Dolman täyte sopii myös paprikan ja sipulin sisälle.
Dolman täyte sopii myös paprikan ja sipulin sisälle.

Moni suomalainen on maistanut säilykedolmaa eli viinilehtikääryleitä. Mutta ei niiden tekeminen itsekään ole vaikeaa!

Kokiksi opiskeleva, Irakissa syntynyt Juliana Antolainen rakastaa dolmia eli viininlehtikääryleitä.

– Irakissa me ostimme viininlehdet aina torilta. Niitä oli tarjolla pieniä ja suuria, eivätkä ne olleet tällaisia rikkinäisiä kuin lasipurkeissa Suomeen tuodut. Mutta Lähi-idässä taitaa nyt olla sellaisia ongelmia, että myyntiin laitetaan ihan kaikki lehdet.

Julianan perhe muutti Suomeen 22 vuotta sitten. Ruoka on Julianalle intohimo, ja hän opiskeleekin ammattioppilaitoksessa kokiksi.

– Luulen, että viininlehtikääryle oli ensimmäinen ruoka, jota vauvana sain maistaa. Rakastan niitä. Meillä irakilaisilla on tapana tehdä näitä kaikkiin juhliin. Pääsiäisenä kristityt perheet tekevät dolmaa suuriin kulhoihin, jotka otamme mukaamme kirkkoon. Jumalanpalveluksen jälkeen jaamme kääryleitä leipäpalan kera ohikulkijoille. Sitä seuraa aina siunauksia: ”Toteutukoot kaikki toiveesi”, ihmiset hokevat. Sukulaiseni jatkavat tapaa Suomessakin, tulkaa vaikka ensi pääsiäisenä Uspenskin katedraalille maistamaan!

Juliana on naimisissa suomalaisen miehen kanssa, ja perheeseen kuuluu myös nelivuotias poika.

– Kotona kokkaan kaikkea sushista lihapatoihin, mutta aina kun kaipaan juhlaruokaa, teen dolmaa.

Dolma eli viininlehtikääryleet

noin 50 kääröä

valmistusaika 45 min + höyrytys 1 t

1 prk viininlehtiä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 iso vihreä paprika

½ ruukkua persiljaa

500 g basmatiriisiä

1 prk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

2 tl kuivattua tilliä tai 2 rkl tillisilppua

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

½ tl curryjauhetta

2 rkl taatelisiirappia tai muuta siirappia

2 rkl rypsiöljyä

1. Ota viininlehdet varovasti purkista yhdessä kasassa. Irrottele ne toisistaan juoksevan veden alla. Nostele lävikköön odottamaan.

2. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna ne. Hienonna myös paprika ja persilja.

3. Sekoita kulhossa kaikki ainekset paitsi viininlehdet.

4. Levitä yksi viininlehti kerrallaan leikkuulaudalle. Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle. Käännä lehden sivut keskelle ja rullaa pieneksi pötköksi. Kokoa kääröt tiiviisti kattilaan. Täytä kattila vedellä niin, että rullat peittyvät kunnolla. Vesi saa kohota pari senttiä kääryleiden yli. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes dolmat ovat kypsiä, vähintään 1 tunti. Mitä kauemmin kääryleet hautuvat, sitä paremmalta ne maistuvat.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?