Paras mökkiruoka hoituu helposti ja vikkelästi, yhdellä ostosreissulla. Näillä ohjeilla viikonloppuun mahtuu lepoakin. Mukana ostoslista!

Viikonlopun mökkisapuskat

Perjantai-ilta

  • Kanasalaatti

Lauantai

  • Lounas: Pastapannu
  • Saunan jälkeen: Grillimakkarat ja perunasalaatti
  • Yöruoka: Leikkelelautanen

Sunnuntai

  • Aamiainen: Sunnuntain aamiaisletut
  • Lounas: Pihvi ja kvinoasalaatti

Perjantai-illan kanasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 punasipuli
250 g (kirsikka)tomaatteja
1 pkt (380/230 g) käyttövalmiita linssejä
1 pussi (150 g) salaattisekoitusta
1 grillattu broileri

Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl viinietikkaa
suolaa ja pippuria

Kuori ja viipaloi sipuli ohuesti. Halkaise tomaatit. Huuhdo ja valuta linssit. Revi tai viipaloi broileri annospaloiksi. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja ripottele kastike salaatille.

Vinkki! Voit käyttää salaatissa broilerin sijaan purkkitonnikalaa. Kasvissyöjien versio syntyy, kun vaihdat broilerin halloumi-juustoon.

Pastapannu

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1/2 dl pinjansiemeniä
1 kesäkurpitsa
1 paprika
1 valkosipulinkynsi
1/2 ruukkua basilikaa
500 g täytettyä tortellini-pastaa (esimerkiksi juusto-pinaatti)
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 dl juustoraastetta (esimerkiksi parmesaania)

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika sentin kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja basilika.

Keitä tortellini-pastat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä kesäkurpitsaa, paprikaa ja valkosipulia keskilämmöllä 5 minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Lisää kypsä valutettu pasta pannulle. Ripottele päälle pinjansiemenet ja basilikaa. Tarjoa juustoraasteen kanssa.

Grillimakkarat ja perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

700 g uusia perunoita
10 retiisiä
1 ruukku tilliä
2 sipulin varret
1/2 rkl viinietikkaa
1 rkl öljyä
4 grillimakkaraa
kastike:
3 rkl sinappia
1 1/2 dl ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi. Viipaloi retiisit. Hienonna tilli ja sipulinvarret. Lohko kypsät perunat. Sekoita etikka ja öljy perunoihin. Lisää retiisit, tilli ja sipulinvarret.

Sekoita sinappi ranskankermaan. Mausta kerma suolalla ja
pippurilla. Grillaa makkarat. Tarjoa ne perunasalaatin ja sinappikastikkeen kanssa.

Leikkelelautanen

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

200 g kotijuustoa
200 g ylikypsää kinkkua tai
saunapalvia
200 g salamia tai meetvurstia
100 g kylmäsavuporoa tai
savulammasta
1/2 l mansikoita
20 kpl oliiveja
10 kpl jättikapriksia

Leikkaa juusto paloiksi (2 cm). Nosta juustot leikkeleiden,
mansikoiden ja oliivien kanssa tarjoiluvadille. Koristele annos
kapriksilla. Leikkaa lisukkeeksi leipää. Tarjoa juomana olutta.

Sunnuntain aamiaisletut

4–6 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 pussi lettujauheseosta (Sunnuntai tai Myllyn Paras)
paistamiseen voita tai margariinia
lisäksi vaaleaa siirappia tai pähkinälevitettä

Mustikkatäyte:
2 dl mustikoita
1 tl vaniljasokeria

Omenatäyte:
2 omenaa ohuina viipaleina
1 tl kanelia

Banaanitäyte:
1 banaani viipaleina
1 tl kanelia

Valmista lettutaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää taikinaan joku vaihtoehtoisista täytteistä. Paista letut voissa tai margariinissa. Katso että jokaiseen lettuun tulee myös hedelmäpaloja tai marjoja.

Tarjoa mustikka- ja omenaletut vaalean siirapin kanssa. Banaanilettujen kanssa maistuu myös pähkinälevite.

Pihvi ja kvinoasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl kvinoaa
2 nektariinia
500 g naudan ulkofileetä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 pussi (150 g ) salaattisekoitusta

Kastike:
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punasipuli
2 tomaattia
1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl viinietikkaa
1/2 dl hienonnettua, tuoretta
basilikaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Silppua basilika. Leikkaa myös sipuli ja tomaatit hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki yhteen veden, öljyn, etikan ja mausteiden kanssa ja siirrä kastike kylmään tekeytymään.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise nektariinit, poista kivet ja leikkaa hedelmät lohkoiksi.

Öljyä liha ja paista se pannulla tai grillissä haluamaasi kypsyyteen (sisältä raaka liha on pehmeää, kypsä napakan kiinteää). Kääri liha folioon viideksi minuutiksi. Leikkaa levännyt liha puolen sentin viipaleiksi. Ripottele suola ja pippuri lihaviipaleille.

Sekoita kvinoa, nektariinilohkot ja salaattisekoitus yhteen. Tarjoa liha kvinoan ja kastikkeen kanssa.

Viikonlopun ostoslista

  • punasipulinippu varsineen
  • 400 g tomaatteja
  • 2 pussia (á 150 g) salaattisekoitusta
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 paprika
  • 1 valkosipuli
  • 700 g uusia perunoita
  • 10 retiisiä
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1/2 l mansikoita
  • 2 dl mustikoita tai omenaa tai banaani
  • 2 nektariinia
  • 1 grillattu broileri
  • 4 grillimakkaraa
  • 500 g naudan ulkofileetä
  • 200 g ylikypsää kinkkua tai saunapalvia
  • 200 g salamia tai meetvurstia
  • 100 g kylmäsavuporoa tai savulammasta
  • purkki jättikapriksia
  • purkki oliiveja
  • 500 g täytettyä tortellini-pastaa (esimerkiksi juusto-pinaatti)
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1 dl juustoraastetta (esimerkiksi parmesaania)
  • 200 g kotijuustoa
  • 1 pussi lettujauheseosta (Sunnuntai tai Myllyn Paras)
  • 1 pkt (380/230 g) käyttövalmiita linssejä
  • 1/2 dl pinjansiemeniä
  • 2 dl kvinoaa (tai kuskusia)
  • leipää
  • (pähkinälevitettä)

Kaapissa jo valmiina:

  • oliiviöljyä, viinietikkaa, sinappia, oliiveja, siirappia
  • mausteita: suolaa, mustapippuria, kanelia, vaniljasokeria

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?