Soppa365
Sitruunarisotto on ihanimmillaan juuri valmistettuna, kun riisit eivät ole ehtineet imaista lientä lautaselta. Kuva: Emilia Kolari
Sitruunarisotto on ihanimmillaan juuri valmistettuna, kun riisit eivät ole ehtineet imaista lientä lautaselta. Kuva: Emilia Kolari

Yksinkertaista ja hyvää. Jos et keksi mitä keväistä kokkaisit, tee kostean herkullinen sitruunarisotto. Viinin ja parmesaanin saat unohtaa.

Risoton kermainen rakenne on peräisin pehmeästä vuohenjuustosta, joka korvaa voin ja parmesaanin. Sen tehtävänä on vain pehmentää sitruunan puraisua, ei maistua itsessään. Sitruunan määrässä ei sen sijaan kannata säästellä.

Ihanuuden ydin on sama kuin klassisessa italialaisessa risotossa. Risoton tulee olla kuumaa ja valuvaa, riisit irtonaisina mutta kuitenkin osana samaa sakean liemevää kokonaisuutta. Parasta on, kun risotossa on vielä hieman purutuntumaa jäljellä. Ei niin, että riisi tuntuu raa’alta vaan niin, ettei kukaan voi sekoittaa tätä ruokalajia riisipuuroon.

Ei ole hetkeä, johon kostean kermainen risotto ei sopisi. Arki-iltana se toimii sellaisenaan. Italialaistyyliin risotto sopii tarjottavaksi vatsantäytteenä ennen pääruokaa, suomalaisittain se on taas mainio lisuke vaikka paistetulle kalalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaimmillaan risotto on syvältä lautaselta hitaasti haarukoituna. Mieluiten kuitenkin höyryävän kuumana, ennen kuin riisi on ehtinyt imaista liemet lautaselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitruuna-vuohenjuustorisotto

24 annosta

25 minuuttia

2–3 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

½ dl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)

6-7 dl vettä kiehautettuna

1 rkl (luomu)kasvisfondia

½–¾ dl (luomu)sitruunan mehua

½ dl tuoretta timjamia hienonnettuna

1 rkl hunajaa

2 tl (luomu)sitruunan kuorta raastettuna

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 rs (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne oliiviöljyssä paistokasarissa. Lisää riisi ja jatka kuullottamista muutama minuutti, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  2. Lisää joukkoon fondi ja kiehautettua vettä desi kerrallaan sitä mukaa, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Tarkista käyttämäsi riisin kypsennysaika pakkauksesta. Jatka kypsentämistä keskilämmöllä 12–18 minuuttia vettä samalla tavoin lisäten, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on vielä purutuntumaa jäljellä. Tarvitsemasi veden määrä riippuu siitä, kuinka laakeaa pannua käytät ja kuinka voimakkaasti risotto porisee, mikä vaikuttaa nesteen haihtumiseen.
  3. Lisää kypsentämisen aikana joukkoon timjami, hunaja, sitruunankuoriraaste, suola ja mustapippuri. Kaada lopuksi joukkoon sitruunamehu, lusikoi päälle pehmeä vuohenjuusto ja pyöräytä sekaisin.
  4. Tarkista maku ja riisin kypsyys. Tarjoa mieluiten heti, sillä riisi imaisee liemen nopeasti. Jos risotto joutuu odottamaan, lisää tilkka kiehautettua vettä, jotta saat risottoon hyvän kostean rakenteen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla