Varmasti jokaisen jääkaapista löytyy sinne kuulumattomia asioita. Kuva: Colourbox
Varmasti jokaisen jääkaapista löytyy sinne kuulumattomia asioita. Kuva: Colourbox

Ikuisuuskysymys: mitkä ruuat kuuluvat jääkaappiin, mitkä huoneenlämpöön. Päivitä tietosi tästä.

On ruoka-aineita, jotka eivät pidä kylmästä. Ja on myös ruoka-aineita, jotka säilyvät maukkaampina ja tuoreempina huoneenlämmössä, kertoo suosittu ruokasivusto Food Network:

Melonit

Vesimeloni ja hunajameloni viihtyvät keittiötasolla, sillä siten antioksidantit säilyvät paremmin. Melonit on hyvä siirtää kylmään vasta leikkaamisen jälkeen.

Perunat

Perunoiden tärkkelys rikkoontuu jääkaapissa, jolloin niihin tulee imelä ja epämiellyttävä maku. Perunan lempipaikka on kuivassa ja pimeässä.

Hunaja

Kylmyys tekee hunajasta kristallimaista ja kovaa, joten pidä se huoneenlämmössä – näin se on muutenkin lähempänä teepusseja.

Kahvi

Toisin kuin joskus vielä väitettiin, kahvi ei kuulu jääkaappiin. Se kerää siellä kosteutta, ja maku haihtuu pois.

Oliiviöljy

Öljy kovettuu kylmässä. Myös monet säilykkeet sisältävät oliiviöljyä.

Tomaatit

Kylmyys tekee tomaatista mauttoman ja rakeisen. Samaten kurkku ja lehtisalaatti pärjäävät paremmin jääkaapin ulkopuolella.

Avokado ja munakoiso

Hedelmäliha tummuu ja kurtistuu jääkaapissa. Ylikypsän avokadon voi laittaa kylmään, mikäli et heti keksi sille käyttöä.

Omenat

Jos omenia ei ole syöty viikon tai parin aikana, ne voi laittaa kylmään. Pääsääntö on, että hedelmät kannattaa jättää jääkaapin ulkopuolelle. Muista kuitenkin, että niille ei tee yhtään hyvää myöskään köllöttely suorassa auringonvalossa. 

Sipulit

Sipuli vettyy ja homehtuu liian kylmässä ja kosteassa. Leikattu sipuli sen sijaan kannattaa laittaa jääkaappiin, suljettavaan pussiin. Valkosipulikin pärjää paremmin huoneenlämmössä.

Yrtit

Yrtit tummuvat ja nahistuvat jääkaapissa.

Marjat

Marjan maku säilyy parhaiten huoneenlämmössä. Pidempään säilömiseen sopivat jääkaappi ja pakastin, jotka estävät marjoja homehtumasta.

Suklaa-maapähkinälevite

Jääkaapissa levitteet jäykistyvät, ja niitä voi olla vaikea levittää. Suklaalevite on muutenkin parasta pehmeänä, sehän tiedetään!

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.