Ystävänpäivä saa romanttisen käänteen – ainakin, kun virittelet tarjottavat näistä seitsemän sortin rakkausruuista.

Flirtti

Raikas aperatiivi herättelee makuhermot juhannusaterialle.

Pink lady

1 hengelle
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 cl giniä
2 cl sitruslikööriä (Cointreau)
2 cl puristettua sitruunamehua
tilkka granaattiomenamehua
jäitä
erikoishienoa sokeria

1. Sekoita puolillaan jäitä olevassa ravistimessa gini, likööri, sitruunamehu ja granaattiomenamehu.

2. Mausta sokerilla oman makusi mukaan. Kaada juoma lasiin ja nauti heti.

Kiusoittelua

Tillivoilla silatut simpukat sulavat suussa. Osterit ovat lemmen­raaka-aineiden eliittiä.

Vihersimpukoita tillivoissa

2 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

4–8 pakastettua viher- tai sinisimpukkaa
25 g voita
2 rkl silputtua tilliä
1 pieni valkosipulinkynsi
suolaa ja rouhittua mustapippuria

1. Lado simpukat uunivuokaan. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin tillisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi.

2. Jaa seos sulaneiden simpukoiden pinnalle ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Nosta vuoka uuniin keskitasolle ja kuumenna grillivastuksen alla, kunnes tillivoi on sulanut ja simpukoiden pinta on saanut hieman väriä. Nosta tarjolle.

Lemmen leiskaus

Ostereita ja punasipulia

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia

1/2 punasipuli
2 rkl valkoista balsamiviini­etikkaa
1/2 tl sokeria
ripaus suolaa
2–4 tuoretta osteria

1. Silppua punasipuli pieneksi ja pane kulhoon balsamiviinietikan kanssa. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa.

2. Jätä sivuun noin 15 minuutiksi.

3. Ota osterit kylmästä ja tarkista, että kuoret ovat tiukasti kiinni eli osterit ovat elossa. Avaa osterit ja pane päälle marinoitunutta punasipulisilppua, tarjoa heti.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Hummeriliemen kaunis väri tulee sahramista.

Kampasimpukat äyriäisliemessä

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 banaanisalottisipuli
tilkka öljyä
5 dl vettä
2 rkl hummerifondia
1 ½ dl kuohukermaa
ripaus sahramia
lisäksi
2–4 kampasimpukkaa
nokare voita ja tilkka öljyä
suolaa
koristeeksi
1 ½ rkl mätiä
1/2 dl kuohukermaa
tilliä

1. Kuullota silputtu salottisipuli kattilan pohjalla öljyssä. Lisää päälle
vesi, fondi, kerma ja ripaus sahramia.

2. Keitä, kunnes kattilassa on jäljellä noin puolet seoksesta eli noin 5–7 minuuttia.

3. Halkaise kampasimpukat leveyssuunnassa kahtia ja paista kuumalla pannulla öljyn ja voin seoksessa molemmin puolin noin puolen
minuutin ajan kauniin kullanruskeiksi. Nosta sivuun ja mausta kevyesti suolalla.

4. Kokoa annokset. Pane paistetut kampasimpukat laakean keittoastian keskelle ja lisää pohjalle kokoonkeitettyä hummerilientä. Koristele kevyesti vaahdotetulla kermalla, mädillä ja tillillä. Nosta tarjolle.

Ensisuudelma

Chilin polte saa veren kiertämään.

Chili-jättikatkarapu-fenkolisalaatti

2 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g fenkolia
1 salottisipuli
8 kirsikkatomaattia
8 kypsennettyä jätti­katkaravunpyrstöä
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl silputtua tuoretta thai­basilikaa, korianteria ja minttua
kastike
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 ½ dl vettä
2 dl kalakastiketta
1 dl limemehua
3/4 dl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl raastettua inkivääriä

1. Valmista kastike. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon ja sekoita joukkoon loput kastikkeen ainekset.

2. Suikaloi fenkoli ja kuorittu salottisipuli. Puolita kirsikkatomaatit ja jättikatkaravut pituussuunnassa.

3. Sekoita kaikki salaatin ainekset kulhossa ja lisää maun mukaan kastiketta. Kata loppu kastike pöytään tarjolle.

Pehmeä syleily

Kirsikkatomaattichutney


Pehmeän hapokas chutney tarjoillaan väliruokana juustojen kanssa.

4 hengelle
Valmistusaika: 15 minuuttia

250 g keltaisia
kirsikkatomaatteja
1/2 pieni keltasipuli
1 dl vettä
1/2 dl hillosokeria
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
lisäksi
juustoja ja keksejä

1. Pane kattilaan huuhdotut tomaatit, silputtu sipuli, vesi, hillosokeri ja valkoviinietikka. Keitä seosta hiljalleen välillä sekoittaen noin 5–7 minuuttia, kunnes se on hillomaista.

2. Mausta suolalla ja kaada kuumana puhtaaseen purkkiin. Tarjoa jäähtyneenä juustojen ja keksien kanssa.

Loppuhuipennus

Rakkaus­ateria huipentuu täyteläisen suklaakakun ja pistaasikerman hyväilyyn.

Suklaakakkua ja pistaasikermaa

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia
250 g tummaa suklaata
250 g voita
300 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
pistaasikerma
1–1 ½ dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1–2 rkl rouhittua paahdettua
pistaasipähkinää
lisäksi
tuoreita mansikoita, kirsikoita tai vadelmia
(sulatettua valkosuklaata)
(kuivattua papaijaa)
Pane kattilaan paloiteltu suklaa ja voi. Lisää sokerit ja kuumenna  miedolla lämmöllä, kunnes seos on
sulaa, tasaista massaa. Nosta kattila sivuun ja anna jäähtyä käden­lämpöiseksi ja lisää sekaan keltuaiset. Kaada seos leivinpaperilla
vuorattuun, halkaisijaltaan noin
20 sentin irtopohjavuokaan ja nosta peitettynä viileään kovettumaan.
Vaahdota kerma ja mausta se
tomusokerilla ja pistaasipähkinöillä. Tarjoa kermavaahto kakun kanssa ja lisäksi esimerkiksi tuoreita marjoja sellaisenaan tai sulaan valkosuklaaseen kastettuna. Myös kuivattu papaija sopii hyvin.

Lue lisää:

Haluja kiihottavat herkut

Kaikki ystävänpäivään liittyvät jutut löydät täältä.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.