Näyttävä jää-cooler on bilepöydän keskipiste. Kuva: Piia Arnould
Näyttävä jää-cooler on bilepöydän keskipiste. Kuva: Piia Arnould

Kattila, pikkuämpäri, vettä ja koristeita, siinä kaikki.

Juhlien coolein kuohuviinijäähdytin

Tarvitset:

Ison kattilan (noin 5 l).

Pyöreäpohjaisen muovi- tai metalliastian, johon mahtuu kuoharipullo, esimerkiksi turkkilaisen jogurttiämpärin.

Koristeita, esimerkiksi kukkia, rosmariinin oksia, lohkottuja sitrushedelmiä tai marjoja.

1 Täytä kattilasta noin kaksi kolmasosaa vedellä. Laita muoviastian sisään painoa, jotta se uppoaa sopivasti veteen ja muodostaa pullon mentävän reiän. Painoksi käyvät esimerkiksi pikkulusikat. Upota astia veteen.

2 Aloita koristelu. Siivuta sitrushedelmät ja irrottele rosmariinin oksat ruukusta. Asettele koristeet tasaisesti reunoille. Jos tahdot, että osa koristeista tulee reunan yli, nostele ne vähän korkeammalle.

3 Jäädytä ulkona, pakastimessa tai parvekkeella lämpötilasta riippuen noin 6 tuntia. Muista laittaa myös tarjottava juoma ajoissa jäähtymään.

4 Nosta lyhty hieman ennen juhlia sisään ja irrota sisempi astia laskemalla sen sisään kuumaa vettä. Irrota kattila lämpimän veden avulla ja nosta lyhty tarjottimelle. Laita pullo tarjolle jää-cooleriin.

Parhaat kuohuvat cooleriin

Tyylikäs tuliainen. Kauniisti verhottu uutuuskuohuviini sopii kippistelyn lisäksi ruokapöytään, etenkin jos vietätte uutta vuotta blini-illallisen merkeissä.

Vallformosa Reserva Cava Brut 12,99 € / 0,75 l

Tuttu talviasussa. Mansikkaisen makea Fresita on saanut talveksi uuden lookin. Sisältö on yhtä ihana kuin ennenkin!

Fresita Limited Edition 9,98 € / 0,75 l

Vain yksi. Jos päätät olla yhden lasin linjalla, panosta pieneen mutta hyvään. Pirteän keltainen samppanja on luksusvalinta!

Heidsieck Monopole Blue Top Champagne Brut 10,49 € / 0,2 l

Trendikäs prosecco. Kuiva luomuviini sopii naposteltavien ja pikkusuolaisten seuraksi sekä kippistelyyn.

Perlage Sgàjo ProseccoExtra Dry 10,90 € / 0,75 l

Makeaa ja pinkkiä. Makean seuraksi makeaa kuohuvaa! Yhdysvaltalainen rosee on hyvä myös poksautteluun.

Barefoot Bubbly Pink Moscato Sweet 9,98 € / 0,75 l

Tyylikäs valinta. Hyvän hinta-laatusuhteen cava käy vaalean kalan seuraksi ja nautiskeluun.

Villa Conchi Cava Brut 10,99 € / 0,75 l

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.