Samppanjaa voi tarjota läpi aterian alkupaloista jälkiruokaan. Kuva: Colourbox
Samppanjaa voi tarjota läpi aterian alkupaloista jälkiruokaan. Kuva: Colourbox

Samppanjan kuplia ihastellaan, sen makua ylistetään ja siitä ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin muista viineistä. Mikä siinä on niin ihmeellistä?

Juhlien tunnus

Kuohujuomalla alleviivataan elämän hyviä hetkiä. Kuplivassa juomassa uskotaan piilevän myös taikavoimia, jotka saavat juojat hyvälle tuulelle ja antautuvaisiksi. Tiedät seuralaisesi olevan tosissaan, kun hän tarjoaa sinulle samppanjaa.

Joustava juoma

Hypetyksen alle tahtoo unohtua se, että samppanja on hyvä viini. Sitä on helppo juoda ja se sopii miltei ruokaan kuin ruokaan onnistuen raikastamaan suun erilaisten makupalojen välillä. Sitä voi siis tarjota läpi aterian alkupaloista jälkiruokaan. Ja tietysti ennen ja jälkeen!

Vaikea valmistaa

Samppanjan valmistus on vaikeampaa kuin tavallisen viinin. Se vaatii käsityötä, kuten rypäleiden keräämistä ihmisvoimin. Ennen myyntiä juomaa kypsytetään vuosia kellareissa, joten varastotilaa tarvitaan. Valtavan pulloarmeijan takia samppanjatalojen alla risteilee satojen kilometrien tunneliverkosto.

Markkinointia

Samppanjatalot osaavat mielikuvamarkkinoinnin. Formulakuskit suihkuttavat Mummia, James Bond juo Bollingeria ja raptähdille maistuu Cristal. Tuoreimman tempauksen malliksi Moët & Chandon palkkasi Hollywood-tähti Scarlett Johanssonin.

Rajattu tarjonta

Champagnenkaan jokainen maapläntti ei kelpaa köynnöksille. Aidon samppanjan salaisuutena pidetään kalkkisen maan ja vaikean ilmaston yhdistelmää. Kun yhä isompi osa maailmaa himoitsee samppanjaa, ei pienen alueen kapasiteetti riitä sammuttamaan kaikkien janoa.

Luksusta

Samppanjan etiketissä hohtaa kulta, pakkaukset ovat hienoa nahkaa ja mainonta pursuaa ylellistä elämää. Luksusta ja samppanjaa ei voi erottaa. Autoihin ja käsilaukkuihin verrattuna samppanja on kuitenkin edullista ja saatavilla jokaisesta lähialkosta.

Vahdittu merkki

Ainoastaan Champagnessa tehtyä juomaa saa kutsua samppanjaksi. Veuve Clicquot on suojannut jopa etikettinsä keltaisen sävyn. Merkkisamppanjoita väärennetään samaan tapaan kuin kalliita käsilaukkuja. Esimerkiksi Meksikosta, Brasiliasta ja Napolista löytyy feikattua Veuve Clicquot -samppanjaa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.