Kakku sydämen särkeneelle vai lääkäriksi valmistuneelle? Kuva: Emma Iivanainen
Kakku sydämen särkeneelle vai lääkäriksi valmistuneelle? Kuva: Emma Iivanainen

Erolla voi nyt mässäillä oikein olan takaa. Keittiötrendeissä on nimittäin muodikasta pyöräyttää eron merkiksi muhkea kakku.

Jos parisuhde päättyi tai avioero astui voimaan, leivo sen merkiksi kakku. Daily Mail kertoo leivontatrendistä, joka on villinnyt eronneet juhlimaan sinkkuuttaan teettämällä hääkakkua muistuttavan täytekakun. Paakelsi poikkeaa hääkakusta koristelullaan: nyt ikuisen rakkauden sijaan julistetaankin vapaudenhuumaa ja itsenäisyyttä.

Erokakkubuumi on lähtöisin Yhdysvalloista, missä avioeroa on jo pitkään juhlittu kakkukahvein. Trendi on yltynyt myös Britanniassa, missä erokakkutilauksia tehdään koko ajan enemmän. Sen sijaan Suomessa erokakkuja ei ole juuri näkynyt. Kotimainen kakkutaiteilija Emma Iivanainen ei ole vielä leiponut yhtäkään.

– Itse en ole erokakkuja leiponut, sen sijaan ulkomaisissa kakkublogeissa niitä on tullut vastaan. Ehkä Suomessa ei ole vielä niin vahva erojuhlabuumi, hän arvioi.

Maailmalla erokakkuja koristellaan hyvinkin brutaalisti. Yhdessä kakussa morsian roikottaa käsissään sulhasensa verta tihkuvaa päätä, toisessa mies raahaa ex-vaimoaan roskakoriin. Ovatko erokakut liiankin julmia?

– Mielestäni kakku sopii mihin tahansa elämäntilanteeseen, ei vain häihin. Vaikeaakin asiaa voi käsitellä positiivisesti. En kuitenkaan itse tekisi kakkua, joka loukkaa toisen kunniaa, koska kuva kakusta voi päätyä vaikkapa asiakkaan Facebook-sivuille tai omaan blogiini.

Millaisen erokakun kakkutaiteilija suunnittelisi?

– Olen tehnyt lääkäriksi valmistuneelle kakun, jossa oli verta vuotava ihmissydän. Jos asiakas suhtautuu positiivisesti eroonsa, olisi mielenkiintoista tehdä hurjiakin tulkintoja aiheesta.

Emma Iivanainen pitää Painted By Cakes -blogia.

Lue lisää:

Alaston kakku – kokeile tätä keittiössä

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.