Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kesärullat tuovat juhlapöytään säväyksen Aasiaa.

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta keitinvesi pois. Pane nuudelit kulhoon ja sekoita heti joukkoon seesamiöljy. Leikkaa nuudelit halutessasi saksilla lyhyemmiksi.

Kuori porkkanat ja avokado, poista kivi. Pese kurkku ja paloittele kasvikset pitkiksi tikuiksi. Hienonna pestyt kevätsipulinvarret ja yrtit tai nypi yrttien lehdet irti varsista. Halkaise ravut pituussuunnassa.

Helpottaaksesi täyttämisvaihetta pane kaikki täytteet omiin kulhoihinsa. Peitä rullaukseen käytettävä leikkuulauta puhtaalla ja kostutetulla keittiöpyyhkeellä ja taita pyyhkeen reunat leikkuulaudan alle.

Täytä halkaisijaltaan riisipaperiarkkia suurempi, laakea astia kiehautetulla, hieman jäähtyneellä vedellä. Upota yksi paperiarkki kerrallaan kuumaan veteen noin 15 sekunnin ajaksi tai kunnes arkki on sopivasti pehmennyt. Riisipaperin kuuluu pehmetä niin, että se on helppo rullata, mutta ei liikaa, jotta se pysyy koossa.

Nosta läpikuultava riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle ja täytä se haluamillasi täytteillä. Käännä riisipaperin sivut ohuesti täytteen päälle ja rullaa sitten tiukaksi nyytiksi. 

Valmista dippikastike. Hienonna kuorittu valkosipuli ja viipaloi chili mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Jos pelkäät liikaa tulisuutta, poista siemenet. Liota sokeri kuumaan veteen. Lisää sekaan limetinmehu, kalakastike, riisiviinietikka, hienonnettu valkosipuli ja viipaloitu chili. Anna maustua hetken ajan huoneenlämmössä ennen tarjoamista kesärullien dippikastikkeena.

Vinkki! Kala-allergiset voivat korvata dippikastikkeeseen käytettävän kalakastikkeen laadukkaalla soijakastikkeella.

Juomasuositus

Vietnamilaisten kesärullien kaverina voit tarjota laadukasta vihreää teetä (esim. matchaa), jasmiiniteetä, vettä tai kylmää ja raikasta kookosvettä. Vappuna seuraksi sopii myös kookosvedestä, rommista ja limestä tehty Cocojito-drinkki mintun kera.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 40 minuuttia

Resepti

100
g
riisivermiselliä (ohutta riisinuudelia)
2
tl
seesamiöljyä
2
kpl
isoa porkkanaa
1
kpl
avokadoa
kurkkua
5
kpl
kevätsipulin vartta
15
kpl
kypsiä, kuorittuja jättikatkarapuja
50
g
ituja (esim. sinimailasta)
2
dl
tuoreita yrttejä (esim. korianteria, minttua ja thaibasilikaa)
10
kpl
riisipaperiarkkeja

Dippikastike

1
kpl
valkosipulinkynttä
1
kpl
punaista chiliä
2
rkl
(raakaruoko)sokeria
1
dl
kiehuvaa vettä
4
rkl
riisiviinietikkaa
aasialaista kalakastiketta
2
kpl
limetin puristettu mehu

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?