Kuvat
Sami Repo
Soppa365
Mustikkapiirakassa lumoavat murea pohja ja mehevä täyte.
Mustikkapiirakassa lumoavat murea pohja ja mehevä täyte.

Mustikkapiirakkapäivää vietetään 6. elokuuta. Näillä vinkeillä saat mustikkapiirakastasi murean ja muhkean!

 1. Bongaa oma mustikkapaikkasi.
  Mustikoiden löytäminen on tänä vuonna hankalaa. Marjaonni kohtaa parhaiten sitä, jonka lähimaastossa on kosteahkoja mättäitä. Jos aika tai kärsivällisyys ei riitä mustikoiden etsintään, hanki piirakkamustikat torilta tai kaupan pakastealtaasta.
   
 2. Käytä mustikoita riittävästi, mutta älä liikaa.
  Varsinkin murotaikinapohjaisen mustikkapiirakan ihanuus perustuu murean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmään. Liian vähäisellä mustikkasaaliilla lopputulos jää kuivaksi. Liioittelemalla saa puolestaan aikaiseksi mustikkajärven. Vuoalliseen sopiva määrä mustikoita on 200–300 grammaa eli noin 4–6 desiä. Pakastemustikoista irtoaa runsaammin nestettä kuin tuoreista, joten niiden joukkoon kannattaa sekoittaa 2 rkl perunajauhoja, jotta mustikoiden kosteus ei imeydy pohjataikinaan. Lisää pakastemustikoista valmistettavaan täytteeseen myös reilummin sokeria, sillä pakastettaessa mustikat menettävät osan makeudestaan.
   
 3. Unohda vuoan voitelu.
  Rasvaisen murotaikinan kanssa voi unohtaa vuoan voitelun. Varsinkin valmistaikinaan leivottu piirakka irtoaa vuoasta mainiosti. Pohjataikina ei myöskään valahda rasvaamattoman vuoan reunoilta paistettaessa yhtä helposti.
   
 4. Kylmät ainekset <3 kuuma uuni.
  Jos teet murotaikinan nyppimällä ainekset sormin, anna taikinan viilentyä jääkaapissa ennen paistamista, niin lopputuloksesta tulee murea. Taikinan voi siirtää jääkaappiin myös valmiiksi vuokaan taputeltuna, jolloin se on heti viilennyttyään uunivalmis. Hyvä lämpötila piirakan paistamiseen on 200 astetta, jossa taikina alkaa kypsyä saman tien.
   
 5. Paista uunin alaosassa.
  Joissain ohjeissa piirakkapohja kehotetaan esipaistamaan ennen mustikoiden lisäämistä. Jos täytettä on kohtuullisesti, piirakka onnistuu ilman esipaistoakin. Paista kuitenkin piirakka aina lähellä uunin alavastuksia. Usein optimaalisin taso piirakan paistamiseen on uunin toiseksi alin: siinä pohja kypsyy rapeaksi mutta uunin ylävastusten lämpö ulottuu paahtamaan piirakkaa myös päältä päin.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla