Rosollitorneissa keitettyjen bataattiviipaleiden väliin lisätään pehmeä mascarponepohjainen rosolliseos. Kuva: Pia Inberg
Rosollitorneissa keitettyjen bataattiviipaleiden väliin lisätään pehmeä mascarponepohjainen rosolliseos. Kuva: Pia Inberg

Perinteinen rosolli muuntuu tänä jouluna tyylikkäästi jäädykkeeksi, täytetyiksi punajuuriksi ja tikun nokkaan koottaviksi suupaloiksi.

Rosollitornit

8 annosta

Valmistusaika: noin tunti

1 iso bataatti

Lisäksi:

1 pienehkö omena

1 keitetty kananmuna

1 pieni sipuli

1 suolakurkku

100 g käyttövalmista suolasillifileetä

3 pientä etikka punajuurta

1 dl kuohukermaa

1 prk (200 g) mascarponea

suolaa

valkopippuria

Koristeluun:

cocktailtikkuja

1 keitetty kananmuna tai 8 kpl viiriäisen munia

kapriksia

(silliviipaleita)

Keitä bataatti kuorineen kypsäksi. Anna jäähtyä, kuori ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi. Silppua kuorittu omena, kananmuna ja sipuli sekä suolakurkku, silli ja punajuuret pieniksi. Vaahdota kerma ja lisää se mascarponeen. Yhdistä sekaan silputut ainekset ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Pane täytettä bataattiviipaleiden väliin. Paina läpi cocktailtikut, koristele ja nosta tarjolle.

Punajuurikupit

8 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

8–10 isohkoa keitettyä ja kuorittua punajuurta

1 dl valmista sinappikurkkusalaattia

1/2 dl smetanaa

100 g käyttövalmista suolasillifileetä

1 dl keitettyä ja pieneksi kuutioitua bataattia

1 pienehkö omena

1/2 pienestä sipulista

1 keitetty kananmuna

1 tl väkiviinaetikkaa

ripaus valkopippuria

ripaus sokeria

1 dl kuohukermaa

tilkka punajuuren mehua purkista tai keitinvedestä

suolaa

(isoja kapriksia)

Koverra punajuuret niin, että keskelle syntyy isohko kolo. Yhdistä sinappikurkkusalaatti ja smetana ja lisää sekaan pieniksi silputut silli, bataatti, omena, sipuli ja kananmuna. Halutessasi voit silputa myös punajuuren sisukset joukkoon. Mausta seos etikalla, valkopippurilla ja sokerilla. Täytä punajuuret seoksella ja tarjoa loput täytteestä erikseen. Vaahdota kerma, värjää se punajuurenmehulla ja mausta tilkalla etikkaa, ripauksella suolaa ja sokeria. Koristele punajuurikuppien pinnat kermanokareella ja halutessasi kapriksilla.


Rosollin uudet kujeet: jouluinen jäädyke ja punajuurikupit. Kuva: Pia Inberg

Jouluinen jäädyke

8 annosta

Valmistusaika: 40 minuuttia + 4–8 tunnin pakastusaika

2 dl kuohukermaa

1 dl kermaviiliä

100 g käyttövalmista matjes-sillifileetä

3 etikkapunajuurta

100 g keitettyä bataattia

1 pienehkö omena

1/2 suolakurkku

1/2 keskikokoisesta punasipulista

2 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna

suolaa

valkopippuria

Koristeluun: 1–2 keitettyä kananmunaa

Vaahdota kerma ja lisää sekaan kermaviili. Pilko silli, punajuuret, bataatti, kuorittu omena, suolakurkku ja punasipuli pieneksi silpuksi ja yhdistä silput kermavaahtoseokseen. Lisää ruohosipuli, maista ja mausta makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Voit tehdä yhden kookkaan tai useamman annosjäädykkeen. Kastele jäädykevuoka tai vuoat ensin kylmään veteen ja täytä sitten tasaisesti jäädykeseoksella. Pane peitettynä pakastimeen yön ajaksi. Ota esille noin puoli tuntia ennen tarjoilua ja koristele silputulla kananmunalla.

Lue myös:

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Ensimmäinen oma jouluateria – näin teet sen

Anna joulun herkullisin lahja

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.