Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kuullota laakeassa kasarissa öljyssä silputtu sipuli, murskatut valkosipulin­kynnet ja hienoksi hakattu chili, jonka sisältä olet poistanut siemenet. Lisää broilerinsuikaleet ja kurkuma. Paista, kunnes liha on kypsää ja saanut kaunista paistoväriä.

Lisää vesi, kardemumma, neilikka ja kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen poristen noin seitsemän minuuttia.  Pilko sillä aikaa paprika ja halutessasi suikaloi kaali.Lisää kasvikset kasariin ja kuumenna sekoitellen parin minuutin ajan. Lisää kookosmaito ja yrttisilppu, mausta sitruunanmehulla ja suolalla.

Anna seoksen vielä kiehahtaa. Tarjoa rapean salaatin ja keitetyn basmatiriisin tai orzopastan kanssa.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 35 minuuttia

Resepti

isosta keltasipulista
2
kpl
kookasta valkosipulinkynttä
1
kpl
vihreä chili
1
rkl
öljyä paistamiseen
450
g
maustamattomia broilerin fileesuikaleita
kurkumaa
3
dl
vettä
kardemummaa
ripaus neilikkaa
1
kpl
kanelitanko
1
kpl
vihreä paprika
pienestä kaalista
2
dl
kookosmaitoa
3
dl
tuoreyrttisilppua, jossa korianteria ja minttua
3
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.