Rosollitorneissa keitettyjen bataattiviipaleiden väliin lisätään pehmeä mascarponepohjainen rosolliseos. Kuva: Pia Inberg
Rosollitorneissa keitettyjen bataattiviipaleiden väliin lisätään pehmeä mascarponepohjainen rosolliseos. Kuva: Pia Inberg

Perinteinen rosolli muuntuu tänä jouluna tyylikkäästi jäädykkeeksi, täytetyiksi punajuuriksi ja tikun nokkaan koottaviksi suupaloiksi.

Rosollitornit

8 annosta

Valmistusaika: noin tunti

1 iso bataatti

Lisäksi:

1 pienehkö omena

1 keitetty kananmuna

1 pieni sipuli

1 suolakurkku

100 g käyttövalmista suolasillifileetä

3 pientä etikka punajuurta

1 dl kuohukermaa

1 prk (200 g) mascarponea

suolaa

valkopippuria

Koristeluun:

cocktailtikkuja

1 keitetty kananmuna tai 8 kpl viiriäisen munia

kapriksia

(silliviipaleita)

Keitä bataatti kuorineen kypsäksi. Anna jäähtyä, kuori ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi. Silppua kuorittu omena, kananmuna ja sipuli sekä suolakurkku, silli ja punajuuret pieniksi. Vaahdota kerma ja lisää se mascarponeen. Yhdistä sekaan silputut ainekset ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Pane täytettä bataattiviipaleiden väliin. Paina läpi cocktailtikut, koristele ja nosta tarjolle.

Punajuurikupit

8 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

8–10 isohkoa keitettyä ja kuorittua punajuurta

1 dl valmista sinappikurkkusalaattia

1/2 dl smetanaa

100 g käyttövalmista suolasillifileetä

1 dl keitettyä ja pieneksi kuutioitua bataattia

1 pienehkö omena

1/2 pienestä sipulista

1 keitetty kananmuna

1 tl väkiviinaetikkaa

ripaus valkopippuria

ripaus sokeria

1 dl kuohukermaa

tilkka punajuuren mehua purkista tai keitinvedestä

suolaa

(isoja kapriksia)

Koverra punajuuret niin, että keskelle syntyy isohko kolo. Yhdistä sinappikurkkusalaatti ja smetana ja lisää sekaan pieniksi silputut silli, bataatti, omena, sipuli ja kananmuna. Halutessasi voit silputa myös punajuuren sisukset joukkoon. Mausta seos etikalla, valkopippurilla ja sokerilla. Täytä punajuuret seoksella ja tarjoa loput täytteestä erikseen. Vaahdota kerma, värjää se punajuurenmehulla ja mausta tilkalla etikkaa, ripauksella suolaa ja sokeria. Koristele punajuurikuppien pinnat kermanokareella ja halutessasi kapriksilla.


Rosollin uudet kujeet: jouluinen jäädyke ja punajuurikupit. Kuva: Pia Inberg

Jouluinen jäädyke

8 annosta

Valmistusaika: 40 minuuttia + 4–8 tunnin pakastusaika

2 dl kuohukermaa

1 dl kermaviiliä

100 g käyttövalmista matjes-sillifileetä

3 etikkapunajuurta

100 g keitettyä bataattia

1 pienehkö omena

1/2 suolakurkku

1/2 keskikokoisesta punasipulista

2 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna

suolaa

valkopippuria

Koristeluun: 1–2 keitettyä kananmunaa

Vaahdota kerma ja lisää sekaan kermaviili. Pilko silli, punajuuret, bataatti, kuorittu omena, suolakurkku ja punasipuli pieneksi silpuksi ja yhdistä silput kermavaahtoseokseen. Lisää ruohosipuli, maista ja mausta makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Voit tehdä yhden kookkaan tai useamman annosjäädykkeen. Kastele jäädykevuoka tai vuoat ensin kylmään veteen ja täytä sitten tasaisesti jäädykeseoksella. Pane peitettynä pakastimeen yön ajaksi. Ota esille noin puoli tuntia ennen tarjoilua ja koristele silputulla kananmunalla.

Lue myös:

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Ensimmäinen oma jouluateria – näin teet sen

Anna joulun herkullisin lahja