Soppa365
Leipää ei tarvitse leikata: jokainen voi nyhtää puustinsa irti itse. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen</span>
Leipää ei tarvitse leikata: jokainen voi nyhtää puustinsa irti itse. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tästä leivästä ei puutu makua: valkosipuli, parmesan-juusto ja lehtipersilja maustavat muhkean nyhtöleivän.

Nyhtöleipä sopii sille, joka rakastaa leipomista ja valkosipulia. Leipätaikina kaulitaan korvapuustimaiseen tyyliin levyksi. Sen jälkeen voi, parmesan-juusto, lehtipersilja ja valkosipuli levitetään taikinalle. Taikina kääritään ja leikataan, edelleen ihan kuin korvapuustit! Puustit kuitenkin ladotaan leipävuokaan, jolloin leipä paistuu ihanan meheväksi isoksi leiväksi.

Jos haluat tehdä suolaisia korvapuusteja eli kierresämpylöitä, sekin onnistuu! Vähennä kuitenkin paistoaikaa rutkasti. Voit nostaa yksittäisille kierteille lämpötilan 200 asteeseen ja paistaa puusteja noin 15-20 minuuttia koosta riippuen.

Valkosipulinyhtöleipä

1 leipä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

valmistusaika 1 t + kohotukset 45 + 30 min

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2½ dl maitoa

25 g hiivaa

1 kananmuna

1 tl suolaa

ripaus sokeria

n. 4 dl vehnäjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja

50 g pehmeää voita

Täyte

150 g pehmeää voita

4 valkosipulinkynttä

1 ruukku lehtipersiljaa

1 dl parmesaania raasteena

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita kananmuna, suola ja sokeri joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Lisää voi alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Laita täytteen voi kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja. Raasta parmesaani. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi.
  3. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja levitä täyte levylle. Pyöritä tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rulla korvapuustien tapaan noin 2–3 cm:n paloiksi. Lado puustit vieriviereen suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla ½ tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kypsennä leipää uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

Resepti: Raisa Laine, Glorian ruoka ja viini

Sisältö jatkuu mainoksen alla