliöiksi, rakkaudenruuduiksi ja rakkauskakuksi. Myös tuulomantorttu muistuttaa mokkapaloja, mutta sen pohja on vaalea.

Missä piilee mokkapalojen salaisuus? Ehkä helppoudessa, sillä aloittelevakin leipuri onnistuu niiden tekemisessä ja kiireinen leipuri saa valmista käden käänteessä. Tai maussa, jonka tyrmäävästä makeudesta nauttivat varsinkin nuoret herkuttelijat. Toisaalta kahvin tuoma vivahde saa ruudut maistumaan myös aikuisille.

Kenties suosion salaisuus on leivonnaisen yksinkertaisuudessa. Mokkapalojen valmistukseen ei tarvita kalliita tai erikoisia raaka-aineita. Jauhoja, sokeria, kahvia ja kaakaota löytyy lähes jokaisen kotikeittiön kaapeista.

Mokkapalojen alkuperäinen resepti

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.