Taikinalle riittää pelkkä sekoitus. Lopputulos on mehevän maukas.
Taikinalle riittää pelkkä sekoitus. Lopputulos on mehevän maukas.

Luottokakkutaikina on leipurin pelastus, sillä samalla reseptillä voi tehdä monta erilaista leivonnaista. Helppo taikina syntyy vieläpä sutjakasti ilman sähkövatkainta.

Lupasitko leipoa kakun ja tarvitset varman vakioreseptin?

Tämä luottotaikina on pelastanut minut monta kertaa. Se on niin yksinkertainen, että sen voi tehdä vaikka mökillä vaatimattomassa keittiössä. Ja niin monikäyttöinen, että kakku on aina kuin uusi. Parasta kakussa on kuitenkin maku ja hurmaavan mehevä rakenne.

Simppeli sekoitettava taikina on täydellinen pohja luottokakulle. Taikina valmistuu ilman vempaimia, ei petä eikä lässähdä.

Kuulostaako nerokkaalta? Testaamaan vain!

Luottokakun perusohje

8–10 annosta

valmistuaika 15 min + paisto 35 min

150 g voita

2 dl maustamatonta jogurttia

2 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

Kakkuvuokaan

voita

korppujauhoja

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Sulata voi mikrossa tai pienessä kattilassa hellalla. Sekoita leivontakulhossa jogurtti ja voisula. Lisää munat ja sekoita voimakkaasti puuharukalla tai pyörövispilällä.

2. Lisää kaikki kuivat aineet niin, että kohotusaineet menevät hyvin sekaisin. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 35 minuuttia.

Kakkuversio 1: Banaanileipä

8–10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 40 min

3 banaania

1 dl pähkinöitä

50 g tummaa suklaata

1 annos taikinaa

2 tl kardemummaa

Vuokaan

voita

korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori banaanit. Pilko niistä kaksi kulhoon ja murskaa haarukalla. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeasti veitsellä.

2. Valmista taikina perusohjeen mukaan.

3. Sekoita taikinan joukkoon banaanimurska, suklaa ja pähkinät sekä kardemumma.

4. Voitele leipävuoka ja jauhota se korppujauholla. Kaada taikina vuokaan. Puolita viimeinen banaani pituussuunnassa ja aseta kakun päälle. Paista 40 minuuttia.

 


Pähkinät ja suklaahiput tekevät banaanileivästä erityisen ihanan.

 

Kakkuversio 2: Marjamurupiirakka

8–10 annosta

valmistusaika 20 min + 30 min paisto

1 annos taikinaa

1 ½ dl pakastemarjoja (esimerkiksi mustikoita, vadelmia ja puolukoita)

50 g voita

75 g (½ pötköä) mantelimassaa

2 ½ dl mantelilastuja

1 dl pieniä vaahtokarkkeja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Valmista taikina perusohjeen mukaan. Laita leivinpaperi vuokaan, joka on kooltaan 20 cm x 30 cm. Levitä taikina vuokaan nuolijan avulla. Ripottele päälle marjat. Nosta piirakka uuniin ja paista 20 minuuttia.

2. Tee sillä välin mantelimuruseos. Kuutioi voi ja mantelimassa pieniksi. Mittaa kulhoon mantelilastut ja lisää voi sekä mantelimassa. Nypi sormilla murumaiseksi. Lisää lopuksi vaahtokarkit.

3. Nosta piirakka uunista. Levitä muruseos piirakan päälle ja jatka paistamista vielä kymmenen minuuttia.

Vinkki! Etsi pieniä vaahtokarkkeja leivontaosastolta tai karkkihyllystä. Jos pieniä ei löydy, leikkaa isoja vaahtokarkkeja neljään osaan.

 


Mantelimassaan massaan sekoitettu crumble on yhdistelmä toscaa ja murupiirakkaa.

 

Kakkuversio 3: Päärynä-kinuskikakku

8–10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 45 min

2 päärynää

2 oksaa rosmariinia

1 annos taikinaa

1 tlk (2 dl) kinuskikastiketta

½ pss mikropopcorneja (n. 1 l valmiita popcorneja)

Kuorrute

1 dl kermaa

½ dl tomusokeria

1 rs (200 g) tuorejuustoa

Vuokaan

voita

korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese päärynät ja poista niistä kanta. Raasta päärynät karkeaksi raasteeksi ja poimi siemenet pois. Nypi rosmariinin lehdet irti rangoista ja hienonna ne pieniksi.

2. Valmista taikina perusohjeen mukaan.

3. Sekoita päärynäraaste ja yrttisilppu taikinaan. Voitele vuoka ja jauhota korppujauholla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa 45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, suojaa se foliolla.

4. Nosta kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Tee kuorrute. Vatkaa kerma kuohkeaksi. Lisää tomusokeri. Vatkaa joukkoon tuorejuusto.

5. Leikkaa kakku kahdeksi kerrokseksi. Nosta alempi pohja tarjoilulautaselle. Aloita kakun täyttäminen levittämällä kinuskia kakkupohjalle. Levitä puolet kuorrutteesta kinuskin päälle. Nosta toinen kakkupohja edellisen päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle.

6. Valmista popcornit. Kaada noin puolet kulhoon. Sekoita joukkoon kinuskikastiketta niin, että kaikki popparit ovat juuri ja juuri tahmeita. Nostele popcornit kasana kakun päälle.

 


Näyttävä lopputulos ei aina vaadi vaivaa! Popcorn-koristelu onnistuu onnettomaltakin kotikondiittorilta.

Kokeile myös näitä

Porkkanakakku: Sekoita taikinan joukkoon 2 dl raastettua porkkanaa ja 2 tl jauhettua inkivääriä.

Maustekakku: Lisää taikinaan 2 tl kanelia, 1 tl kardemummaa ja 2 tl jauhettua inkivääriä. Raasta mukaan appelsiinin kuori.

Ananaskakku: Lisää kakkuvuoan pohjalle voinokareita, fariinisokeria, pistaasipähkinöitä ja ananasrenkaita. Näin luottokakusta syntyy perinteinen keikauskakku.

Pirkko Hong Kong

Yksi taikina, kuusi kakkua – tämä luottoresepti kannattaa panna talteen

Hei! Kiitos tästä yksinkertaisesta ja toimivasta ohjeesta. Piti löytää sellainen missä ei tarvitse sähkövatkainta. Huomenna tulossa vieraita. Tein jo koepaistoksena muutaman muffinsin. Lisäsin pähkinä/hedelmäpaloja ja sitruunan raastittua kuorta. Aivan taivaallinen maku. Onnistui hyvin. Ja huomenna yllätän ystävät sillä, että leivon itse. Saavat ihan tuoretta. valmis taikina odottaa jääkaapissa. Siis kiitos hyvästä ja maukkaasta ohjeesta, jota voi muuttaa joka kerta vähän erilaiseksi. Terveisin...
Lue kommentti
Niina

Yksi taikina, kuusi kakkua – tämä luottoresepti kannattaa panna talteen

Jos tosiaan haluaa leipoa vaatimattomissa olosuhteissa, niin tämä resepti on paljon parempi. 4 kpl. kananmunia, 1,5 dl. sokeria, 1 dl. kaakaojauhe (45ml), 0,8 dl. vehnäjauhoja (n.55ml), 0,4 dl. perunajauhoja (30ml), 1 tl. leivinjauhetta (5ml). Kaakaon ja perunajauhon voi huoletta jättää pois, jos niitä ei ole. Ja jos ei halua hifistellä niin munia, sokeria ja jauhoja kaikkia saman verran. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit vaaleaksi kuohkeasi vaahdoksi. Sekoita keskenään kaakaojauhe,...
Lue kommentti

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?