Ensikertalaisen kannattaa valita kevyt ja mehevä punaviini. Kuva: Shutterstock
Ensikertalaisen kannattaa valita kevyt ja mehevä punaviini. Kuva: Shutterstock

– Viiniharrastuksesta on tehty liian hienostelevaa, sanoo ravintola Murun viinimestari Samuil Angelov. Mies vinkkaa edulliset punkut, valkkarit ja kuohuvat, joilla tyhjätaskukin pääsee helposti viinimaistelussa alkuun.

Ravintola Murun viinimestari Samuil Angelov pitää vanhanaikaisena ajatusta, että viiniharrastus olisi monimutkaista ja hienostelevaa pienen porukan hifistelyä.

– Viini on hyvää, kun se maistuu sinusta hyvältä. Suomalaisilla ei ole viiniosaamisessaan mitään hävettävää!

Samuil Angelovin mukaan suomalaiset ovat hyviä maistelijoita. "Olemme harjaantuneet tunnistamaan eron vaikkapa suomalaisen ja ruotsalaisen perunan välillä." Kuva Tuomas Kolehmainen
Samuil Angelovin mukaan suomalaiset ovat hyviä maistelijoita. "Olemme harjaantuneet tunnistamaan eron vaikkapa suomalaisen ja ruotsalaisen perunan välillä." Kuva Tuomas Kolehmainen

Angelov on voittanut Suomen sommelier-mestaruuden kolmesti ja edustanut Suomea kansainvälisissä kilpailuissa. Hän muistuttaa, että useissa maissa viinituntemus perustuu vain kotialueen viineihin. Alkon laajan valikoiman ansiosta suomalaiset ovat maistelleet viinejä monista eri maailman kolkista, ja ovat avoimia kokeilemaan lisää.

Maistelun järjestäminen

Omaan viinimakuun voi tutustua vain maistelemalla. Pienelläkin budjetilla ja näillä ohjeilla pääsee alkuun:

  • Viisi kaveria ja kolme pulloa viiniä ovat hyvä määrä alkuun.
  • Valitse samantyyppisiä viinejä eri puolilta maailmaa, näin vertailu on helpompaa.
  • Laita muistiin, millaiseen viiniin tykästyit ja pyydä seuraavalla kerralla myyjää suosittelemaan samantyyppisiä viinejä maistelupareiksi.

– Paras hinta-laatusuhde löytyy 14–25 euron pulloista. Alle kympin viinien valikoima on melko yhtenäinen ja rajoittunut. Esimerkiksi joitakin tuotantoalueita ei löydy tästä hintaluokasta lainkaan.

 

Kuohuviinit

Makeuden lisäksi kuohuvia luokitellaan muun muassa niiden kuplien, eli hiilidioksidin, määrän mukaan. Mitä pienemmät kuplat, sitä hienompi kuohuva.

  • Samppanja valmistetaan Ranskassa, cava Espanjassa ja prosecco Italiassa.
  • Jos pullo on päässyt hölskymään, anna sen tasaantua rauhassa.
  • Jääkaapissa kuohuviini viilenee sopivan lämpöiseksi noin 2–3 tunnissa.

1. Carrington Vintage Brut 2015, 9,99 €

Australia. Erittäin kuiva, keskihapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, mausteinen, hennon yrttinen.

2. Mionetto Prosecco Brut, 9,99 €

Italia. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen aprikoosinen, raikas.

Perelada Reserva Cava Brut, 9,99 €

Espanja. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaomenainen, hennon mineraalinen, kevyen paahteinen.

 

Punaviinit

Angelov kehottaa aloittelijaa välttämään todella tanniinisia ja kuivia viinejä. Punaviinien tanniinisuus syntyy rypäleiden kuorista, rangoista ja siemenistä. Karvaus tuntuu kiristävänä aistimuksena kitalaessa ja ikenissä. Punaviineihin tutustuminen kannattaa aloittaa kevyistä ja mehevistä viineistä.

Viinin kaataminen kannuun hedelmien ja limun sekaan ei ole kirosana tälle kursailemattomalle viinimestarille.

– Sangria on erinomainen kesäjuoma, kunhan et tuhlaa siihen arvokasta viiniä. Valitse kevyt punaviini, joka ei ole tamminen. Tammisuus ei sovi sangriaan.

  • Tarjoile punaviini noin 17-asteisena. Kaada viini karahviin ja aseta jääkaappiin noin 30–45 minuutiksi ennen tarjoilua. Pidä huoli, ettei jääkaappi lemahda esimerkiksi sipulille: se häiritsee viinin makua.
  • Edullinenkin punaviini paranee karahvissa: se auttaa viiniä saamaan happea, mikä taas kehittää aromeja.

1. Jacob's Creek Grenache Shiraz 2014, 9,99 €

Australia. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean karpaloinen, mustikkainen, mausteinen.

2. Juno Shiraz Mourvèdre Viognier 2014, 9,99 €

Etelä-Afrikka. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, mausteinen, hennon mokkainen.

3. Le Grand Noir Cabernet Syrah 2014, 9,99 €

Ranska, Languedoc-Roussillon. Täyteläinen, tanniininen, kirsikkahilloinen, kevyen herukkainen, mausteinen, mokkainen.

 

Valkoviinit

Valkoviineissä hapokkuus vaikuttaa paljon siihen, miten makealta viini suussa maistuu. Valkkareihin tutustuminen kannattaa aloittaa puolikuivista tai puolimakeista.

– Poreileva sprtizer on helppo tapa tutustua valkoviiniin. Valitse mahdollisimman edullinen viini, ja lisää siihen maun mukaan joko soodaa tai spriteä, Angelov vinkkaa.

Valkoviini nautitaan kylmänä. Hätäratkaisuna pullon voi nakata pakkaseen jäähtymään.

– Kunhan et tuiskeessa unohda pulloa pakkaseen. Nopeampi keino jäähdyttää juoma on laittaa pullo jääkaappiin astiaan, jossa on ruokasuolaa, vettä ja jääpaloja. Juuri eilen jouduimme ravintolassa tekemään näin, kun kylmässä olleet pullot loppuivatkin kesken.

  • Jääkaappikylmä valkoviini lämpenee lasiin kaadettaessa pari astetta, jolloin siitä tulee täydellistä tarjoiltavaksi.

1. Blitz Riesling 2015, 8,99 €

Saksa, Mosel. Puolimakea, hapokas, kypsän sitruksinen, ananaksinen, kevyen päärynäinen, hennon mausteinen.

2. Cono Sur Bicicleta Riesling 2015, 8,99 €

Chile, Bío Bío. Kuiva, hapokas, hedelmäinen, kypsän sitruksinen, kevyen viheromenainen, hennon mineraalinen.

3. Yalumba Y Series Riesling 2015, 9,99 €

Australia, Etelä-Australia. Kuiva, hapokas, kypsän sitruunainen, viheromenainen, kevyen yrttinen, hennon mineraalinen.

Viinit valitsi Samuil Angelov, luonnehdinnat ja viinikuvat Alko.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15