Sitruunapannukakkuja, paahdettua mysliä, vuohenjuusto-omelettia, mansikka-tuorejuustopaahtoleipää. Näillä eväilllä käynnistyy juhlava kesäaamu.

Aamiaiskuohuviini

Valmistusaika: 2 minuuttia

puolikuivaa kylmää kuohuviiniä
kahvia

Kaada kuohuviinilasillisen pohjalle noin 1 rkl kahvia ja kuohuviini päälle. Tarjoile heti.

Paahdettu mysli

7 dl mysliä
Valmistusaika: 45 minuuttia

100 g voita tai margariinia
1 dl hunajaa
250 g kauraryynejä
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl kuorittuja manteleita
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, omena, banaani)

Kuumenna uuni 170 asteeseen.

Kuumenna kattilassa voi ja hunaja ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon kaikki ainekset kuivattuja hedelmiä lukuunottamatta.

Kaada voi-hunajaseos kuiva-aineseokseen ja sekoita hyvin. Levitä ainekset uunikestävään laakeaan astiaan ja paahda uunissa noin 20–25 minuuttia. Sekoita välillä, ettei seos tartu astian pohjaan.

Anna seoksen jäähtyä ja lisää kuivatut hedelmät. Tarjoile jogurtin kanssa.

Sitruunaiset pannukakut

2 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1,5 dl  vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl sokeria
2 kananmunaa
1/2 prk kermaviiliä
1,5 dl maitoa
voita tai margariinia paistamiseen
tarjoiluun:
marjoja ja hunajaa

Sekoita jauhot, leivinjauhe, raastettu sitruunan raastettu kuori ja sokeri kulhossa.

Erottele kananmunista keltuainen ja valkuainen. Riko keltuaisten rakenne haarukalla. Sekoita keltuaiset, kermaviili, sitruunan mehu ja maito jauhojen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Vaahdota valkuaiset kovaksi, eli kunnes vaahtoa nostellessa se muodostaa teräviä huippuja. Nostele vaahto varovasti taikinan joukkoon.

Kuumenna pannu ja paista pieniä pannukakkuja kuumassa rasvassa miedolla lämmöllä molemmilta puolilta noin 1–2 minuuttia. Käännä pannukakku, kun pinnalle alkaa muodostua kuplia. Tarjoile marjojen ja hunajan kanssa.

Vuohenjuusto-omeletti

1 annos
Valmistusaika: 15–20 minuuttia

2 kananmunaa
1 rkl vettä
1 tl voita tai margariinia
100 g pehmeää vuohenjuustoa
kourallinen tuoreita yrttejä
ripaus merisuolaa
mustapippurirouhetta

Riko kananmunien rakenne rikki haarukalla ja sekoita joukkoon vesi.

Kuumenna teflonpintainen pannu ja sulata siinä hieman voita. Kaada kananmunaseos pannulle ja anna paistua tasaisesti. Omelettia ei tarvitse kääntää.

Lisää päälle vuohenjuusto ja silputut yrtit keskelle pitkittäin. Lisää suola ja pippuri. Käännä sivut täytteen päälle ja liu’uta omeletti suoraan lautaselle. Tarjoile hyvä rapean leivän kanssa.

Paahtoleivät tuorejuustolla ja mansikoilla

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

 2–4 jyväistä ruisleipää
50 g maustamatonta tuorejuustoa
mansikoita, tuoreita tai pakaste
tuoretta sitruunamelissaa

Voitele paahdetut leivät tuorejuustolla ja leikkaa päälle mansikoita. Koristele sitruunamelissalla.

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.