Kaikki meni! Pian se suklaakin. Kuva Shutterstock
Kaikki meni! Pian se suklaakin. Kuva Shutterstock

Suklaa-asiantuntijan mukaan kaakaosta tulee huutava pula viimeistään vuonna 2020, ja suklaan tuotanto uhkaa loppua, kertoo Ilta-Sanomat. Tuotannon väheneminen taas johtaa hinnan kallistumiseen. Apua!

Mitä sitten syödään suruun, iloon, ikävään ja onneen? Mitä nautitaan hemmotteluhetkinä? Entä mihin hukutetaan kuukautiskivut? Tässä muutama päätevä korvikevaihtoehto suklaahiirille.

Sekstaa

Tumma suklaa kiihdyttää elimistön endorfiinituotantoa ja serotoniinin määrää – siis tuottaa mielihyvää. Sekstatessa saat vielä terveysvaikutukset, kuten kohonneen eliniän, nautinnon päälle.

"Pakko harrastaa irtosuhteita, koska suklaa maksaa liikaa!"

Juo

Siis alkoholia. Suuren kaakaopitoisuuden suklaassa on antioksidantteja, joita löytyy onneksi myös punaviinistä! Ja mikäs sen parempaa kuin keksiä vedenpitävä tekosyy vetää ranskalaiset seitinohuet.

"Enhän minä tätä punaviiniä muuten, mutta korvikkeeksi!"

3D-printtaa

Jos Stockmannin Hulluilla Päivillä myydään 2013 3D-printteriä tavalliselle talliaiselle överikalliilla, on hinta varmaan jo 2020 siedettävämpi.

"Eihän tämä suklaata ole, mutta ainakin näyttää siltä!"

Vuoteen 2020 asti suosittelemme hamstraamaan suklaata. Pieni härskiintyminen ei haittaa menoa, kunhan 2040 vielä levy lämmittää taskussa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.