Kyllä sitä sitten syksyllä ehtii keitellä sisällä ihan riittävästi.

Bratwursti-pastasalaatti

4 hengelle

Valmistusaika: 20 minuuttia

2 pkt (à 250 g) tuoretortelliineja tai ravioleja

1 pieni prk kapriksia

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

3/4 dl öljyä aurinkotomaattipurkista

1 dl grillattuja paprikoita tai muita säilykekasviksia

1–2 dl oliiveja

1/2 tl rouhittua mustapippuria

8 bratwurstia tai tuoremakkaraa

(tuoretta basilikaa tai rucolaa)

Keitä raviolit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois ja lisää joukkoon kaprikset, tomaatit, öljy, paprikat ja oliivit. Rouhi joukkoon mustapippuria. Lisää halutessasi basilikanlehdet. Grillaa makkarat, ja tarjoile ne pastasalaatin kanssa. Salaatin voi tarjoilla joko haaleana tai kylmänä. Voit halutessasi viipaloida makkarat.

 

Lohitortilla

4 hengelle

Valmistusaika: 15 + 10 minuuttia

n. 500 g ruodotonta lohifileetä, fileen paksummasta päästä

2 rkl rypsiöljyä

1–3 rkl taco- tai muuta meksikolaista mausteseosta

8 tortillalättyä

1 prk guacamolea

1 prk ranskankermaa

(1 prk tomaattisalsaa)

muutama salaatinlehti

Sivele lohelle öljyä ja ripottele päälle mausteseosta. Paista lohta grillin tasaisella paisto-osalla tai foliovuoassa ensin nahkapuoli alaspäin noin 5 minuuttia. Käännä lohi varovasti ja jatka paistamista noin 5 minuuttia (lisää paistoaikaa, jos pidät täysin kypsästä lohesta).  Lämmitä tortillat grillissä. Lado lätyille guacamolea, ranskankermaa ja halutessasi tomaattisalsaa. Lisää lohta ja salaattia. Tarjoile heti.

 

Kanasalaatti New Yorkin tyyliin

4 hengelle

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 marinoitua minuuttikanapihviä

1 pkt (terttu) kirsikkatomaatteja

suolaa, rouhittua mustapippuria

n. 1 l (rucola)salaattia

4 rkl valmista salaattikastiketta

2 dl parmesaani- tai muita juustolastuja

Laita broilerit ja tomaatit grilliin. Paista broileri molemmilta puolilta kypsäksi, noin 5 minuuttia. Laita kypsät pihvit ja tomaatit lautasille. Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele pesty salaatti päälle. Valuta salaattikastike ja viimeistele juustolastuilla. Vinkki: Voit korvata valmiina lastuina myytävät parmesaanit esimerkiksi Valion Salaneuvos-juustokuutioilla.

 

Katkarapuja, maissia ja punapestoa

4 hengelle

Valmistusaika: 15 minuuttia

24 kuorellista katkarapua

4 esikeitettyä maissintähkää

4 rkl voita

suolaa, rouhittua mustapippuria

1 prk chilillä maustettua punapestoa (esim. Scala)

Tikuta katkaravut halutessasi varrastikkuihin, niin niitä on helpompi käsitellä grillattaessa. Grillaa maisseja noin 5 minuuttia tai kunnes ne lämpenevät ja saavat väriä. Grillaa katkarapuja noin minuutti molemmilta puolilta. Sivele kuumat maissintähkät voilla. Rouhi päälle halutessasi suolaa ja mustapippuria. Tarjoile sellaisenaan punapeston kanssa tai tee lisäksi vihreää salaattia.

 

Possunoisetit leivällä

4-5 hengelle

Valmistusaika: 15 + 15 minuuttia

1 possun sisäfilee

4 rkl bbq-kastiketta

4 viipaletta maalaisleipää

4 dl valmista perunasalaattia

2 tl raastettua sitruunankuorta

1 dl hienonnettuja, tuoreita yrttejä, esim. ruohosipulia

Poista possunfileestä kalvot ja leikkaa filee 12 palaan. Sivele palat bbq-kastikkeella. Tikuta palat varrastikkuihin. Grillaa keskilämmöllä, välillä käännellen noin 15 minuuttia. Tarkista veitsellä, että lihat ovat kypsiä ennen kuin otat ne pois grillistä. Grillaa leipiin kaunis pinta. Voit halutessasi valuttaa leiville hieman öljyä. Mausta perunasalaatti raastetulla sitruunankuorella ja yrteillä. Lusikoi salaatti leiville. Nosta päälle possufileet. Viimeistele halutessasi salaatinlehdillä.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.