Keittiössä viihtyvä Sinikka Nopola ei pidä enää kokkausta pikkuporvarillisena puuhasteluna.
Keittiössä viihtyvä Sinikka Nopola ei pidä enää kokkausta pikkuporvarillisena puuhasteluna.

Kirjailija löysi syömisen tuoman onnen vasta keski-iässä. Hänen ensimmäinen ruokamuistonsa liittyy silakkalaatikkoon.

Asenne

Minun sukupolveni piti kulinarismia snobismina. Toisaalta ruoka oli liian arkinen asia, jotta ”sivistynyt” ihminen olisi uhrannut sille aikaansa.

Vasta keski-iässä tunnustin hyvän ruuan lisäävän onnellisuutta.

Vaikka vahdin linjojani, sosiaalisuus ylittää lihomisen pelon. Hyvä seura ja ruoka voittavat yksinäisen porkkananpurennan.

Makumuistot

Ensimmäinen ruokamuistoni on se, kun äiti valmisti meille silakkalaatikon ennen kuin lähti synnyttämään pikkusiskoa.

Lapsuuden mieleenpainuvimpia elämyksiä olivat sukulaishäät Tampereen Suomalaisella Klubilla. Sain Pommacia ja jäätelökakkua. Piirsin kakusta kuvan päiväkirjaan.

Uunilenkki, jonka viiltoihin upotettiin Koskenlaskijaa, sinappia ja ketsuppia, oli suurta herkkua 60-luvulla. Herkullisen rasvaista!

Äiti teki pitsaa jo 60-luvulla käytyään Italiassa. Me leuhkittiin sillä muille lapsille.

Keittiössä

Jouduin kauhan varteen vasta, kun tulin äidiksi 35-vuotiaana. Opin äkkiä arvostamaan omaa äitiäni.

Osaan kokata, mutta en ole alati innostunut kotikokki.

Huonon numeromuistin takia en osaa reseptejä ulkoa. Jouduin kerran jopa soittamaan siskolta kaurapuuron ohjeen, kun olin hävittänyt paketin, minkä kyljessä resepti oli.

Tarjosin vuosia sitten äidilleni säilykekalapullia, kun pelkäsin epäonnistuvani kokkauksissa. Harmaat kalapullat olivat kauhean makuisia.

Ruokapöydässä

Minulla on kaksijakoinen suhde ruokaan: se on samaan aikaan ihana herkku ja kamala synti.

Herään ruokatrendeihin myöhään. Esimerkiksi texmex-aalto oli ohi, ennen kuin pääsin käsiksi tacoihin ja tortilloihin.

Syön naistenruokaa, sushia, lohisalaattia ja muuta kevyttä, mutta olen salaa miehisten makujen, kuten nakkien, ystävä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.