Vegevaihtoehdot ovat nyt erittäin yltäkylläisiä, jos vertaa 10–20 vuoden takaiseen elämään.

Ei ollut helppoa kasvissyöjän – eikä varsinkaan vegaanin – elämä 1990- ja 2000-luvuilla. Sen todistavat monet kasvisruokailijat:

”Yliopistolla oli 1990-luvun lopussa tasan kaksi erilaista kasvisruokaa: rasvaisessa kastikkeessa lilluva kasvisgratiini, jota oli vähintään kerran viikossa, tai jokin sosekeitto, josta puuttui proteiini kokonaan. Molemmissa käytettiin liikaa perunaa sekä voita ja kermaa, joten ne eivät sopineet vegaanille. 2000-luvun puolivälissä ruokala alkoi tarjota perjantaisin vegaanista kasvispitsaa, mikä tuntui lottovoitolta – kun siihen asti raastepöytä oli ollut ainoa mahdollinen lounasvaihtoehto.” Nainen, 37

”Soijajäätelö oli ainoa herkku, jota löysin pikkukaupungin kaupasta, kun aloitin vegaanielämäni. Joskus ystäväni toivat Saksasta karkkeja, joissa ei ollut liivatetta. Se oli kuin joulu silloin.” Nainen, 43

Vegaanijuustoa. Nyhtistä. Vegaanijäätelöä – muutakin kuin sitä iänikuista soijajätskiä. Vegaanilihistä. Nykyään on tarjolla niin paljon erilaisia vegaanisia eineksiä, pikaruokaa ja makeisia, että ysärin vegaani ei välillä usko sitä herkkutaivasta todeksi:

Lue lisää: 60 herkkua! Nämäkin kaupan suosikkituotteet ovat vegaanisia

”Kun aloitin kasvissyönnin, kaupassa oli ehkä noin kolme einestä: kasvispihvit, soijanakit ja kasvispitsa. Söin todella hiilihydraattisia ruokia, sillä en keksinyt itselleni proteiinin lähteitä. Pastaa ja pestoa tai tomaattikastiketta oli helppo vääntää, ja se kostautui täysin: olin aina väsynyt, kipeä ja painoni nousi hurjaa vauhtia. Söin myös paljon karkkeja ja leipää. Kun aloitin taas 16 vuoden kasvissyönnin jälkeen syödä lihaa, jaksoin paljon paremmin liikkua, uneni oli syvempää ja painoni tippui. Tosin nyt olen ihan ihmeissäni kaikesta siitä vegevalikoimasta, jonka löytää pienestä lähikaupastakin ja kuinka hyvin niistä voi koostaa monipuolisen kokonaisuuden.” Nainen, 39

Uutuusvegeherkut löytävät myös entistä paremmin syöjänsä, kiitos sosiaalisen median. Esimerkiksi Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä keskustellaan joka päivä uusista ruokalöydöistä ja resepteistä.

Oletko sinä ollut kasvissyöjä tai vegaani 1980-, 1990- tai 2000-luvulla? Millaisena pidit silloin kaupojen ja ravintoloiden ruokavalikoimaa? Entä nyt? Mitä olisit kaivannut? Mitkä ruuat jäivät mieleesi varhaisilta vegevuosilta?

Jaa tarinasi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.