Kodin Kuvalehti
Suosikkisarja Downton Abbeyn herrasväki illastaa komeasti, kiitos ruokastailisti Lisa Heathcoten.
Suosikkisarja Downton Abbeyn herrasväki illastaa komeasti, kiitos ruokastailisti Lisa Heathcoten.

Lisa Heathcote oli mukana tekemässä Downton Abbey -tv-sarjaa. Miten hän suunnitteli sarjassa nähdyt ruuat ja kattaukset?

Downton Abbey oli Julian Fellowesin käsikirjoittama brittiläinen televisiosarja, joka seurasi Crawleyn aatelissuvun ja heidän palveluskuntansa elämää. Suomessakin suosittua sarjaa tehtiin kuusi tuotantokautta vuosina 2010–2015. 

Sarjan ruokastailisti Lisa Heathcote kertoi ruokien suunnittelusta Kodin Kuvalehdelle vuonna 2014. Heathcote toteutti myös uutuusleffassa nähtävät ruuat.

Tässä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2014 julkaistussa jutussa Lisa Heathcote paljasti kiehtovia yksityiskohtia Downton Abbey -fanien iloksi:

Crawleyn perheen illallisilla palvelusväen selät ovat suoria ja hopeiset aterimet kiiltävät. Samaan aikaan alakerrassa keittäjättären, rouva Patmoren komento käy ja piikojen vispilät viuhuvat, jotta seuraava ruokalaji saataisiin valmiiksi ajallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Illallispöydän ruuat saavat alkunsa ruokastailisti Lisa Heathcoten Lontoon-kodin modernissa keittiössä. Siellä hän valmistaa Downton Abbeyn herrasväen ruokia tv-sarjan kuvauksiin.

Herkut kuljetetaan laatikoissa kuvauspaikoille Downton Abbeyn kartanoa esittävään Highcleren linnaan tai Länsi-Lontoossa sijaitseville studiolle.

Ruokaa 1920-luvun tapaan

Lisa Heathcote on ollut mukana Downton Abbeyn teossa alusta asti. Hän suunnittelee ja pitkälti myös valmistaa sarjassa nähtävän ruuan ja kattaukset.

– Ruuan tulee näyttää juuri siltä kuin se olisi 1920-luvun kartanossa näyttänyt. Koristeellinen ulkonäkö ja kattaus olivat tuolloin tärkeitä. Etiketti oli tiukka ja ruoka taidokasta.

”Nautin, kun saan tutkimusteni jälkeen kokeilla uusia ruokalajeja. Kuvausten aikana työt jatkuvat usein yöhön asti”, Lisa kertoi vuonna 2014.

Usein sarjan näyttelijät myös syövät Crawleyn herrasväelle tehtyä ruokaa. Lisa on saanut keitoksistaan kehuja etenkin Hugh Bonnevillelta, sarjan lordi Granthamilta.

Downtonin alakerrassa eli keittiön puolella nähtävät ruuat taas ovat usein pelkkää silmänlumetta. Annokset viipyvät kuvassa vain hetken rouva Patmoren pyytäessä viemään tarjottimen yläkertaan.

– Silloin voin valmistaa vaikkapa styroksikakun, joka näyttää fantastiselta kuvauskerrasta toiseen.

Täydellinen menu joka aterialle, vaikka kuvauspäivissä olisi viikkojen ero

Saatuaan uuden kauden käsikirjoituksen Lisa poimii siitä ruokailukohtaukset ja suunnittelee menut. Yhteistyö sarjan taiteellisen johtajan kanssa on tiivistä.

– Jatkuvuuteen pitää kiinnittää paljon huomiota, sillä yläkerran ruokasalikohtaukset kuvataan Highcleren linnassa ja alakerran keittiökohtaukset Lontoon-studiossa. Kuvauspäivissä saattaa olla viikkojenkin ero. Siksi kirjoitamme täydellisen menun joka aterialle.

Kun siis Crawleyn perhe vieraineen nauttii ruudussa alkupaloja, seuraavassa kuvassa valmistuu keittiössä pääruoka yläkertaan vietäväksi. Ylä- ja alakerran toi­mien pitää edetä saumattomasti ja seurata ruokalistaa, vaikka kaikkia ruokalajeja ei koskaan nähtäisikään.

Downton Abbeyn ruokaa suunnitellessaan Lisan tärkein inspiraatio ovat ajan keittokirjat, etikettioppaat ja vanhat menut.

– Parhaat löytöni olen tehnyt aateliskotien upeista arkistoista, joissa on vanhoja ruokalistoja ja aatelisperheiden omia, satavuotisia keittokirjoja.

Kädenjälki näkyy myös leffassa

Lisa Heathcote on tehnyt myös tänä syksynä ensi-iltansa saaneen Downton Abbey -elokuvan ruuat. Niitä pääsee katsomaan hänen Instagramistaan:

Tee ihana charlotte russe -herkku Downton Abbeyn tyyliin:

Charlotte russen uudessa versiossa kääretorttu korvataan tiramisukekseillä.

Aprikoosi-charlotte russe

8 annosta, 30 min + hyydytys 6 t

1 pkt tiramisukeksejä (Savoiardi)

Täyte

7 liivatelehteä

4 dl kuohukermaa

250 g maitorahkaa

1¼ dl sokeria

2 tlk tuoreita aprikooseja (à 410 g /240 g)

2 rkl limetinmehua

¼ tl suolaa

Pinnalle

¾ dl aprikoosimarmeladia

4 aprikoosia

2 dl vettä

1 dl hyytelösokeria

1 granaattiomena

  1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Vatkaa sillä aikaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon rahka ja sokeri.
  2. Valuta aprikoosit huolella ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. 
  3. Kuumenna pari desiä sosetta kattilassa. Lisää joukkoon hyvin puristetut liivatelehdet sulamaan. Lisää liivateseos ja loput aineet rahkaseokseen.
  4. Aseta irtopohjaisen kakkuvuoan (ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Leikkaa keksit niin, että ne ovat kakkuvuoan korkuisia. Asettele keksit kakkuvuoan reunoille. Tässä työssä apukädet ovat paikallaan. Kaada rahkaseos kakkuvuon keskelle. Peitä kakku ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kuudeksi tunniksi.
  5. Koristele hyytynyt kakku. Levitä pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia. Leikkaa tuoreet aprikoosit ohuiksi viipaleiksi ja asettele lohkot kakun pinnalle. Sulata hyytelösokeri paketin ohjeen mukaisesti. Lusikoi hyytelöseos vähän jäähtyneenä kakun pinnalle.
  6. Viimeistele kakku granaattiomenan siemenillä.

Resepti: Christina Aaltio

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla