Kruunuherkun Pinaattiletut kelpasivat Michelin-tähden saavuttaneelle Sauli Kemppaiselle.
Kruunuherkun Pinaattiletut kelpasivat Michelin-tähden saavuttaneelle Sauli Kemppaiselle.

Voiko valmisruoka olla oikeasti herkullista? Hell's Kitchen -ohjelmasta tuttu huippukokki Sauli Kemppainen maistoi yhdeksää einesruokaa ja antoi tuomionsa.

1. Via Pasta Carbonara

”Tätä en ymmärrä ollenkaan. Pekonia on mukava määrä, mutta rapeudesta ei ole jälkeäkään. Miten valmiiksi keitetty ja vakuumissa maannut pasta edes voisi olla hyvää?”

  

 

2. Atria Teriyaki Korean Style Chicken



”Koomisen väristä ruokaa, ­jota ei tee mieli edes maistaa. Ei mitään rakennetta kasviksissa, ihan kuolleita. En ymmärrä tällaista ruokaa.”

  

3. Findus Couscous & ­kanasalaatti, pakaste

”Tofua? Eiku jotain prässättyä kanaa. Tässä salataan jotain. Yllättävästi kuskus maistuu joltakin... ai, sokerilta.

 

4. Kruunuherkku ­Pinaattiletut

”Ihanan rasvaisia ja meheviä. Reilusti pinaattia, ja se maistuu. Muskotin voisivat jättää pois. Vaikuttaa siltä, että nämä on paistettu rehellisesti pannulla. Paksumpina olisivat jo älyttömän hyviä.” 

 

5. HK Mummon lihapullat ja muusi

”Muusi maistuu kreemimäiseltä perunalta. Tätä ei voisi teollisesti paremmin tehdä! Mukavan pehmeän lihapullan tunnistaa lihaksi, mutta suolaa on taas liian vähän. Oikean makuinen annos.”

6. Apetit Lihakeitto, ­pakaste

”Hiukan vetinen ja suolaton soppa, jossa ei erota porkkanaa perunasta, jos söisi silmät kiinni. Lihapalat epäilyttävän pieniä. Ei maistu liikaa miltään, joten sopii kaikille. Voisi toimia, jos lisäisi suolaa ja yrttejä.” 

7. Saarioinen Raikas ­kasvissalaatti

”Tulee mieleen sairaalaruoka, mutta ei tässä mitään pahaa ole. Rapsakkaa ja tuoretta, vaikka kasvikset saisivat olla isompina paloina. Pitäisi syödä valmistus­päivänä.”

8. Kokkikartano ­Liha-kaalilaatikko

”Lähimpänä oikeaa koti­tekoista ruokaa. Rehellisen makuinen. Tätähän syö. Hienoa, mahtavaa! Lämmitä ilman rasvaa paistinpannulla, niin saat paahdettua makua.”

9. Makula Lihapullat ­kermakastikkeessa

”Älyttömän hyvän makuiset pullat, mutta sisältä niin lötköjä, että tuntuvat raaoilta. Maistuva kastike, jopa riittävästi suolaa. Muusi itsessään vaatimatonta, mutta ­paranee kastikkeeseen sotkettuna.”

Eines maistuu

– Suomalaisista kolmannes käyttää valmisruokaa vähintään kerran viikossa. Varsinkin lapsiperheissä einekset ovat suosittuja.

– 6 prosenttia ei syö koskaan valmis­ruokaa.

– Suosituin eines on karjalanpiirakka. Muita käytetyimpiä valmisruokia ovat nakit, grillimakkarat ja perunapakasteet.

– Kielteisimmin suomalaiset suhtautuvat valmiisiin lihakastikkeisiin ja puuroihin sekä mikroaterioihin.

Lähde: Saarioinen OY:n valmisruoka­tutkimus 2013. Tutkimuksen teki ­verkossa TNS Gallup. 

Mitä mieltä ravitsemusterapeutti Anna-Mari Saarela oli näistä einesruuista? Entä voiko valmisruoka olla terveellistä? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 43/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.