Riku Rantala ja Tunna Milonoff saavat suustaan alas mitä tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen
Riku Rantala ja Tunna Milonoff saavat suustaan alas mitä tahansa. Kuva: Sanoma-arkisto / Susanna Kekkonen

Maailmanmatkaajat kertovat hurjista ruokakokemuksistaan Loirinuotiolla-jaksossa.

Madventures-sarjan Riku Rantala ja Tunna Milonoff kertovat seuraavassa Loirinuotiolla-jaksossa yhden kuvottavimmastaan kokemuksistaan.

Tšernobylin matkan jälkeen kaksikko halusi mennä puhdistautumaan Pietarissa paikkaan, jossa ihmisten vaivoja hoidetaan iilimadoilla. Kaksikko kuvasi matkaohjelmaansa, kun 12 iilimatoa imivät Rikusta verta. Iilimadot lilluivat Rikun vatsan päällä jopa 40 minuuttia, minkä aikana ne turposivat moninkertaisiksi.

– Ajateltiin sen jälkeen, että mitä näille tekisi, kun ei viitsisi hukkaan heittää. Me oltiin kuultu siperialaisesta vanhasta perinneruuasta: täytetyistä iilimadoista, Tunna kertoo jaksossa.

Riku vain maistoi iilimatoja, mutta Tunna joutui syömään niitä koko tusinan. Riku kuvailee iilimatoja ”todella iljettäviksi” – varsinkin kun ne olivat imeneet hänen vertansa.

– Kaikista pahinta oli tietää syövänsä kollegan verta, Tunna myöntää.

Hoidon jälkeen Riku huomasi ikävän yllätyksen: madot jättivät hänen vatsaansa reiät, joista vuoti verta 36 tunnin ajan. Riku aiheutti myöhemmin hämmennystä ravintolassa verisessä paidassaan, minkä jälkeen hän keksi tyrehdyttää vuodon naisten terveyssiteillä.

Iilimatojen syömisen lisäksi Tunna muistelee kobranverestä tehdyn shotin olleen yksi hänen hurjimmista ruokakokemuksistaan.

– Me syötiin Vietnamissa kobraa, ja ne duunas kobranverestä shotin. Ne heitti sinne sykkivän sydämen ja sappirakon, mikä vedettiin yhdellä huikalla. Täytyy sanoa, että toimi! Seuraavana yönä unet olivat aivan tajuttomia.

Lue myös:

Tämä on Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin kuumottavin kokemus maailmalla

Onko vuoden seksikkäintä miestä Riku Rantalaa ahdisteltu seksuaalisesti?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.