Italialainen ruusu-vadelmakakku saa sisälleen mascarponevaahtoa ja vadelmia. Kuva: Arto Vuohelainen
Italialainen ruusu-vadelmakakku saa sisälleen mascarponevaahtoa ja vadelmia. Kuva: Arto Vuohelainen

Valitse leivonnainen taitojesi mukaan ja noudata ohjeita, niin äitienpäiväkakkusi onnistuu varmasti.

Jos äidilleen ei keksi muuta lahjaa, itse tehty kakku ilahduttaa takuulla.

Ensin täytyy miettiä, mistä äiti pitäisi? Soppa365-ruokasivusto listasi upeimmat kakkunsa, joiden joukosta löytyy leivonnainen jokaiseen makuun.

Suklaafriikille sopii esimerkiksi radiojuontaja Anni Hautalan Death by Chocolate -kakku ja trendejä seuraavalle äiskälle mustikkainen juustokakkujäätelö.

Vai korvaisiko perinteisen kakun granolalla täytetyllä tortulla tai mukissa paistetulla piimäkakulla? Rento britakakku nyt ainakin maistuisi. Katso loput vaihtoehdot Soppa365:n jutusta.

Näin onnistut!

Kakku valittu, sitten leivontapuuhiin. Sivusto listasi myös kakkuleipurin kymmenen käskyä, jotka voit lukea kokonaisuudessaan tästä.

1. Alä nuukaile. Jauhoissa on parasta ennen -päivä, samoin leivinjauheessa. Jos leivinjauhe on vanhaa, voi olla, että kakku ei nouse. Myös kananmunien tuoreus vaikuttaa. Suoraan kanalasta noudetut munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin vanhemmat.

2. Ole valmis. Tutustu reseptiin huolella ja ota työvälineet valmiiksi esiin. Ellei ohjeessa toisin neuvota, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä ja voi on pehmeää. Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin ja voitele vuoka ennen kuin aloitat taikinan tekemisen.

3. Pysy nöyränä. Kakku on jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välistä kemiaa. Jauhot ja kananmuna ovat taikinan rakenteen selkäranka. Rasva puolestaan tuo kosteutta ja sokeri pehmentää rakennetta. Muun muassa. Joten jos ohjeessa neuvotaan aloittamaan voin ja sokerin vaahdottamisella, siihen on syy.

4. Älä oikaise. Siivilöi kuivat aineet. Se vie vain hetken, mutta vaikuttaa onnistumiseen ratkaisevasti.

5. Vatkaa ja kääntele. Voin, sokerin ja kananmunien vaahdottamisessa on lupa käyttää aikaa, jotta saat ilmavan, pehmeän taikinapohjan. Valkuaisvaahtokin kannattaa tehdä sähkövatkaimella. Yleensä kuivat aineet tai valkuaisvaahto käännellään taikinaan, jotta vaahdon kuohkeus säilyy, taikinaan ei muodostu sitkoa ja rakenteesta tulee paras mahdollinen.

6. Kunnioita mittoja. Jos tuplaat leivinjauheen määrän, alku saattaa näyttää lupaavalta, mutta pian kakku lässähtää. Jos kakussa on liikaa jauhoja (tai kananmunaa), rakenteesta tulee kova. Jos siinä on liikaa rasvaa, sokeria tai nestettä, kakku saattaa jäädä löysäksi. Mittaa siis tarkasti. Kukkura ei kuulu leivontasanastoon, joten aineksia mitatessasi pyyhkäise mittalusikan pinta tasaiseksi veitsellä.

7. Ystävysty uunisi kanssa. Jos kakku halkeaa tai se on kuiva ja kova, voi olla, että olet käyttänyt liikaa jauhoja. Toinen vaihtoehto on, että uunisi on liian kuuma. Uunien lämpötiloissa voi olla merkittäviä eroja. Ylimääräisen lämpömittarin hankkiminen varmistaa, että lämpötila on varmasti kohdallaan. Laita kakku uuniin vasta, kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan. Muista, että kiertoilmauuni ja tasalämpöinen uuni ovat kaksi eri asiaa. Yleensä ohjeet laaditaan tasalämpöiselle uunille, ellei ohjeessa toisin mainita. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta ja lyhennä paistoaikaa hieman.

8. Tunne vuokasi. Silikonivuoka, alumiininen, lasinen vai pinnoitettu non stick? Vuoat käyttäytyvät eri tavoin. Jos käytät tummaa, pinnoitettua vuokaa, kakun pinta kypsyy tummemmaksi, joten uunin lämpötilaa voi vähentää hiukan, noin 25 astetta. Lasinen vuoka puolestaan vaatii hieman lämpimämmän uunin. Leivitä vuoka tai käytä irtopohjaisissa vuoissa leivinpaperia. Silikonivuokia ei tarvitse leivittää eikä rasvata. Kakku irtoaa niistä kuin unelma.

9. Pysy keskellä. Ellei ohjeessa toisin mainita, kypsennä kakku uunin keskiosassa ja aseta vuoka keskelle uunia, jotta se kypsyy tasaisesti. Äläkä availe uunin luukkua kesken kypsennyksen. Jos haluat tarkistaa kakun kypsyyden, tee se vasta aivan loppuvaiheessa.

10. Odota vähän. Jäähdytä kakkua ensin ritilällä vartin verran, sen jälkeen käännä se ympäri ja irrota vuoasta. Jos teet täytekakun, anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Sahalaitaisella, pitkällä leipäveitsellä saat siistit ja tasaiset kakkulevyt. Jos kuorrutat kakun, käytä leikkaamiseen terävää veistä. Saat siistin leikkuupinnan, kun kastat veitsen välillä kuumaan veteen ja pyyhit sen pyyhkeellä kuivaksi.

Lue myös:

Soppa365: Äitienpäivän unelmamenun makupalat poimitaan keväisestä metsästä

Äitienpäivälahja hankkimatta? Tulosta äidille lahjakortti

Hemmotteluruokaa äidille – Henri Alénin ja Teemu Laurellin reseptit

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.