Vasemmalla halpa kuohuviini, oikealla kallis. Maistuiko hinta lasissa?
Vasemmalla halpa kuohuviini, oikealla kallis. Maistuiko hinta lasissa?

Millainen makuero on Alkon edullisimmalla ja kalleimmalla skumpalla? Viineissä on huima 33,30 euron hintaero.  Testasimme, maistuuko hinta lasissa.

Kevät etenee, ja pian ovella kolkuttelee vappu, epävirallinen kuohuviinijuhla. Millainen pullo piknikille kannattaisi tänä vuonna hakea? Riittääkö edullisin, vai pitäisiköhän sitä panostaa ja valita jotain hintavampaa?

Me Naiset päätti selvittää, millainen makuero on Alkon halvimmalla ja kalleimmalla kuohuviinillä. Vaikka samppanjat toki kuuluvatkin kuohuviini-kategorian alle, ne jätettiin testin ulkopuolelle.

Testiin valittiin Don Luciano Semi Seco sekä Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature vuosimallia 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkon valikoimista löytyy myös muutama testiin valittua Don Luciano Semi Secoa edullisempi kuohuviini. Muun muassa Opera Prima Mimosa ja Rebelle Raspberry jäivät kuitenkin pois testistä makeutensa vuoksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyykkyskumppaa ja tyylikästä metallinhohtoa

Testatuissa viineissä on huima 33,30 euron hintaero. Sen huomaa jo Alkon hyllyjä tutkiessa. Halpa viini löytyi myymälässä alahyllyn nurkasta – kyseessä on siis rehellinen kyykkyskumppa. Kallein kuohuviini komeili ylähyllyllä tyylikkäässä, metallisessa pakkauksessa.

Kysyimme Alkon myyjiltä, mitkä asiat kuohuviinin hintaan vaikuttavat. Heidän mukaansa kuohuviinin hinta muodostuu pääasiassa jo tuotantovaiheessa valmistajan kustannusten perusteella. 

– Esimerkiksi tuotanto-olosuhteet ja pitkä varastointiaika vaikuttavat. Ja se, mikä kate on maahantuojalla, summaa Helsingin Ruoholahden Alkon myyjä Mika

Alkossa tuotteen hinnan muodostus aloitetaan tavarantoimittajan tai tuottajan ilmoittamasta myyntihinnasta. Hintaan lisätään hinnoittelukerroin eli kate. Alkon keskimääräinen kiinteä kate on 17 prosenttia. Hintaan lisätään myös pantti, kierrätysmaksu, alkoholijuomavero sekä arvonlisävero.

Ruoholahden Alkon myyjät Mika ja Hanna kertovat, että suomalaiset suosivat keskimäärin noin 10 euron hintaisia kuohuviinejä. Mika kertoo ostavansa itse mieluiten 10–15 euron hintaisia kuohuviinejä.

– Jos sitä enemmän käytän rahaa, käännyn samppanjahyllyn puoleen.

Näin testi tehtiin

Testiin valittiin Alkon edullisin, ei-makea kuohuviini sekä hintavin vakiovalikoimasta löytyvän kuohuviini. Juomat ostettiin Helsingin Ruoholahden Alkosta. 

Kuohuviinit maisteltiin sokkona. Raati koostui Me Naisten toimituksen väestä.

Raati arvosteli esimerkiksi juomien tuoksua, kuplia ja makua ja pohti, millaisia mielikuvia kuohuviinit herättivät. Numeroarvosanat juomille annettiin yleisesti kuohuviineihin, ei toisiinsa verraten.

Kallein: Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature 2014, 0.75 l

Hinta: 40,99 e 

Alkoholia: 12.0%

Sokeria: 1 g/litra

Kaloreita: 70 kcal/100 ml

Espanjalaista kuohuviiniä kuvaillaan Alkon sivuilla erittäin kuivaksi, hapokkaaksi, sitruksiseksi, viheromenaiseksi, manteliseksi ja kevyen paahteiseksi. Luomuviini sopii hyvin ruuan, kuten kalan, simpukoiden tai tapaksien kanssa nautittavaksi.

Kommentit

”Tuoksu on hyvin perinteinen, mutta maku on vähän kitkerä, ei yhtään samanlainen kuin haju.”

”Mineraalinen, hyvin kuiva.”

”Hyvää on, joisin mielelläni. Tulee vappu mieleen.”

”Ei jotenkin säväytä, ihan peruskuohari. Onkohan tämä se edullisempi?”

”Vähän hajuveteen vivahtava maku jää suuhun.”

”Minusta tämä on ihan hienostunut, ei liikaa sivumakuja.”

”Mutkaton.”

”Jos tämä on se kallis, olen aika pettynyt.”

Arvosana: 4-

Halvin: Don Luciano Semi Seco, 0.75 l

Hinta: 7,69 e

Alkoholia: 11.0%

Sokeria: 30 g/litra

Kaloreita: 80 kcal/100 ml

Espanjalainen kuohuviiniä luonnehditaan Alkon sivuilla puolimakeaksi, keskihapokkaaksi, persikkaiseksi, hedelmäkarkkiseksi ja kevyen mausteiseksi. Se sopii nautittavaksi seurustelujuomana tai salaattien, kasvis- ja kanaruokien kanssa.

Kommentit:

”Ei, kyllä tämä on se halvempi. Tämä on paljon makeampaa, todella makeaa.”

”Vähän kuin kaupan alkoholiton sima. Tämä kelpaisi varmaan teineille.”

”Kuplat vaahtoavat suussa. Ensimmäisessä oli enemmän sitä oikeaa kuohuviinin tuntua.”

”Vähän vaarallista, helposti juotavaa. Tulee nostalginen olo. Hyvä aloittelijan skumppa, sopii etkoille.”

”Ihan hyvää. Maku on lähempänä siideriä.”

”Junttisukujuhlissa menisi.”

”Ei missään nimessä pahaa, joisin tätä kyllä.”

Arvosana: 2½

Lopputulos

Kalliimpi Alta Alella Mirgin Opus Cava Brut Nature 2014 arvioitiin sokkotestissä paremmaksi kuohuviiniksi ja oli kaikkien testaajien suosikki. 

Testaajat kuitenkin totesivat, että hintaeroon nähden kuohuviineissä oli yllättävän pieni tasoero.

Makueroa oli, mutta kalliimman kuohuviinin hintaa moitittiin silti liian kalliiksi makuunsa nähden. Edullisempaa Don Luciano Semi Secoa kiiteltiin hintaansa nähden mukiinmeneväksi peruskuohuviiniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla