ET
Valmiit pikaraviolit ovat kiireisen kokin pelastus. Kuvat: Tuomas Kolehmainen
Valmiit pikaraviolit ovat kiireisen kokin pelastus. Kuvat: Tuomas Kolehmainen

Budjetti pysyy kurissa, kun valmistat ruuat itse sesongin raaka-aineista. Nämä viikon annokset kahdelle maksavat yhteensä 36,50 euroa.

MAANANTAI

Pinaattiletut ja puolukkasurvos: 2,50 €

8 isoa lettua

Superletut tehdään speltistä ja pinaatista.
Superletut tehdään speltistä ja pinaatista.
  • 1 ps (200 g) lehtipinaattia
  • 4 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 2½ dl spelttijauhoja
  • ¾ tl suolaa
  • voita paistamiseen

Lisäksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 2 dl puolukoita
  • 1 rkl sokeria
  1. Sulata ja valuta lehtipinaatti.
  2. Lisää maidon joukkoon munat, jauhot ja suola sekä pinaatti. Anna taikinan turvota vähintään 20 minuuttia.
  3. Paista taikinasta isoja tai pieniä lettuja.
  4. Survo puolukat kevyesti ja lisää joukkoon sokeri. Tarjoa puolukkasurvosta lettujen kanssa.

TIISTAI

Chorizokastike: 4 €

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 chorizomakkaraa
  • ½ rkl öljyä
  • ½ tl paprikajauhetta
  • 1 prk (400 g) yrttitomaattimurskaa
  • ½ tl suolaa

Lisäksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • 200 g tagliatellea
  1. Laita pastavesi kiehumaan.
  2. Kuori ja lohko sipuli ja hienonna valkosipuli. Paloittele makkara.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Lisää joukkoon paprikajauhe, sipulit ja makkarapalat. Jatka paistamista 5 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja suola. Hauduta makuja 10 minuuttia.
  4. Keitä sillä välin pasta kypsäksi. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon.

KESKIVIIKKO

Papu-pekonitortilla: 7 €

4 tortillaa

  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ paprika
  • 140 g pekonikuutioita
  • 1 prk (285 g) valkoisia papuja
  • ½ punasipuli
  • ½ ps jääsalaattia

Kastike

  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • ripaus chilijauhetta
  1. Pilko valkosipuli ja paprika. Ruskista pekonikuutiot paistinpannulla. Lisää joukkoon valkosipuli ja valutetut pavut. Paista seosta 5 minuuttia.
  2. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Revi salaatti.
  3. Sekoita kastikeainekset.
  4. Kuumenna tortillat yksitellen toisella paistinpannulla.
  5. Kasaa tortillojen päälle salaattia, papu-pekoniseosta ja punasipulia. Tarjoa kastikkeen kanssa.

TORSTAI

Silakkapihvit: 7 €

  • 12 silakkafileetä
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria myllystä
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ sitruunan kuori
  • 1 dl silputtua tilliä
  • voita paistamiseen
  1. Levitä silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Rouhi kalojen pintaan pippuria ja ripottele suolaa.
  2. Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Lisää joukkoon sitruunamehua ja pestyn sitruunan raastettua kuorta. Levitä täytettä 6 silakkafileelle.
  3. Silppua tilli ja lisää täytteen päälle. Nosta toinen silakkafilee kanneksi. Paista pihvit kypsiksi pannulla voissa.

Peruna-pinaattimuusi: 2 €

  • 600 g jauhoista perunaa
  • 2 kuutiota pakastepinaattia
  • 1 dl kuumaa maitoa
  • 1 dl keitinlientä
  • 1 rkl voita
  • ¾ tl suolaa
  1. Kuori ja lohko perunat. Keitä perunat kypsiksi vähässä vedessä. Ota desi keitinlientä talteen.
  2. Valuta ja soseuta perunat. Lisää joukkoon pinaatti, keitinliemi ja kuuma maito. Sekoita sose tasaiseksi. Viimeistele maku voilla ja suolalla.


PERJANTAI

Raviolikeitto: 4,50 €

  • 1 sipuli
  • 1 suippopaprika
  • ½ rkl öljyä
  • ¾ tl paprikajauhetta
  • 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 pkt (250 g) ravioleja
  • lehtipersiljaa
  1. Silppua sipuli ja paprika. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää paprikajauhe ja kasvikset. Kuullota 3 minuuttia.
  2. Lisää neste ja kasvisliemikuutio sekä tomaattisose, etikka ja suola. Hauduta 7 minuuttia.
  3. Nostele joukkoon raviolit ja kypsennä 2 minuuttia. Viimeistele keitto silputulla persiljalla.

LAUANTAI

Lämpimät voileivät: 4,50 €

  • 4 reilua maalaisleipäviipaletta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tomaattia
  • 150 g ranskankermaa
  • 2 keltuaista
  • 100 g mozzarellaraastetta
  • 1/2 tl sinappijauhetta tai 1 rkl sinappia
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • ½ tl suolaa
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Sipaise leipäviipaleiden pinta oliiviöljyllä ja hiero kuoritulla valkosipulinkynnellä.
  3. Viipaloi tomaatit. Lisää ranskankerman joukkoon keltuaiset, juustoraaste, sinappijauhe tai sinappi sekä pippuri ja suola.
  4. Lado tomaattiviipaleet leiville ja lusikoi kuorrutetta päälle.
  5. Paista leipiä uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

SUNNUNTAI

Kurkumabroileri: 5 €

  • ½ kg maustamattomia broilerinsiipiä

Mausteseos

  • 1½ tl curryjauhetta
  • 1½ tl kardemummaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl suolaa

Lisäksi

  • 4 perunaa
  • 12 kirsikkatomaattia
  • 1 rkl öljyä
  • ½ limen mehu
  • punasipulia
  • korianteria tai lehtipersiljaa
  1. Sekoita mausteet kulhossa ja kieritä broilerinsiivet mausteseoksessa. Nosta siivet uunivuokaan.
  2. Pese ja kuutioi perunat reiluiksi kuutioiksi. Kaada ne uunivuokaan ja lorauta öljyä päälle. Lisää kirsikkatomaatit.
  3. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia.
  4. Nosta vuoka uunista. Purista päälle limetin mehua. Leikkaa punasipuli ohuiksi puolirenkaiksi ja ripottele ruokaan. Viimeistele korianterilla tai lehtipersiljalla.

 

Kukkaro ja komposti hallintaan

  1. MÄÄRITTELE viikon ruokabudjetti, suunnittele ruuat ja laadi kauppalista. Vaivannäkö auttaa rytmittämään viikkoa. Kaupassa ei tarvitse käydä kuin kerran pari viikossa, ja heräteostokset jäävät vähiin. Ruokalistaa miettiessä kannattaa muistaa lautasmalli. Täytä lautanen edullisilla kasviksilla ja valmista lihaa tai kalaa vain lisukkeeksi.
  2. SESONKI OHJAA VALINTOJA. Syksy on tuoreiden kotimaisten kasvisten aikaa. Tankkaa juureksia, kaaleja, sipuleita ja sieniä. Raasta porkkanoita, punajuuria ja lanttua. Syö marjoja pakasteesta, koska tuoreiden sesonki on jo ohi. Hyödynnä syksyn viimeiset suppilovahverot.
  3. SEURAA HINTOJA. Hyödynnä tarjoukset!Jos pakasteessa on tilaa, osta tarjoustuotteita runsaammin ja pakkaa ne pienempiin annoksiin tulevaa käyttöä varten. Kauppojen omat merkit ovat laadukkaita ja monesti huomattavasti edullisempia kuin vastaavat muut tuotteet.
  4. SINKKUTALOUDESSA ruokaa tulee tehtyä helposti liikaa. Se menee hukkaan, jos ei halua syödä samaa ruokaa montaa kertaa. Hävikkiä syntyy myös, kun pakkauskoot ovat liian isoja ja osa tuotteista pilaantuu. Mielikuvitusta peliin! Edellisen päivän ruuasta voi tehdä seuraavaksi päiväksi jotain uutta. Keitetyt perunat, pasta ja riisi uppoavat salaattiin, puurot leivontaan ja hedelmistä pyöräytät vaikka smoothien. Leipää voi pakastaa. Palvelutiskin valikoi, mista voit ostaa juuri niin pieniä määriä kun tarvitset. Leikkeleitä saa muutaman viipaleen kerrallaan ja kalaa juuri sen verran kuin haluaa.
  5. PARASTA ENNEN -merkintä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Ruokakaupan poistopisteen valikoimasta saatat löytää jopa kypsytettyjä juustoja, jotka vain paranevat ikääntyessään.

MUISTA MYÖS NÄMÄ VINKIT

  1. Sovella ruokaohjeita. Käytä niitä aineksia, joita sinulla jo on.
  2. Vältä heräteostoksia. Älä mene kauppaan nälkäisenä.
  3. Kutsu ystäviä syömään. Isompi ruoka-annos on mukava jakaa, eikä hävikkiä synny.
H

miten silakkapihvien hinnaksi voi tulla 7 euroa? ostin juuri 14 silakkafilettä ja hinta oli1,50 euroa.

aika vähän on proteiinia mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla