Jääkaappi järjestykseen ja ruokajäte häviää. Kuva: Shutterstock
Jääkaappi järjestykseen ja ruokajäte häviää. Kuva: Shutterstock

Täytä jääkaappia kuin kaupan työntekijä – ja 10 muuta vinkkiä sinkulta ihan kenelle tahansa.

Yhden hengen talous, paljon ruokajätettä. Näinhän se menee. Kun kaupassa lähes kaikki myydään jättipaketeissa ja tuplakokoisena, on erityisesti sinkkujen pitänyt hieroa aivonystyröitään, jottei heittäisi ruuan myötä rahaa roskiin.

Domaine Home -sivustolle kirjoittava sinkkutoimittaja jakoi parhaat vinkkinsä ruokahävikin vähentämiseen. Näitähän voi soveltaa kuka tahansa.

1. Suunnittele, mitä syöt.

2. Tee täsmällinen ostoslista ja pysy siinä.

3. Osta irtotuotteita monipakkauksien sijaan.

4. Tutustu resepteihin ennen ruokakauppaan menemistä ja osta vain tarvittava määrä aineksia.

5. Älä ikinä kokkaa enempää kuin aiot syödä.

6. Täytä jääkaappia, kuivakaappia ja pakastinta samalla periaatteella kuin kaupassa: ensin vanhenevat eteen, tuoreet taakse piiloon.

7. Pakasta, pakasta, pakasta! Senkin voi tehdä väärin. Martat kertovat, miten pakastetaan oikein.

8. Sovella ruokaa laittaessa. Jos resepti vaatii superkallista ja harvinaista raaka-ainetta vain vähän, voit käyttää mielikuvitustasi ja korvata sen jollain, mitä sinulta löytyy jo kaapista. Google auttaa löytämään korvikkeita.

9. Käytä kaikki. Mieti, miten saisit kaikki ruokasi kulumaan. Edellispäivien reseptien jämäaineksista voi syntyä esimerkiksi herkullinen uunimunakas tai pasta.

10. Opettelee säilyttämään ruokaa oikein, jotta se ei pilaannu.

11. Älä luota parasta ennen päiviin, vaan omiin aisteihisi. Kananmunia voi esimerkiksi syödä vielä pitkään parasta ennen -päivän jälkeenkin. Tässä kikka: huonoksi mennyt kananmuna kelluu vesilasissa, pohjalle uppoava on syömäkelpoinen. Haju ja ulkonäkö paljastavat, voiko ruokaa syödä.

Ruokahävikki on ihan oikea ongelma. Sitä kertyy vuodessa yhdestä suomalaiskodista noin 120 miljoonaa kiloa, josta 19 prosenttia on vihanneksia ja 17 prosenttia maitotuotteita. Jotta noin 500 miljoonan euron arvoista hävikkiä saataisiin pienemmäksi, on Kuluttajaliitto keksinyt iloksemme muun muassa joka syksy järjestettävän Hävikkiviikon.

Nuukaillen -kirjan kirjoittanut Laura Honkasalo listaa lisää vinkkejä ruokahävikin karsimiseen. Lue ne täällä: Nopeat vinkit ruokahävikin vähentämiseen kotonasi

Lähde: Domaine

Lue myös:

Hävikkiviikko muistuttaa: Älä heitä hyvää ruokaa roskiin

Ruokaa roskiin kilokaupalla

Hyväosainen dyykkaa ruokansa roskiksista – miksi ihmeessä?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.