Taikinalle riittää pelkkä sekoitus. Lopputulos on mehevän maukas.
Taikinalle riittää pelkkä sekoitus. Lopputulos on mehevän maukas.

Luottokakkutaikina on leipurin pelastus, sillä samalla reseptillä voi tehdä monta erilaista leivonnaista. Helppo taikina syntyy vieläpä sutjakasti ilman sähkövatkainta.

Lupasitko leipoa kakun ja tarvitset varman vakioreseptin?

Tämä luottotaikina on pelastanut minut monta kertaa. Se on niin yksinkertainen, että sen voi tehdä vaikka mökillä vaatimattomassa keittiössä. Ja niin monikäyttöinen, että kakku on aina kuin uusi. Parasta kakussa on kuitenkin maku ja hurmaavan mehevä rakenne.

Simppeli sekoitettava taikina on täydellinen pohja luottokakulle. Taikina valmistuu ilman vempaimia, ei petä eikä lässähdä.

Kuulostaako nerokkaalta? Testaamaan vain!

Luottokakun perusohje

8–10 annosta

valmistuaika 15 min + paisto 35 min

150 g voita

2 dl maustamatonta jogurttia

2 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

Kakkuvuokaan

voita

korppujauhoja

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Sulata voi mikrossa tai pienessä kattilassa hellalla. Sekoita leivontakulhossa jogurtti ja voisula. Lisää munat ja sekoita voimakkaasti puuharukalla tai pyörövispilällä.

2. Lisää kaikki kuivat aineet niin, että kohotusaineet menevät hyvin sekaisin. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 35 minuuttia.

Kakkuversio 1: Banaanileipä

8–10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 40 min

3 banaania

1 dl pähkinöitä

50 g tummaa suklaata

1 annos taikinaa

2 tl kardemummaa

Vuokaan

voita

korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori banaanit. Pilko niistä kaksi kulhoon ja murskaa haarukalla. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeasti veitsellä.

2. Valmista taikina perusohjeen mukaan.

3. Sekoita taikinan joukkoon banaanimurska, suklaa ja pähkinät sekä kardemumma.

4. Voitele leipävuoka ja jauhota se korppujauholla. Kaada taikina vuokaan. Puolita viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta kakun päälle. Paista 40 minuuttia.

 


Pähkinät ja suklaahiput tekevät banaanileivästä erityisen ihanan.

 

Kakkuversio 2: Marjamurupiirakka

8–10 annosta

valmistusaika 20 min + 30 min paisto

1 annos taikinaa

1 ½ dl pakastemarjoja (esimerkiksi mustikoita, vadelmia ja puolukoita)

50 g voita

75 g (½ pötköä) mantelimassaa

2 ½ dl mantelilastuja

1 dl pieniä vaahtokarkkeja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Valmista taikina perusohjeen mukaan. Laita leivinpaperi vuokaan, joka on kooltaan 20 cm x 30 cm. Levitä taikina vuokaan nuolijan avulla. Ripottele päälle marjat. Nosta piirakka uuniin ja paista 20 minuuttia.

2. Tee sillä välin mantelimuruseos. Kuutioi voi ja mantelimassa pieniksi. Mittaa kulhoon mantelilastut ja lisää voi sekä mantelimassa. Nypi sormilla murumaiseksi. Lisää lopuksi vaahtokarkit.

3. Nosta piirakka uunista. Levitä muruseos piirakan päälle ja jatka paistamista vielä kymmenen minuuttia.

Vinkki! Etsi pieniä vaahtokarkkeja leivontaosastolta tai karkkihyllystä. Jos pieniä ei löydy, leikkaa isoja vaahtokarkkeja neljään osaan.

 


Mantelimassaan massaan sekoitettu crumble on yhdistelmä toscaa ja murupiirakkaa.

 

Kakkuversio 3: Päärynä-kinuskikakku

8–10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 45 min

2 päärynää

2 oksaa rosmariinia

1 annos taikinaa

1 tlk (2 dl) kinuskikastiketta

½ pss mikropopcorneja (n. 1 l valmiita popcorneja)

Kuorrute

1 dl kermaa

½ dl tomusokeria

1 rs (200 g) tuorejuustoa

Vuokaan

voita

korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese päärynät ja poista niistä kanta. Raasta päärynät karkeaksi raasteeksi ja poimi siemenet pois. Nypi rosmariinin lehdet irti rangoista ja hienonna ne pieniksi.

2. Valmista taikina perusohjeen mukaan.

3. Sekoita päärynäraaste ja yrttisilppu taikinaan. Voitele vuoka ja jauhota korppujauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, suojaa se foliolla.

4. Nosta kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Tee kuorrute. Vatkaa kerma kuohkeaksi. Lisää tomusokeri. Vatkaa joukkoon tuorejuusto.

5. Leikkaa kakku kahdeksi kerrokseksi. Nosta alempi pohja tarjoilulautaselle. Aloita kakun täyttäminen levittämällä kinuskia kakkupohjalle. Levitä puolet kuorrutteesta kinuskin päälle. Nosta toinen kakkupohja edellisen päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle.

6. Valmista popcornit. Kaada noin puolet kulhoon. Sekoita joukkoon kinuskikastiketta niin, että kaikki popparit ovat juuri ja juuri tahmeita. Nostele popcornit kasana kakun päälle.

 


Näyttävä lopputulos ei aina vaadi vaivaa! Popcorn-koristelu onnistuu onnettomaltakin kotikondiittorilta.

Kokeile myös näitä

Porkkanakakku: Sekoita taikinan joukkoon 2 dl raastettua porkkanaa ja 2 tl jauhettua inkivääriä.

Maustekakku: Lisää taikinaan 2 tl kanelia, 1 tl kardemummaa ja 2 tl jauhettua inkivääriä. Raasta mukaan appelsiinin kuori.

Ananaskakku: Lisää kakkuvuoan pohjalle voinokareita, fariinisokeria, pistaasipähkinöitä ja ananasrenkaita. Näin luottokakusta syntyy perinteinen keikauskakku.

Pirkko Hong Kong

Yksi taikina, kuusi kakkua – tämä luottoresepti kannattaa panna talteen

Hei! Kiitos tästä yksinkertaisesta ja toimivasta ohjeesta. Piti löytää sellainen missä ei tarvitse sähkövatkainta. Huomenna tulossa vieraita. Tein jo koepaistoksena muutaman muffinsin. Lisäsin pähkinä/hedelmäpaloja ja sitruunan raastittua kuorta. Aivan taivaallinen maku. Onnistui hyvin. Ja huomenna yllätän ystävät sillä, että leivon itse. Saavat ihan tuoretta. valmis taikina odottaa jääkaapissa. Siis kiitos hyvästä ja maukkaasta ohjeesta, jota voi muuttaa joka kerta vähän erilaiseksi. Terveisin...
Lue kommentti
Niina

Yksi taikina, kuusi kakkua – tämä luottoresepti kannattaa panna talteen

Jos tosiaan haluaa leipoa vaatimattomissa olosuhteissa, niin tämä resepti on paljon parempi. 4 kpl. kananmunia, 1,5 dl. sokeria, 1 dl. kaakaojauhe (45ml), 0,8 dl. vehnäjauhoja (n.55ml), 0,4 dl. perunajauhoja (30ml), 1 tl. leivinjauhetta (5ml). Kaakaon ja perunajauhon voi huoletta jättää pois, jos niitä ei ole. Ja jos ei halua hifistellä niin munia, sokeria ja jauhoja kaikkia saman verran. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit vaaleaksi kuohkeasi vaahdoksi. Sekoita keskenään kaakaojauhe,...
Lue kommentti

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.