Italialainen ruusu-vadelmakakku saa sisälleen mascarponevaahtoa ja vadelmia. Kuva: Arto Vuohelainen
Italialainen ruusu-vadelmakakku saa sisälleen mascarponevaahtoa ja vadelmia. Kuva: Arto Vuohelainen

Valitse leivonnainen taitojesi mukaan ja noudata ohjeita, niin äitienpäiväkakkusi onnistuu varmasti.

Jos äidilleen ei keksi muuta lahjaa, itse tehty kakku ilahduttaa takuulla.

Ensin täytyy miettiä, mistä äiti pitäisi? Soppa365-ruokasivusto listasi upeimmat kakkunsa, joiden joukosta löytyy leivonnainen jokaiseen makuun.

Suklaafriikille sopii esimerkiksi radiojuontaja Anni Hautalan Death by Chocolate -kakku ja trendejä seuraavalle äiskälle mustikkainen juustokakkujäätelö.

Vai korvaisiko perinteisen kakun granolalla täytetyllä tortulla tai mukissa paistetulla piimäkakulla? Rento britakakku nyt ainakin maistuisi. Katso loput vaihtoehdot Soppa365:n jutusta.

Näin onnistut!

Kakku valittu, sitten leivontapuuhiin. Sivusto listasi myös kakkuleipurin kymmenen käskyä, jotka voit lukea kokonaisuudessaan tästä.

1. Alä nuukaile. Jauhoissa on parasta ennen -päivä, samoin leivinjauheessa. Jos leivinjauhe on vanhaa, voi olla, että kakku ei nouse. Myös kananmunien tuoreus vaikuttaa. Suoraan kanalasta noudetut munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin vanhemmat.

2. Ole valmis. Tutustu reseptiin huolella ja ota työvälineet valmiiksi esiin. Ellei ohjeessa toisin neuvota, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä ja voi on pehmeää. Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin ja voitele vuoka ennen kuin aloitat taikinan tekemisen.

3. Pysy nöyränä. Kakku on jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välistä kemiaa. Jauhot ja kananmuna ovat taikinan rakenteen selkäranka. Rasva puolestaan tuo kosteutta ja sokeri pehmentää rakennetta. Muun muassa. Joten jos ohjeessa neuvotaan aloittamaan voin ja sokerin vaahdottamisella, siihen on syy.

4. Älä oikaise. Siivilöi kuivat aineet. Se vie vain hetken, mutta vaikuttaa onnistumiseen ratkaisevasti.

5. Vatkaa ja kääntele. Voin, sokerin ja kananmunien vaahdottamisessa on lupa käyttää aikaa, jotta saat ilmavan, pehmeän taikinapohjan. Valkuaisvaahtokin kannattaa tehdä sähkövatkaimella. Yleensä kuivat aineet tai valkuaisvaahto käännellään taikinaan, jotta vaahdon kuohkeus säilyy, taikinaan ei muodostu sitkoa ja rakenteesta tulee paras mahdollinen.

6. Kunnioita mittoja. Jos tuplaat leivinjauheen määrän, alku saattaa näyttää lupaavalta, mutta pian kakku lässähtää. Jos kakussa on liikaa jauhoja (tai kananmunaa), rakenteesta tulee kova. Jos siinä on liikaa rasvaa, sokeria tai nestettä, kakku saattaa jäädä löysäksi. Mittaa siis tarkasti. Kukkura ei kuulu leivontasanastoon, joten aineksia mitatessasi pyyhkäise mittalusikan pinta tasaiseksi veitsellä.

7. Ystävysty uunisi kanssa. Jos kakku halkeaa tai se on kuiva ja kova, voi olla, että olet käyttänyt liikaa jauhoja. Toinen vaihtoehto on, että uunisi on liian kuuma. Uunien lämpötiloissa voi olla merkittäviä eroja. Ylimääräisen lämpömittarin hankkiminen varmistaa, että lämpötila on varmasti kohdallaan. Laita kakku uuniin vasta, kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan. Muista, että kiertoilmauuni ja tasalämpöinen uuni ovat kaksi eri asiaa. Yleensä ohjeet laaditaan tasalämpöiselle uunille, ellei ohjeessa toisin mainita. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta ja lyhennä paistoaikaa hieman.

8. Tunne vuokasi. Silikonivuoka, alumiininen, lasinen vai pinnoitettu non stick? Vuoat käyttäytyvät eri tavoin. Jos käytät tummaa, pinnoitettua vuokaa, kakun pinta kypsyy tummemmaksi, joten uunin lämpötilaa voi vähentää hiukan, noin 25 astetta. Lasinen vuoka puolestaan vaatii hieman lämpimämmän uunin. Leivitä vuoka tai käytä irtopohjaisissa vuoissa leivinpaperia. Silikonivuokia ei tarvitse leivittää eikä rasvata. Kakku irtoaa niistä kuin unelma.

9. Pysy keskellä. Ellei ohjeessa toisin mainita, kypsennä kakku uunin keskiosassa ja aseta vuoka keskelle uunia, jotta se kypsyy tasaisesti. Äläkä availe uunin luukkua kesken kypsennyksen. Jos haluat tarkistaa kakun kypsyyden, tee se vasta aivan loppuvaiheessa.

10. Odota vähän. Jäähdytä kakkua ensin ritilällä vartin verran, sen jälkeen käännä se ympäri ja irrota vuoasta. Jos teet täytekakun, anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Sahalaitaisella, pitkällä leipäveitsellä saat siistit ja tasaiset kakkulevyt. Jos kuorrutat kakun, käytä leikkaamiseen terävää veistä. Saat siistin leikkuupinnan, kun kastat veitsen välillä kuumaan veteen ja pyyhit sen pyyhkeellä kuivaksi.

Lue myös:

Soppa365: Äitienpäivän unelmamenun makupalat poimitaan keväisestä metsästä

Äitienpäivälahja hankkimatta? Tulosta äidille lahjakortti

Hemmotteluruokaa äidille – Henri Alénin ja Teemu Laurellin reseptit