Mozzarellaa ja manchegoa – muun muassa niistä on Henri Alénin uudet somereseptit tehty. Kuva Shutterstock
Mozzarellaa ja manchegoa – muun muassa niistä on Henri Alénin uudet somereseptit tehty. Kuva Shutterstock

Somekokki Henri Alén tunnustautuu juustofriikiksi.

Sosiaalisessa mediassa ruuanlaittoneuvoja tehtailevan Henri Alénin  viimeisimmäthittireseptit ovat olleet Sotchi Manchego ja Mozza-rulla. Aika paljon juustoa!

– Juustot ovat viehänneet minua aina. Olen varsinainen juustofriikki. Nyt on käynnissä joku ihme kausi, somekokki kommentoi.

Lempijuustoikseen kokki valitsee pehmeän ranskalaisen, Brie de Meauxin, ja vähintään kaksi vuotta kypsytetyn goudan, Gouda VSOP:n.

Henri Alénin nopeat juustoreseptit:

Sotchi Manchego eli kisajuusto

Tarvitset:

  • noin 200 g Manchego-juustoa (nuori juusto käy hyvin)
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 dl murskattua pistaasia, ei suolattuja, tai pekaanipähkinää
  • hammastikkuja tai vastaavia tikutukseen

1. Poista juustosta kuori. Leikkaa sormenpään kokoisiksi kuutioiksi.

2. Pyörittele juustopalat hunajassa ja heti sen jälkeen pähkinämurskassa.

3. Tikuta hammastikkuihin.

– Niin simppeli kuin kisajuusto onkin, on täydellinen balanssi. Kokeile kaveriksi kuivaa sherryä tai vehnäolutta! Alén twiittasi lisäneuvoksi.

Mozza-rulla

Tarvitset:

  • 1 ison pallon Mozzarella-juustoa tai 2 pienempää
  • 2 rkl laadukasta pestoa
  • tuorekelmua

1. Laita mozzarella nesteineen kulhoon. Lämmitä mikrossa 2 minuuttia teholla 800 W.

2. Kypsennä minuutti kerrallaan (tarvitsee vain muutaman minuutin) lisää kunnes juusto on venyvän pehmeää. Tämän jälkeen toimi nopeasti.

3. Valuta kuuma neste pois. Kauli pehmeä mozzarellapallo levyksi tuorekelmupalojen välissä.

4. Levitä juuston päälle pestoa kunnolla.

5. Rullaa kääretortun tavoin. Ota puhdas kelmu ja kääri tiukkaan rullaan.

6. Anna levätä jääkaapissa puoli tuntia, ota kelmu pois ja leikkaa paloiksi.

Tästä idea Mozza-rullaan lähti:

– Lapsi halusi kokata jotain ja jääkaapissa oli mozzarellaa ja tilkka pestoa. Siitä se lähti, Henri Alén kommentoi Twitterissä Mozza-rullan reseptiä, joka ei ole hänen omansa, vaan peruja ravintola Nokasta, jossa hän on työskennellyt.

Henri Alénin hot dog -ravintola Kaartin hodari ja hummeri avaa ovensa tiistaina 18. helmikuuta lounasaikaan. Ravintola on Helsingissä Pikku Roobertinkadulla.

Lue myös:

Onko tämä Henri Alénin seuraavan hittireseptin pääraaka-aine?

Henri Alén ja ainainen nälkä

Hemmotteluruokaa äidille – Henri Alénin ja Teemu Laurellin reseptit

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.