Vietnamin tyyliin maustettu jauheliha on tuhti ja maukas täyte lounaspatonkiin.

1. Paista pannulla jauheliha kypsäksi. Lisää sekaan kuorittu ja silputtu salottisipuli, punainen currytahna, valkosipulimurska ja sitruunaruohotahna. Paista kunnes jauhelihaseos on ruskistunut.

2. Lisää sekaan paseerattu tomaatti, kalakastike, sinappi ja ruokosokeri. Anna hautua hiljalleen noin 15 minuuttia.

3. Paloittele patonki neljään osaan ja paahda pituussuunnassa halkaistuja patonki­paloja uunissa parin minuutin ajan. Täytä patongit jauhelihaseoksella.

4. Lisää päälle basilikanoksia sekä kuorittua ja raastettua omenaa sekä pilkottuja jalapenoja. Pakkaa mukaan lounaaksi.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 20 minuuttia

Resepti

400
g
jauhelihaa
öljyä paistamiseen
1 banaanisalottisipuli
punaista currytahnaa
2-3 murskattua valkosipulinkynttä
1
tl
sitruunaruohotahnaa
1
prk
(400 g) paseerattua tomaattia
2
rkl
kalakastiketta
2-3 rkl dijonsinappia
2
tl
ruokoseokeria
maun mukaan suolaa

lisäksi:

1 iso tuore patonki
1 hapan omena
0.5-1 dl jalapenopaloja
thaibasilikan tai mintun lehtiä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.