Kuvat
Karoliina Paatos, Nathalie Aurén
Jos eksyt Hailuotoon, älä jätä panimovisiittiä väliin! Kuva: Karoliina Paatos
Jos eksyt Hailuotoon, älä jätä panimovisiittiä väliin! Kuva: Karoliina Paatos

Suomi on täynnä paikkoja, jonne ruokaharrastajan kannattaa tulla kauempaakin.

1. Tähtitasoa metsän keskellä

Ravintola Tapio, Posio

Tässä on kulinaristinen aarre, josta vasta harva tietää! Keskellä lappilaista metsää sijaitsevaa ravintola Tapiota pyörittää englantilais-suomalainen pariskunta, joka päätyi Posiolle kyllästyttyään kansainvälisen ravintola­maailman kilpailumeininkiin. Huippuravintoloita kolunnut kokki loihtii sienistä, marjoista, poronlihasta ja muista paikallisista aineksista ruokaa, jollaista on totuttu näkemään tähtiravintoloiden Insta-tileillä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vegaanin taivas

Ravintola Karpalo, Kuusamo

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen pohjoisimman vegaani­ravintolan hinta-laatusuhde toisi Helsingissä ovelle pitkän jonon.Miltä kuulostaa piparjuuri-kukkakaalikeitto, pinaatti-hernemureke ja lakkakiisseli 10,50 eurolla? Lounaita tarjoavassa Karpalossa ruoka tehdään itse alusta asti, ja siihen käytetään myös itse kasvatettuja tai kerättyjä aineksia: pihlajansilmuja, korvasieniä, mangoldia... Seitan bbq-tomaattikastikkeella on paikan bravuureita, joka maistuu myös läheisen sahan työntekijöille. 

3. Sano ei ketjuille!

Vaasan parhaat

Kun monissa pienimmissä kaupungeissa ketjut jyräävät, Vaasan ravintolaskene on astetta raikkaampi. Kokeile esimerkiksi Aroma Bagerin leipiä, Sweet Vaasan salaatteja, Raawkan raakakakkuja tai aitoa italialaista pizzaa Marco Polossa. Jos kaipaat merille, tee hauska päiväretki  Jannen Saluunaan, joka on kuuluisa kalakeitostaan. Sinne matkataan kauniin saaristomaiseman halki söpöllä Tiira-laivalla, joka lähtee modernin taiteen museo Kuntsin vierestä Vaasan sisäsatamasta. 

Aroma Bageri Vaasassa tarjoaa uskomattoman meheviä leipiä. Kuva: Nathalie Aurén
Aroma Bageri Vaasassa tarjoaa uskomattoman meheviä leipiä. Kuva: Nathalie Aurén

4. Räpsöön klassikko

Merry Monk, Pori

Jos liikut Porissa, älä missaa idyllistä tuhannen asukkaan puutalokaupunginosaa, Reposaarta, eli paikallisten suussa Räpsöötä.  Saaressa kannattaa erityisesti piipahtaa Merry Monk -pubissa ja syödä siellä pubiklassikko fish & chips. Kala on lähivesistä pyydettyä ja paikallispanimon oluessa leivitettyä. Kylkeen tietysti maalaisranskikset! 

5. Savukalaa ja herkku­olutta luodolla

Kalasavustamo Halstari ja Hailuodon panimo, Hailuoto

Pohjois-Pohjanmaalla matkustaville Hailuodon saari on ehdoton kohde. Saarelle matkailijan kuljettaa lossi, jonne saa mukaan auton tai pyörän. Saaren kaunis luonto sekä Marjaniemen vanha satama, sen vieressä aukeavat kauniit hiekkarannat ja vanha majakka ovat retken must-kohteita. Kalasavustamo Halstarista löytyy varmasti yhdet Suomen tuoreimmista savukaloista. Varsinainen kulinaristin kohde löytyy kuitenkin lähempää lossi­rantaa. Hailuodon panimo pitää oviaan auki kesän jokaisena päivänä. 

6. Vaihto­ehto  ABC:lle

Tertin Kartano, Mikkeli

Jos tietää Savon-matkalla kaipaavansa hyvää lounasta, ei kannata ohittaa kaunista Tertin Kartanoa. Ruokailla voi sisällä kahvilassa tai ulkona puutarhassa. Tarjolla on aina erilaisia salaatteja, päivän keitto ja jotain perinteistä liharuokaa. Kombo on sellainen, että buffetista löytyy omat vaihtoehdot niin lapsille kuin seurueen vanhimmillekin. Ruokaa ei tarvitse odotella eikä kovasti jonotellakaan. 

7. Suomen kivoin tori

Huovilan kahvila ja Kunnarin luomutila, Hamina

Huovilan viihtyisä konditoria Fredrikinkadulla on must-kohde Haminassa. Ne kruunu­viinerit, vanhanajan lihapiirakat ja mustikkakierteet! Tuliaiset voi noutaa Suomen kivoimmalta ja runsaimmalta torilta: Kirstin kalakojusta saat aina tuoreen kalan, Esa Forsellilta palmukaalia ja Hokkaselta mitä ikinä haluatkaan parsasta erilaisiin tomaatti­lajikkeisiin. Kunnarin Luomutilan valikoima on niukka, mutta sitäkin ihanampi: aromikkaat tillit, mintut ja lehtipersiljapuntit sekä tietysti uudet perunat viedään sesongin alussa käsistä. 

Vinkit antoivat ruokatoimittajat Emilia Kolari, Krista Kupariharju, Sanna Maskulin, Katja Nordlund ja Riikka Väliahde. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla