Kiireettömät aamiaisletut viimeistellään granaattiomenan siemenillä. Kuva: Sami Repo
Kiireettömät aamiaisletut viimeistellään granaattiomenan siemenillä. Kuva: Sami Repo

Lettuja, mustikoita ja ripaus rakkautta. Voiko täydellisempää sunnuntaiaamiaista ollakaan? Näin aamun trendilettu tehdään kolmella eri tavalla.

1. Kalastajan vaimon banaanipannarit

Ihmepannareita teki vuosi sitten ihan jokainen, eivätkä ne ole menneet vieläkään pois muodista. Parasta on, ettei banaanipannareissa käytetä ollenkaan jauhoja. Näin ne valmistetaan Kalastajan vaimon tapaan:

Tarvitset:
1 banaani
2–3 rkl kaurahiutaleita
2 munaa

Tee lettutaikina sekoittamalla kaikki ainekset. Taikinan voi tehdä myös edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Kalastajan vaimon mukaan mustikat valmiiden lettujen päällä kruunaavat makunautinnon.

Lue lisää: Kalastajan vaimon aamiaisletut


Kuva: Shutterstock

2. Rahkaletut

"Olemme villinä rahkaletuista, joihin tulee vain ripaus jauhoja", Hyvä terveys -lehden toimitus hehkutti Facebookissa. Näin rahkatletut tehdään.

3 annosta (yht. 10 lettua)
Valmistusaika 15–20 min.

Tarvitset:
2 kananmunaa
125 g (puoli rasiaa) pehmeää maitorahkaa
2 rkl vehnä- tai spelttijauhoja
1/4 tl suolaa

Paistamiseen:
2–3 rkl pullomargariinia

Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon rahka, jauhot ja suola. Kuumenna lettupannu, lisää koloihin rasvaa ja paista taikina letuiksi.


Kuva: Shutterstock

3. Kiireettömät letut

Resepti: Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund

Lettujen paistaminen aamulla on suuri rakkaudenosoitus. Sunnuntaiaamuna sitä ei tarvitse tehdä kiireessä.

Noin 20 annosta
Valmistusaika 25 minuuttia

Tarvitset:
1 dl ohrajauhoja
2 dl täysvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 dl (soija)maitoa
2 munaa
rasvaa paistamiseen

Lisäksi:
vaahterasiirappia
granaattiomenaa tai muuta hedelmää

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vatkaa sekaan maito pienissä erissä. Riko joukkoon munat. Paista taikina keskilämmöllä pieniksi letuiksi. Tarjoa lämpimät letut vaahterasiirapin ja granaattiomenan siemenien kanssa.

Lisää lettuohjeita aamuun:

Ricottaletut, ruotsalaiset vohvelit ja amerikkalaiset aamuletut

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.